Ο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα στα ρωσικά πυρηνικά πλήγματα

Mikhail Dzhaparidze/TASS
«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στο «Meet the Press» του NBC στις 25 αυτού του μήνα, αναφερόμενος στις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά».

Gordon G. Chang - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Sullivan απάντησε, μεταξύ άλλων, σε μια προειδοποίηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική ομιλία στις 21 Σεπτεμβρίου. «Θέλω να υπενθυμίσω σε όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία πως η χώρα μας έχει επίσης διαφορετικούς τύπους όπλων, και μερικά από αυτά είναι πιο σύγχρονα από τα όπλα που διαθέτουν οι χώρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος ηγέτης. «Σε περίπτωση απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για την υπεράσπιση της Ρωσίας και του λαού μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οπλικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Αυτό δεν είναι μπλόφα», πρόσθεσε.

«Η ιδέα της πυρηνικής σύγκρουσης, κάποτε αδιανόητη, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την επόμενη μέρα σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία. «Αυτό από μόνο του είναι εντελώς απαράδεκτο».

Αποδεκτή ή όχι, η χρήση πυρηνικών όπλων γίνεται γρήγορα πιθανή. Ο κόσμος μπορεί να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που βοήθησε στη δημιουργία των συνθηκών για τον πρώτο ολοκληρωτικό πόλεμο της ιστορίας.

Η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά —προφανώς εναντίον της Ουκρανίας αλλά ίσως και άλλων— έγινε τνη στιγμή που ανακοίνωσε μια στρατιωτική επιστράτευση, την πρώτη της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρώσος ηγέτης έχει κάνει μια σειρά από σιωπηρές και σαφείς πυρηνικές απειλές φέτος. Στις 27 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Την 1η Μαρτίου, ανέπτυξε τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του και τους χερσαίους κινητούς εκτοξευτές πυραύλων σε αυτό που ονομάστηκε «άσκηση».

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ονομάζεται "κλιμάκωση για αποκλιμάκωση" ή, πιο κατάλληλα, "κλιμάκωση για να νικήσει", που σημαίνει απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων νωρίς σε μια συμβατική σύγκρουση.

Ακόμα κι αν ο Πούτιν μπλοφάρει τώρα —οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό κάνει— παίρνει αυτό που θέλει με απειλές. Ο Μπάιντεν, για παράδειγμα, ήταν προσεκτικός και μάλιστα δειλός στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε μια πολιορκημένη Ουκρανία. Ο Πούτιν προφανώς το έχει παρατηρήσει, και αυτός είναι ο λόγος που κάνει περισσότερες τέτοιες απειλές.

«Δεν μπορεί να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος», δήλωσε ο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτή η γραμμή χειροκροτημάτων δεν είναι απαραίτητα αληθινή.


Με πυραύλους κρουζ με πυρηνική κεφαλή, ο Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε, σε μια στιγμή, να αντιστρέψει τις τύχες του αποτεφρώνοντας πόλεις της Ουκρανίας και μεγάλες συγκεντρώσεις στρατιωτικών πόρων, επιτρέποντας τελικά στη Ρωσία να προσαρτήσει ολόκληρη τη χώρα.

Θα μπορούσε ο Πούτιν να ξεφύγει με μια τόσο τολμηρή κίνηση; Ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας για ένα πρώτο χτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα είναι ένα επαπειλούμενο δεύτερο χτύπημα με πυρηνικά. Αυτή την στιγμή, οι ΗΠΑ διαθέτουν τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, με τη μορφή «βομβών βαρύτητας» που εξαπολύονται από αεροσκάφη F-16 και F-35.

Αυτές οι βόμβες, όσο καταστροφικές και αν είναι, δεν αποτελούν, στην πράξη, πολύ αποτρεπτικό παράγοντα για την πρώτη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Μπορούν να καταστραφούν στο έδαφος και όποιος επιζήσει πρέπει να πετάξει σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του αμφισβητούμενου εναέριου χώρου για να φτάσει σε στόχους. Εν ολίγοις, ο Πούτιν είναι απίθανο να φοβάται τις βόμβες της Αμερικής.

Αυτό αφήνει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο μια άλλη πυρηνική απειλή για αποτρεπτικούς σκοπούς: την εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Τα ICBM που φέρουν πυρηνικές κεφαλές μπορούν να καταστρέψουν εντελώς τη Ρωσία, αλλά ο Πούτιν ξέρει ότι ο Μπάιντεν δεν θα καλύψει ποτέ οποιαδήποτε απειλή χρήσης αυτών των όπλων σε αυτήν την κατάσταση. Ο Πούτιν ξέρει πως ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι ο Πούτιν μπορεί να εξαλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα δεύτερο χτύπημα με τα ICBM του.

Όταν ο Σάλιβαν λέει «καταστροφικό», ο Πούτιν αναμφίβολα σκέφτεται «κούφιο». Οι αμερικανικές απειλές για χρήση των πιο καταστροφικών όπλων τους απλά δεν είναι αξιόπιστες σε αυτή την κατάσταση.

Γιατί, λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αυτό που χρειάζονται αυτήν την κρίσιμη στιγμή: πυραύλους κρουζ με πυρηνική κεφαλή όπως του Πούτιν; Η κοινότητα του ελέγχου των όπλων, υποστηρίζοντας ότι τέτοια όπλα χαμηλής απόδοσης θα καθιστούσαν πιθανότερο τον πυρηνικό πόλεμο, έπεισε τους Αμερικανούς προέδρους να μην τα κατασκευάσουν. Ο Πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε την ανάπτυξή τους, αλλά ο Μπάιντεν ακύρωσε το πρόγραμμα.

Δυστυχώς, οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων το πήραν αντίστροφα. Όπως φαίνεται από τις σημερινές εξελίξεις, η Αμερική που δε διαθέτει πυρηνικές κεφαλές χαμηλής απόδοσης σε πυραύλους κρουζ καθιστά τον πυρηνικό πόλεμο πιο πιθανό, όχι λιγότερο.

Λοιπόν, τι συνιστά τώρα η κοινότητα του ελέγχου των όπλων;

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστεί να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο για να ενθαρρύνουν τη Ρωσία να κάνει το ίδιο», έγραψαν ο Τομ Κολίνα και η Άντζελα Κέλετ στις 21 αυτού του μήνα στον ιστότοπο Defense One.

Δελεάζει τη Ρωσία σε αφοπλισμό; Ήμουν εκεί. Το δοκίμασε. Απέτυχε παταγωδώς.

«Το 2010, σκοτώσαμε τον πυρηνικό οπλισμένο πύραυλο κρουζ του Πολεμικού Ναυτικού και η Ρωσία απάντησε επιβεβαιώνοντας πως κατασκεύαζε όντως 32 νέα στρατηγικά πυρηνικά συστήματα από τα οποία το 90% είναι τώρα ολοκληρωμένο», λέει στο Gatestone ο Peter Huessy του Ινστιτούτου Hudson. "Ο συγκρίσιμος κινεζικός αριθμός είναι 28".

Παρόλα αυτά, η Collina και ο Kellett προτρέπουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην αφήσει τον πόλεμο του Πούτιν να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. «Εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα για να επιτρέψει περισσότερη επιθετικότητα εναντίον πιο αδύναμων κρατών, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με τη Μόσχα για να μειώσουμε το πυρηνικό της οπλοστάσιο», γράφουν οι δυο τους στο «Ο πόλεμος δεν είναι λόγος να τεθούν σε αναμονή οι διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων», το άρθρο τους στο Defense One.

Είναι δυνατόν να συνεργαστείτε με τον Πούτιν αυτή την στιγμή;

Ακόμα κι αν μπορούμε να παραμερίσουμε την ηθική του να μιλάμε με έναν γενοκτονικό μαζικό δολοφόνο -δεν μπορούμε- είναι απερίσκεπτο να πιστεύουμε πως ο Πούτιν μπορεί να τηρήσει τις συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών όταν τις παραβιάζει συνεχώς ατιμώρητα.

Επιπλέον, είναι αρκετά κακό να επιχειρηματολογούμε για τον αφοπλισμό σε καιρό ειρήνης, αλλά είναι το αποκορύφωμα της ανοησίας να το κάνουμε κατά τη διάρκεια του πολέμου - και όταν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα κάνουν τις δικές τους πυρηνικές απειλές για το πρώτο χτύπημα.

Οι υποστηρικτές του ελέγχου των εξοπλισμών της Αμερικής ήταν πάντα αφελείς. Τώρα, έχουν αυταπάτες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail