Ο Ρωσικός Στρατός γίνεται όλο και πιο αδύναμος καθώς η Ουκρανία δυναμώνει

Ukrainian service members fire with a self-propelled howitzer 2S1 Gvozdika, as Russia's attack on Ukraine continues, in unknown location in Kharkiv region, Ukraine May 7, 2022. REUΤΕRS/Serhii Νuzhnenko
Τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία;
Η απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώσει μια μερική επιστράτευση του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού στην υπηρεσία της νίκης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής από την έναρξη του πολέμου.

19fortyfive.com - Δρ. Robert Farley / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δήλωση του Πούτιν ήρθε στον απόηχο της επιτυχημένης επίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή του Χάρκοβο και παράλληλα με μια δεύτερη επίθεση κατά της Ρωσοκρατούμενης Χερσώνας. Ταυτόχρονα, η Ρωσία αποκάλυψε σχέδια για επιτάχυνση μιας σειράς δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα εδάφη που θα μπορούσαν να παρέχουν τη νομική βάση για την προσάρτηση μεγάλων κομματιών της Ουκρανίας.

Μαζί, οι ανακοινώσεις ανοίγουν μια νέα φάση του πολέμου, με επιπτώσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα στην Ουκρανία

Βραχυπρόθεσμα, η επιστράτευση θα επηρεάσει τον πόλεμο κυρίως αλλάζοντας χρονικούς ορίζοντες. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσουν οι νεοεκπαιδευμένοι Ρώσοι νεοσύλλεκτοι και στρατεύσιμοι στην πρώτη γραμμή και να ενσωματωθούν σε σχηματισμούς. Μια εισροή ανεπαρκώς εκπαιδευμένου και ανεπαρκούς κινήτρου προσωπικού θα μπορούσε να σταθεροποιήσει αραιά αμυνόμενα τμήματα της γραμμής, αλλά δε θα οδηγήσει από μόνη της σε θεμελιώδη αλλαγή στην ισορροπία της σύγκρουσης. Το ρωσικό ηθικό θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη γνώση πως η βοήθεια είναι καθ' οδόν, αν και η ώθηση του τέλους του πολέμου στον ορίζοντα θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά για τα στρατεύματα που δεν περίμεναν ένα μακρύ και παρατεταμένο πόλεμο. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, για παράδειγμα, ότι οι νεοεπιστρατευμένοι Ρώσοι στρατιώτες θέλουν να παραδοθούν αντί να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, η εντολή επιστράτευσης μπορεί να παρακινήσει την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο να αλλάξουν συμπεριφορά τους επόμενους μήνες. Για το Κίεβο η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Για τους επόμενους μήνες οι ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο μπορεί να έχουν ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα, αλλά καθώς η Ρωσία πραγματοποιεί την επιστράτευσή της αυτό το πλεονέκτημα θα μπορούσε να μειωθεί. Το Κίεβο έχει επομένως ισχυρά κίνητρα για να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από την ευνοϊκή ισορροπία δυνάμεων στην οποία βρίσκεται τώρα. Αυτό μπορεί να ωθήσει το Κίεβο σε μια πιο επιθετική προσέγγιση που δέχεται κινδύνους για την ανάκτηση εδαφών από τους Ρώσους.

Για τους έμμεσους συμμετέχοντες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η ρωσική επιστράτευση δείχνει ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι κερδίζει τη σύγκρουση, αλλά και πως δε σχεδιάζει να παραιτηθεί σύντομα. Αυτό επιβεβαίωσε τη δέσμευση πολλών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, παρόλο που θέτει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια και την έκταση των οικονομικών διαταραχών που συνόδευσαν τη σύγκρουση.


 
Η Ουκρανία μακροπρόθεσμα

Μακροπρόθεσμα, είναι πιο δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθούν οι στρατιωτικές πτυχές της επιστράτευσης. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ανασυνθέσει η Ρωσία τη μαχητική της δύναμη σε μια δύναμη που θα μπορεί να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις; Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε. Αναφορές από τη Ρωσία σημειώνουν πως το σύστημα εκπαίδευσης και επιστράτευσης, το οποίο είχε καταρρεύσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί να έχει υποφέρει άσχημα κατά τους πρώτους μήνες αυτής της σύγκρουσης. Ο ρωσικός στρατός μπορεί κάλλιστα να έχει κανιβαλίσει τους εκπαιδευτικούς σχηματισμούς του για να παράσχει βραχυπρόθεσμη ώθηση ανθρώπινου δυναμικού στο μέτωπο. Εάν αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι τα στρατεύματα θα φτάσουν στην πρώτη γραμμή με ελάχιστη εκπαίδευση, πιθανόν να υποστούν τεράστιες απώλειες.

Οι Ρώσοι έχουν επίσης χάσει σημαντικές ποσότητες σύγχρονου εξοπλισμού, και ενώ η ρωσική βιομηχανία μπορεί να παράγει πυρομαχικά χαμηλής τεχνολογίας, δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να κατασκευάζει άρματα μάχης ή αεροσκάφη με ρυθμό που μπορεί να αντικαταστήσει τις απώλειες. Θα μπορούσε η Ρωσία να αγοράσει αρκετό εξοπλισμό για να διατηρήσει τη δύναμή της επαρκώς κεφαλαιοποιημένη; Μάλλον όχι, εκτός και αν η Κίνα αποφασίσει να παρέμβει στη σύγκρουση με σημαντικό τρόπο. Οι ρωσικές αγορές ιρανικών drones έχουν ήδη αντίκτυπο στον πόλεμο, αλλά είναι απίθανο σε ποσότητα ή αποτελεσματικά να αποδειχθούν αποφασιστικές. Οι απώλειες αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας της Ρωσίας ήταν ακραίες, σε βαθμό που τα ρωσικά αεροσκάφη δεν παρέχουν πλέον βασική υποστήριξη για τις πρώτες γραμμές.

Η σκέψη για πόλεμο μακροπρόθεσμα αλλάζει επίσης τις οικονομικές εξισώσεις. Μέχρι στιγμής, ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση έχουν καταφέρει να προκαλέσουν αρκετή οικονομική ζημιά στην άλλη ώστε να έχουν χρήσιμο καταναγκαστικό αποτέλεσμα. Σε μεγαλύτερο ορίζοντα, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η αναιμική οικονομία της Ρωσίας θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τις πολύ μεγαλύτερες οικονομίες των δυτικών ανταγωνιστών της. Με το αρχικό σοκ της εισβολής να εξασθενεί, η ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο (και να επωφελείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας) επίσης μειώνεται.

Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

Ο Πούτιν αντιστάθηκε στην απόφαση να κινητοποιήσει την πολεμική ικανότητα της Ρωσίας, πιθανώς από την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την υποστήριξη για τον πόλεμο στο εσωτερικό. Μάλλον θα έπρεπε να εμπιστευτούμε τα πολιτικά του ένστικτα. Η επιστράτευση είναι μια επικίνδυνη κίνηση για το καθεστώς, το οποίο περίμενε να κερδίσει γρήγορα έναν πόλεμο και τώρα αντιμετωπίζει τόσο διαμαρτυρίες όσο και μαζική έξοδο ανδρών στρατιωτικής ηλικίας.

Στο πεδίο της μάχης, δεν είναι προφανές ότι η επιστράτευση θα μεταμορφώσει το βασικό πρόβλημα της Μόσχας, που είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δυναμώνουν ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εξασθενούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail