Υπαρξιακές Ανησυχίες: Ο οικονομικός πόλεμος κατά της Δύσης αρχίζει να δαγκώνει

RΕUΤΕRS/Κai Ρfaffenbach
Η Λέσχη της Ρώμης, που ιδρύθηκε το 1968 ως μια ομάδα κορυφαίων στοχαστών που συλλογίζονται παγκόσμια ζητήματα, έλαβε ως κίνητρο το δόγμα ότι το να βλέπει κανείς τα προβλήματα της ανθρωπότητας ξεχωριστά, σε απομόνωση ή ως «προβλήματα που μπορούν να λυθούν με τους δικούς τους όρους» καταδικασμένα σε αποτυχία – «όλα είναι αλληλένδετα». Τώρα, πενήντα χρόνια μετά, αυτό έχει γίνει μια αναμφισβήτητη «αποκαλυφθείσα αλήθεια» σε ένα βασικό τμήμα των δυτικών πληθυσμών.

strategic-culture.org - Alastair Crooke / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Λέσχη της Ρώμης προσέλκυσε στη συνέχεια την άμεση προσοχή του κοινού με την πρώτη έκθεσή της, "Τα Όρια στην Ανάπτυξη". Δημοσιεύτηκε το 1972, οι προσομοιώσεις υπολογιστή του Club υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί επ' αόριστον λόγω της εξάντλησης των πόρων. Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 αύξησε την ανησυχία του κοινού για αυτό το πρόβλημα. Η αναφορά έγινε «viral».

Γνωρίζουμε την ιστορία: Σε μια ομάδα δυτικών στοχαστών τέθηκαν τρία ερωτήματα: Μπορεί ο πλανήτης να διατηρήσει ένα ευρωπαϊκό επίπεδο κατανάλωσης που εξαπλώνεται παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο; Η απάντηση από αυτούς τους στοχαστές ήταν «προφανώς όχι». Δεύτερη ερώτηση: Μπορείτε να φανταστείτε τα δυτικά κράτη να εγκαταλείπουν οικειοθελώς το βιοτικό τους επίπεδο με την αποβιομηχάνιση; Απάντηση: Ένα οριστικό «Όχι». Πρέπει τότε να εξαναγκαστεί ένα χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης και χρήσης ενέργειας και πόρων σε απρόθυμους πληθυσμούς; Απάντηση: Σίγουρα «ναι».

Η δεύτερη «μεγάλη σκέψη» από τη Λέσχη ήρθε το 1991, με τη δημοσίευση της Πρώτης Παγκόσμιας Επανάστασης. Σημειώνει ότι, ιστορικά, η κοινωνική ή πολιτική ενότητα συνήθως υποκινείται από το να φανταζόμαστε κοινούς εχθρούς:

«Αναζητώντας έναν κοινό εχθρό εναντίον του οποίου μπορούμε να ενωθούμε, καταλήξαμε στην ιδέα ότι η ρύπανση, η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η έλλειψη νερού, η πείνα και τα παρόμοια, θα ταίριαζαν. Στο σύνολό τους και στις αλληλεπιδράσεις τους αυτά τα φαινόμενα αποτελούν μια κοινή απειλή… [και] όλοι αυτοί οι κίνδυνοι προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση στις φυσικές διαδικασίες. Μόνο μέσω αλλαγών στάσεων και συμπεριφοράς μπορούν να ξεπεραστούν. Ο πραγματικός εχθρός λοιπόν είναι η ίδια η ανθρωπότητα».

Δεν είναι ο σκοπός εδώ να υποστηρίξουμε εάν η «Κλιματική Έκτακτη Έκτακτη Ανάγκη» είναι καλά θεμελιωμένη στη μη πολιτικοποιημένη επιστήμη – ή όχι. Αλλά μάλλον, να επισημάνουμε ότι: «Είναι, αυτό που είναι». Η ψυχική εικονογραφία του έχει πιαστεί από τη λατρεία των μαθητών της «Γκρέτα».

Όποια και αν είναι τα πλεονεκτήματά του –ή τα ελαττώματα– ένα σημαντικό στρώμα της κοινωνίας στη Δύση έχει καταλήξει στην πεποίθηση ότι μια «Κλιματική Έκτακτη Ανάγκη» είναι τόσο αυτονόητα σωστή: ότι κάθε αντιφατικό στοιχείο και το επιχείρημα πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.

Αυτό έχει γίνει ο υπαρξιακός δυτικός φόβος: η αύξηση του πληθυσμού, οι πεπερασμένοι πόροι και η υπερβολική κατανάλωση σημαίνουν το τέλος του πλανήτη μας. Πρέπει να τον σώσουμε. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι γύρω από αυτόν τον «τρόπο σκέψης» είναι τα προηγούμενα δυτικά θέματα της πολιτικής ταυτότητας. Καλλιγένεια; η δαρβινική επιβίωση των εκλεκτών (και η εξάλειψη των «κατώτερων» επαναλήψεων της ζωής) και ο ευρωπαϊκός μηδενισμός (ο πραγματικός εχθρός είναι το «εμείς», οι ίδιοι).

Φυσικά, η «άλλη» όψη αυτής της δυτικής προβολής της «πραγματικότητας» που γίνεται ολοφάνερη είναι το σκληρό γεγονός πως η Ευρώπη απλά δεν έχει έτοιμες προμήθειες ενέργειας ή πρώτων υλών τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει (έχοντας γυρίσει την πλάτη της στην προφανή πηγή). Και όπως έχει σημειώσει ο Έλον Μασκ, «Για να συνεχίσει να λειτουργεί ο πολιτισμός, χρειαζόμαστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο» προσθέτοντας ότι «κάθε λογικός άνθρωπος θα το συμπεράνει». Όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη διατήρηση του πολιτισμού σε λειτουργία, αλλά ο Μασκ είπε πως η περαιτέρω εξερεύνηση «επιβάλλεται αυτή την στιγμή».

Έτσι, οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει είτε να προκαλέσουν την οικονομική δυστυχία σε μια κλίμακα που θα δοκίμαζε τον ιστό της δημοκρατικής πολιτικής σε οποιαδήποτε χώρα – είτε να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι τα ζητήματα του ενεργειακού εφοδιασμού θέτουν ουσιαστικά ένα όριο στον βαθμό που μπορεί να επιδιωχθεί το έργο «Σώστε την Ουκρανία» χωρίς να προκληθεί λαϊκή εξέγερση για τις επακόλουθες αυξήσεις τιμών).



Αυτή η εκτυλισσόμενη πραγματική «πραγματικότητα» φυσικά περιορίζει επίσης κατ' επέκταση τον παράγωγο δυτικό γεωστρατηγικό στόχο που σχετίζεται με την Ουκρανία – που είναι η διάσωση της «φιλελεύθερης τάξης κανόνων» (τόσο κεντρικής σημασίας για τις δυτικές φροντίδες). Το μπροστινό «πρόσωπο» αυτού του κεντρικού φόβου, λοιπόν, είναι η ανησυχία ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι ήδη τόσο διαλυμένη –επειδή η εμπιστοσύνη έχει χαθεί– ώστε η αναδυόμενη παγκόσμια τάξη δεν θα διαμορφωθεί καθόλου από το δυτικό φιλελεύθερο όραμα, αλλά από μια συμμαχία. Οι οικονομίες πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο οικονομικά και στρατιωτικά – η εμπιστοσύνη των οποίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει χαθεί.

Στον πρώην διασυνδεδεμένο κόσμο μας, όπου ο Zoltan Pozsar προτείνει αυτό που αποκαλεί Chimerica (ο όρος για το κινεζικό εργοστάσιο, παντρεμένο με μια καταναλωτική κοινωνία των ΗΠΑ) και η Ευρωσία (όπου η ρωσική ενέργεια και οι πρώτες ύλες μόχλευαν την αξία για την κατασκευαστική βάση της Ευρώπης) δεν υπάρχουν πλέον – έχουν αντικατασταθεί από το «Chussia».

Εάν η Chimerica δε λειτουργεί πια, και η Eurussia δε λειτουργεί, αναπόφευκτα οι παγκόσμιες τεκτονικές πλάκες επανατοποθετούνται γύρω από την ειδική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας («Chussia») – η οποία, μαζί με τις βασικές οικονομίες των BRICS μπλοκάρουν τη συμμαχία με τον «Βασιλιά» και τη «Βασίλισσα» στην ευρασιατική σκακιέρα, σφυρηλατείται ένας νέος «ουράνιος αγώνας» από το διαζύγιο της Χιμέρικας και της Ευρωσίας…

Εν ολίγοις, η παγκόσμια δομή έχει αλλάξει, και με την απουσία εμπιστοσύνης, «το εμπόριο όπως το ξέρουμε δεν επιστρέφει, και αυτός είναι ο λόγος που ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν πρόκειται να εξημερωθεί σύντομα… Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν μόνο σε καιρό ειρήνης, αλλά όχι όταν ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο, είτε είναι ένας καυτός πόλεμος – είτε ένας οικονομικός πόλεμος», σημειώνει ο Ποζάρ, ο κορυφαίος γκουρού της δυτικής χρηματοοικονομικής υδραυλικής.

Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης των μακρών αλυσίδων εφοδιασμού «ακριβώς εγκαίρως» της παγκοσμιοποιημένης παγκόσμιας τάξης, όπου οι εταιρείες υποθέτουν πως μπορούν πάντα να προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται, χωρίς να μεταβάλλουν την τιμή:

«Τα κίνητρα εδώ [για την κατάρρευση] δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίου στα τραπεζικά και σκιώδη τραπεζικά συστήματα. Αλλά η έλλειψη αποθέματος και προστασίας στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα παραγωγής, στο οποίο σχεδιάζουμε στο σπίτι και διαχειριζόμαστε από το σπίτι, αλλά προμηθεύουμε, παράγουμε και αποστέλλουμε τα πάντα από το εξωτερικό – και όπου τα εμπορεύματα, τα εργοστάσια και οι στόλοι πλοίων κυριαρχούνται από κράτη – Ρωσία και Κίνα – που βρίσκονται σε σύγκρουση με τη Δύση» (Ποζάρ).

Ακόμα πιο σημαντική είναι η "μεγάλη εικόνα": Αυτή η μακροχρόνια διασύνδεση και εμπιστοσύνη ήταν αυτή που –πολύ απλά– υποστήριξε χαμηλό πληθωρισμό (κινεζικές φθηνές βιομηχανίες και ρωσική φθηνή ενέργεια). Και από χαμηλό πληθωρισμό έρεε το συντροφικό κομμάτι των χαμηλών επιτοκίων. Αυτά μαζί αποτελούν το ίδιο το «πράγμα» του δυτικού παγκόσμιου έργου.

Ο Pozsar εξηγεί:

"Οι ΗΠΑ έγιναν πολύ πλούσιες κάνοντας QE. Αλλά η άδεια για την ποσοτική χαλάρωση προήλθε από το καθεστώς «χαμηλού πληθωρισμού» που επέτρεψαν οι φθηνές εξαγωγές από τη Ρωσία και την Κίνα. Φυσικά, [που βρίσκονται στην κορυφή] της παγκόσμιας οικονομικής «διατροφικής αλυσίδας» –οι ΗΠΑ– δε θέλουν να τελειώσει το καθεστώς «χαμηλού πληθωρισμού», αλλά εάν η Chimerica και η Eurussia τελειώσουν ως ενώσεις, το καθεστώς χαμηλού πληθωρισμού θα πρέπει να τερματιστεί.Τελεία".

Αυτά αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά τις ανατολίτικες υπαρξιακές αναταραχές. Η Ρωσία και η Κίνα, ωστόσο, έχουν τη δική τους – ξεχωριστή – υπαρξιακή ανησυχία. Προκύπτει από διαφορετική πηγή άγχους. Είναι ότι οι ατελείωτοι, αιώνιοι πόλεμοι της Αμερικής, που αναλαμβάνονται να δικαιολογήσουν το ληστρικό πολιτικό και οικονομικό επεκτατισμό της. Επιπλέον, η εμμονή του να απλώσει μια κουβέρτα του ΝΑΤΟ που τυλίγει ολόκληρο τον πλανήτη, θα καταλήξει – αναπόφευκτα – μια μέρα σε πόλεμο – πόλεμος που θα γίνει πυρηνικός και θα διακινδυνεύσει το τέλος του πλανήτη μας.

Έτσι, εδώ έχουμε δύο αγωνίες – και οι δύο δυνητικά υπαρξιακές. Η Δύση επιμένει ότι η Κλιματική Έκτακτη Ανάγκη είναι πρωταρχική, ενώ η Ρωσία, η Κίνα και τα κράτη του «Νησιού του Κόσμου Μακίντερ» επιδιώκουν να αναγκάσουν τη Δύση να εγκαταλείψει το τεκμήριο της παγκόσμιας αποστολής, το ηγεμονικό της όραμα και τον επικίνδυνο μιλιταρισμό της.

Το ερώτημα για τη Ρωσία-Κίνα, λοιπόν, είναι πώς (παραφράζοντας τον Λόρδο Κέινς) να αλλάξουν βραχυπρόθεσμα μακροπρόθεσμες στάσεις, που χρονολογούνται αιώνες πίσω, χωρίς να πάνε σε πόλεμο. Το τελευταίο προσόν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ένας αποδυναμωμένος ηγεμόνας είναι ακόμη πιο κατάλληλος να συμπεριφέρεται με θυμό και απογοήτευση.

Η απάντηση του Λόρδου Κέινς ήταν πως απαιτούνταν ένα «χτύπημα» σε μακροχρόνιες αντιλήψεις. Για να πραγματοποιήσει αυτή την «επιχείρηση», η Ρωσία έχει καταρχάς αδράξει την αχίλλειο πτέρνα μιας δυτικής οικονομίας με υπερβολική μόχλευση που καταναλώνει πολύ περισσότερα από όσα παράγει ως προϊόν, ως ένα μέσο για να χτυπήσει τις ενσωματωμένες αντιλήψεις μέσω του οικονομικού πόνου.

Και δεύτερον, με την οικειοποίηση της Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης, η Ρωσία αρπάζει την πρώην δυτική παγκόσμια σφαίρα μακριά από τη Δύση, ως μέσο για να υπονομεύσει την αντίληψή της για τον εαυτό της – απολαμβάνοντας κάποια φανταστική παγκόσμια επιδοκιμασία.

Ο πρώτος δρόμος άνοιξε από την Ευρώπη με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Πιθανότατα, το Κρεμλίνο περίμενε σε γενικές γραμμές την απόκριση των δυτικών κυρώσεων όταν αποφάσισε να ξεκινήσει την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου (υπήρχε, τελικά, το προηγούμενο του 1998). Και ως εκ τούτου, η ρωσική ηγεσία πιθανότατα υπολόγισε επίσης πως οι κυρώσεις θα γυρνούσαν μπούμερανγκ εναντίον της Ευρώπης – επιβάλλοντας μια οικονομική εξαθλίωση σε κλίμακα που θα δοκίμαζε τον ιστό της δημοκρατικής πολιτικής, αφήνοντας τους ηγέτες της να αντιμετωπίσουν έναν απολογισμό με ένα θυμωμένο κοινό.

Το δεύτερο μονοπάτι έχει σχεδιαστεί μέσω μιας συντονισμένης επέκτασης της ρωσικής ισχύος μέσω ασιατικών και αφρικανικών συνεργασιών πάνω στις οποίες χτίζει πολιτικές σχέσεις – με βάση τον έλεγχο των παγκόσμιων προμηθειών ορυκτών καυσίμων και μεγάλο μέρος των τροφίμων και των πρώτων υλών στον κόσμο.

Ενώ η Δύση συσσωρεύει τον «υπόλοιπο κόσμο» για να αγκαλιάσει τους στόχους του Net Zero, ο Πούτιν προσφέρεται να τον απελευθερώσει από τη ριζοσπαστική ιδεολογία της Δύσης για την κλιματική αλλαγή. Το ρωσικό επιχείρημα έχει επίσης μια ορισμένη αισθητική ομορφιά: η Δύση έχει γυρίσει την πλάτη της στα ορυκτά καύσιμα, σχεδιάζοντας να τα καταργήσει εντελώς, σε μια δεκαετία περίπου. Και θέλει και εσείς (οι μη Δυτικοί) να κάνετε το ίδιο. Το μήνυμα της Ρωσίας προς τους εταίρους της είναι ότι καταλαβαίνουμε καλά πως αυτό δεν είναι δυνατό. Οι πληθυσμοί σας θέλουν ηλεκτρισμό, καθαρό νερό και εκβιομηχάνιση. Μπορείτε να έχετε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, λένε, και με έκπτωση σε σχέση με αυτό που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη (κάνοντας τις εξαγωγές σας πιο ανταγωνιστικές).

Ο άξονας Ρωσίας-Κίνας πιέζει σε ανοιχτή πόρτα. Οι μη δυτικοί σκέφτονται, η Δύση έχει τον υψηλό της εκσυγχρονισμό, και τώρα θέλουν να πετάξουν την σκάλα από κάτω τους, για να μην ανέβουν άλλοι. Θεωρούν ότι αυτοί οι δυτικοί «στόχοι» όπως οι κανόνες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) δεν είναι παρά μια άλλη μορφή οικονομικού ιμπεριαλισμού. Επιπλέον, οι Αδέσμευτες, διακηρυγμένες αξίες της αυτοδιάθεσης, της αυτονομίας και της εξωτερικής μη παρέμβασης, ελκύουν σήμερα πολύ περισσότερο από τις δυτικές αξίες «ξύπνησης», οι οποίες έχουν μικρή έλξη σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Η «ομορφιά» αυτής της τολμηρής «κλοπής» της πρώην δυτικής σφαίρας έγκειται στο ότι οι Παραγωγοί Εμπορευμάτων παράγουν λιγότερη ενέργεια αλλά συγκεντρώνουν υψηλότερα έσοδα και απολαμβάνουν το πλεονέκτημα των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων που αυξάνουν τις αποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων, ενώ οι καταναλωτές λαμβάνουν ενέργεια και πληρώνουν σε εθνικά νομίσματα.

Και όμως… θα είναι αρκετή αυτή η ρωσο-κινεζική προσέγγιση για να μεταμορφώσει το δυτικό κέφι; Θα αρχίσει να ακούει μια κακοποιημένη Δύση; Ενδεχομένως, αλλά αυτό που φαίνεται να ταρακούνησε τους πάντες, και μπορεί να ήταν απροσδόκητο, ήταν η έκρηξη της σπλαχνικής, ρωσοφοβίας που προήλθε από την Ευρώπη στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, και δεύτερον, ο τρόπος με τον οποίο η προπαγάνδα έχει ανυψωθεί σε επίπεδο που αποκλείει οποιαδήποτε 'όπισθεν'.

Αυτή η μεταμόρφωση μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο – καθώς η Ευρώπη βυθίζεται σε μια μακρινή καθυστερημένη επαρχία σε μια υπό πτώση «Αυτοκρατορική Ρώμη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail