Η Κίνα μεταπωλεί επιθετικά ρωσικό αέριο στην Ευρώπη

Πριν από ένα μήνα, με έκπληξη διαβάσαμε πώς, παρά την κατασταλμένη όρεξη για ενέργεια εν μέσω της στεγαστικής κατάρρευσης και της οικονομικής ύφεσης (για την οποία ο «μηδενικός κορωνοϊός» έχει αναδειχθεί ως βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για τον αυτοκράτορα Xi), η Κίνα απορροφά περισσότερο ρωσικό φυσικό φυσικό αέριο μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι εισαγωγές από τις περισσότερες άλλες πηγές μειώθηκαν.

zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον Ιούλιο, η SCMP ανέφερε ότι σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία, τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Κίνα αγόρασε συνολικά 2,35 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) – αξίας 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο όγκος των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 28,7% σε ετήσια βάση, με την αξία να αυξάνεται κατά 182%. Αυτό σήμαινε πως η Ρωσία έχει ξεπεράσει την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Κίνας μέχρι στιγμής φέτος!

Αυτό, φυσικά, δεν πρέπει να συγχέεται με το φυσικό αέριο του αγωγού, όπου ο ρωσικός παραγωγός Gazprom ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι ημερήσιες προμήθειες στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia είχαν φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό (η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας μετά το Τουρκμενιστάν), και νωρίτερα αποκάλυψε ότι η προμήθεια φυσικού αερίου από ρωσικό αγωγό στην Κίνα είχε αυξηθεί κατά 63,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την παράξενη αύξηση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία, εικάζουν οι αναλυτές; Σε τελική ανάλυση, ενώ η Κίνα εισάγει πάνω από το ήμισυ του φυσικού αερίου που καταναλώνει, με περίπου τα δύο τρίτα με τη μορφή LNG, η ζήτηση φέτος είχε μειωθεί απότομα εν μέσω οικονομικών αντίξοων ανέμων και εκτεταμένων τερματισμών λειτουργίας. Με άλλα λόγια, γιατί η αύξηση του ρωσικού LNG όταν i) η εγχώρια ζήτηση απλώς δεν υπάρχει και ii) σε βάρος όλων των άλλων;

«Η αύξηση του ρωσικού LNG θα μπορούσε να είναι μια μετατόπιση φορτίων που πηγαίνουν στην Ιαπωνία ή τη Νότια Κορέα λόγω των κυρώσεων ή της ασθενέστερης ζήτησης εκεί», δήλωσε ο Michal Meidan, διευθυντής του κινεζικού προγράμματος ενέργειας στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο: η Κίνα ήθελε να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο ασαφείς τις συναλλαγές της για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, γι' αυτό η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας σταμάτησε να δημοσιοποιεί την κατανομή του όγκου εμπορίου φυσικού αερίου αγωγών από την αρχή του έτους  με τον εκπρόσωπο Li Kuiwen να επιβεβαιώνει ότι η κίνηση ήταν για την «προστασία των νόμιμων επιχειρηματικών δικαιωμάτων και συμφερόντων των σχετικών εισαγωγέων και εξαγωγέων».

Λοιπόν, τώρα γνωρίζουμε την απάντηση: η Κίνα μεταπωλούσε αθόρυβα αυτό το κακό, μολυσμένο ρωσικό LNG στο ένα μέρος που το χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Την Ευρώπη... και φυσικά, χρεώνει προσαυξήσεις για ένα νεφρό προς μεταμόσχευση.

Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι FT, «οι φόβοι της Ευρώπης για ελλείψεις φυσικού αερίου προς το χειμώνα μπορεί να έχουν παρακαμφθεί, χάρη σε έναν απροσδόκητο λευκό ιππότη: την Κίνα». Οι εκδόσεις που ανήκουν στη Nikkei σημειώνουν περαιτέρω ότι "ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο μεταπωλεί ορισμένα από τα πλεονάζοντα φορτία LNG λόγω της χαμηλής ζήτησης ενέργειας στο εσωτερικό. Αυτό παρείχε στην αγορά spot με άφθονη προσφορά που έχει αξιοποιήσει η Ευρώπη, παρά την υψηλότερες τιμές».

Αυτό που οι FT αγνοούν, ίσως σκόπιμα, είναι ότι δεν είναι «πλεόνασμα» - εξάλλου, αν ήταν, οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού LNG θα κατέρρεαν. Όχι - η σωστή λέξη για να περιγράψει το LNG που πουλάει η Κίνα στην Ευρώπη είναι ρωσική.

Επιστρέφοντας στην ιστορία, οι λεπτομέρειες είναι διαισθητικές: με τον ρωσικό αγωγό αερίου προς την Ευρώπη ουσιαστικά να έχει κλείσει...


Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kpler.

Μερικές περισσότερες λεπτομέρειες:

Ο όμιλος JOVO της Κίνας, μεγάλος έμπορος LNG, αποκάλυψε πρόσφατα ότι είχε μεταπωλήσει ένα φορτίο LNG σε έναν Ευρωπαίο αγοραστή.

Ένας έμπορος συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Σαγκάη είπε στη Nikkei πως το κέρδος από μια τέτοια συναλλαγή θα μπορούσε να είναι σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ή ακόμη και να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Κίνας Sinopec Group αναγνώρισε επίσης σε μια κλήση κερδών τον Απρίλιο ότι διοχέτευε περίσσεια LNG στη διεθνή αγορά.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως μόνο η Sinopec πούλησε 45 φορτία LNG, ή περίπου 3,15 εκατομμύρια τόνους. Η συνολική ποσότητα κινεζικού LNG που έχει μεταπωληθεί είναι πιθανώς πάνω από 4 εκατομμύρια τόνοι, που ισοδυναμεί με το 7 τοις εκατό των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης το εξάμηνο έως τα τέλη Ιουνίου.

Μην κάνετε λάθος: όλο αυτό το «υπερβάλλον» LNG αντλήθηκε εν μέρει ή εν όλω στη Ρωσία, αλλά αφού έχει «δοθεί» στην Κίνα, δεν είναι πλέον ρωσικό. Είναι κινέζικο LNG.

Τα καλά νέα είναι ότι οι 53 εκατομμύρια τόνοι που αγόρασε το μπλοκ ξεπερνούν τις εισαγωγές από την Κίνα και την Ιαπωνία και ανέβασαν το ποσοστό πληρότητας των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου της Ευρώπης στο 77%. στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της έως τον Νοέμβριο (τότε θα αρχίσει να αποστραγγίζει τα αποθέματα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για να διατηρείται ζεστή κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Όμως, ενώ η οικονομική ύφεση της Κίνας έχει φέρει την τόσο αναγκαία ανακούφιση στην Ευρώπη, έρχεται με μια σημαντική υποσημείωση. Μόλις ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, η κατάσταση θα αντιστραφεί γρήγορα και το Πεκίνο δε θα επανεξάγει πλέον το ρωσικό LNG για να κρατήσει την Ευρώπη ζεστή.

Είναι αστείο, σημαίνει επίσης ότι αντί να εξαρτάται από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, η Ευρώπη εξαρτάται τώρα από το Πεκίνο για την ενέργειά της - η οποία είναι ακόμα ρωσικό αέριο, μόνο που αυτή τη φορά εισάγεται από την Κίνα - που κοροϊδεύει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ να υπερασπιστούν μια φιλελεύθερη διεθνή τάξη με δικές της εξαγωγές ενέργειας.

Ακόμη χειρότερα, ενώ η Ευρώπη θα μπορούσε να αγοράσει ρωσικό LNG στην τιμή Χ, αντ' αυτού πρέπει να πληρώσει 2Χ, 3Χ ή περισσότερο, απλώς για να δώσει το μήνυμα της αρετής στον κόσμο ότι δε θα χρηματοδοτήσει το καθεστώς του Πούτιν, ενώ στην πραγματικότητα πληρώνει επιπλέον τόσο στον Xi όσο και στον στον Πούτιν, ο οποίος εισπράττει μια τιμή premium χάρη στη συνολική σπανιότητα της αγοράς.

Διασκεδαστικά, χωρίς να το αναφέρει ρητά, οι FT υπονοούν πως η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό LNG μέσω της Κίνας:

Εάν η Ρωσία καταλήξει να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στην Κίνα ως μέσο τιμωρίας της Ευρώπης, η Κίνα θα έχει μεγαλύτερη ικανότητα να μεταπωλήσει το πλεόνασμα φυσικού αερίου της στην αγορά spot – βοηθώντας έμμεσα την Ευρώπη.

Γιατί να μην παραδεχθούμε απλώς το προφανές - ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις καθώς και οι δύο χώρες πλουτίζουν πολύ στη διαδικασία; Γιατί τότε η κρίση των FT - τελικά, η εφημερίδα είναι ένας αγωγός της νεοφιλελεύθερης σκέψης που απαιτούσε πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, ένα εμπάργκο που παραδέχεται τώρα ακόμη και η WSJ (βλ. απέτυχε θεαματικά) θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Πέρα από τα ελαττώματα των FT, η εφημερίδα έχει δίκιο πως όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό το είδος κυκλικής παράκαμψης των ρωσικών κυρώσεων από μια υποκριτική Ευρώπη (που σηματοδοτεί την αρετή της τόσο δυνατά όταν ο αντίπαλος είναι η Ρωσία, αλλά δεν τολμάει να μιλήσει όταν είναι η Κίνα), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη:

Όσο πιο απελπισμένη γίνεται η Ευρώπη για τον ενεργειακό της εφοδιασμό, τόσο περισσότερες πολιτικές αποφάσεις της Κίνας θα έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το μπλοκ. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ξεφύγει από την εξάρτησή της από τη Ρωσία για ενέργεια, η ειρωνεία είναι ότι εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα.

Τελικά, το μόνο που έχει κάνει η Ευρώπη είναι να αντικαταστήσει έναν ενεργειακό κύριο (όπως προειδοποίησε ο Τραμπ το 2018) με έναν άλλο, παρόλο που και οι δύο είναι ενωμένοι στο ισχίο και γελούν με τη βλακεία των Βρυξελλών που, υπό τη σοφή συμβουλή μιας θλιβερής Σκανδιναβής έφηβης, κατέστησε όλα αυτά δυνατά την ώρα που η Κίνα - η οποία μαζί με τον Πούτιν καθορίζει τώρα την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη της Ευρώπης - να εισβάλει στην Ταϊβάν χωρίς να κρυφτεί από τους ενάρετους σηματοδότες της Ευρώπης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail