Ο Σαλβίνι χαλά τη σούπα: «Τερματίστε τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μας έχουν γονατίσει»

Freepen.gr - Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συνεχίζει να ραγίζει εν μέσω αυξανόμενων διαμαρτυριών σε διάφορες γωνιές της ΕΕ, με τους πολίτες να είναι θυμωμένοι με τη συλλογική πολιτική του «να στέκονται απέναντι στη Ρωσία» για την υποστήριξη της Ουκρανίας με κάθε κόστος.

Ο ηγέτης του ιταλικού κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, την Κυριακή ζήτησε να τερματιστούν οι ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες απλώς αφήνουν τους Ευρωπαίους «γονατιστούς» λόγω των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας και της έλλειψης εφοδιασμού. «Έχουν περάσει αρκετοί μήνες και οι άνθρωποι πληρώνουν δύο, τρεις, ακόμη και τέσσερις φορές περισσότερα για τους λογαριασμούς τους», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL. «Και μετά από επτά μήνες, ο πόλεμος συνεχίζεται και τα ταμεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας γεμίζουν με χρήματα».

Εξήγησε πως όχι μόνο οι κυρώσεις δε λειτουργούν, αλλά πλήττουν περισσότερο την Ιταλία. Ενώ δηλώνει αλληλέγγυος με την Ουκρανία, δεν είναι διατεθειμένος να επιμείνει σε κάτι προφανώς αντιπαραγωγικό όπου το χτύπημα γίνεται περισσότερο αισθητό στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία με τις ραγδαίες τιμές των εισαγωγών ενέργειας και όχι στον επιδιωκόμενο στόχο της κυβέρνησης Πούτιν.

Αυτό ήταν το ίδιο μήνυμα που έστειλε σε μια συγκέντρωση των πολιτικών ηγετών της Ιταλίας στη λίμνη Κόμο, όπου τόνισε ότι το πλεόνασμα των εξαγωγών της Ρωσίας ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων που απέτυχαν.

"Πρέπει να υπερασπιστούμε την Ουκρανία; Ναι", είπε ο Σαλβίνι. «Αλλά δεν θα ήθελα οι κυρώσεις να βλάψουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από εκείνους που πλήττονται από αυτές». Εν τω μεταξύ, το Politico σημείωσε ότι ο συνασπισμός του αναμένεται να κερδίσει μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου:

Οι δηλώσεις του Σαλβίνι έρχονται λίγες εβδομάδες πριν οι Ιταλοί προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου σε εθνικές εκλογές στις οποίες αναμένεται να κερδίσει ένας δεξιός συνασπισμός που περιλαμβάνει τη Λέγκα. Τα σχόλιά του θα μπορούσαν επομένως να εγείρουν ανησυχίες για την αποφασιστικότητα της μελλοντικής κυβέρνησης εναντίον της Ρωσίας μεταξύ άλλων πολιτικών της ΕΕ, ειδικά δεδομένου ότι ένας από τους συμμάχους του Σαλβίνι στον συνασπισμό, η ηγέτης των Αδελφών της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, έχει δεσμευτεί να παραμείνει σταθερή στο ΝΑΤΟ στα σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας.

Ο Σαλβίνι ζήτησε επανεξέταση της τρέχουσας τακτικής, αλλά και πάλι υποσχέθηκε ότι το κόμμα του δε θα σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. "Αν μπούμε στην κυβέρνηση, θα αλλάξουμε συμμαχίες; Όχι. Παραμένουμε βαθιά, περήφανα και σταθερά ριζωμένοι σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Δύση που αντιτίθεται στον πόλεμο και την επιθετικότητα", εξήγησε ενώ προσέθεσε «Αλλά αν υιοθετήσουμε ένα όργανο για να πληγώσουμε τον επιτιθέμενο και μετά από επτά μήνες πολέμου δεν έχει πληγωθεί, τουλάχιστον το να εξετάσουμε μια αλλαγή, μου φαίνεται θεμιτό».

«Αντί κυρώσεων, που υποτίθεται ότι έπληξαν τους Ρώσους, θα ήταν καλύτερο να προστατεύσουμε τους Ιταλούς και τους Ευρωπαίους με μια ασπίδα, ένα αλεξίπτωτο», είπε ο Σαλβίνι.

"Η μόνη έκτακτη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου. Είναι σοβαρό ότι μια πλευρά της πολιτικής δεν το καταλαβαίνει αυτό", είπε αναφερόμενος κυρίως στην κεντροαριστερά. «Είναι πρόβλημα ηπειρωτικό και εθνικό».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail