Η Συρία είναι το κλειδί για το μέλλον της Τουρκίας, οικονομικά και πολιτικά

Karar
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα πρέπει να «ασφαλίσει περαιτέρω βήματα με τη Συρία». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποδεχτείτε πως δεν μπορεί να σταματήσει ο πολιτικός διάλογος και η διπλωματία μεταξύ των χωρών. Πρέπει πάντα να υπάρχει τέτοιος διάλογος». Στόχος της Άγκυρας, πρόσθεσε, δεν ήταν να νικήσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Steven Sahiounie - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι μίλησε με τον Σύριο ομόλογό του, Φαϊζάλ Μεκντάντ, σε μια σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2021, στην πρώτη δημόσια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Τούρκων και Σύριων κυβερνητικών αξιωματούχων από το 2011. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου φέρεται να είπε στον Μεκντάντ πως «πρέπει να συμφιλιωθούμε με κάποιο τρόπο με την αντιπολίτευση και το καθεστώς στη Συρία. Διαφορετικά, δε θα υπάρξει μόνιμη ειρήνη».

Τον περασμένο χρόνο, η Τουρκία έχει επίσης επιδιορθώσει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Αν και η Τουρκία υποστήριξε τον έκπτωτο ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, πρώην Πρόεδρο Μόρσι, Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνεται επίσης να εργάζονται για την αποκατάσταση των δεσμών με την Αίγυπτο. Αυτό έρχεται αφότου πολλά αραβικά κράτη έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δαμασκό και έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία για να επαναφέρουν τον Άσαντ από το κρύο.

Το κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ και η αντιπολίτευση του έχουν ζητήσει εξομάλυνση με τη Δαμασκό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος της Συρίας που χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο.

Στην τελευταία συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ερντογάν στο Σότσι, ο Πούτιν προέτρεψε τον Ερντογάν να επικοινωνήσει με τον Άσαντ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις για να λύσει μια μακρά λίστα ζητημάτων που επηρεάζουν τους δύο γείτονες, με τα θέματα ασφάλειας να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Αυτό θα ωθούσε την πολιτική λύση στη συριακή κρίση μετά από χρόνια αδιεξόδου.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Συρία θέλουν να δουν τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσύρονται από τη Συρία και καμία δε θέλει ένα ανεξάρτητο, κουρδικό κράτος στη βορειοανατολική Συρία.

Οι ΗΠΑ είναι αδιέξοδες κατά της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Δαμασκό και έχουν συμβουλεύσει την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε μια ειρηνευτική προσπάθεια. Η πολιτική της Ουάσιγκτον για τη Συρία είναι να διατηρήσει το αδιέξοδο.

Τουρκικές εκλογές Ιουνίου 2023

Τον Ιούνιο του 2023 ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει μια επανεκλογή και οι αριθμοί του στις δημοσκοπήσεις είναι θλιβεροί, ενώ το ζήτημα των Σύριων προσφύγων είναι μια από τις κύριες ανησυχίες για τους Τούρκους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα από το κόμμα τους. Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ (Ισλαμιστική Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη), απειλείται από άλλα κόμματα, καθώς ο Ερντογάν χάνει την υποστήριξη ακόμη και στη βάση του.

Οι Τούρκοι είναι άνεργοι, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 80%, το νόμισμα είναι υποτιμημένο και βλέπουν τα 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες ως την αιτία των ταλαιπωριών τους. Ο Ερντογάν κατηγορείται για την οικονομική κακοδιαχείριση της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόσχονται οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται μόνο υπό «καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία». Η υπόσχεση του Ερντογάν να επιστρέψει τα εκατομμύρια των προσφύγων στη Συρία σχεδιάστηκε για να κερδίσει υποστήριξη και ψήφους και να ταιριάζει με τις υποσχέσεις που έδωσε η αντιπολίτευση του.

Υπάρχουν τώρα εκκλήσεις για αποκλεισμό Σύριων που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα από την ψήηφοφορία. Ακόμα κι αν αυτό εγκριθεί, δε θα βοηθήσει τους Σύριους στην Τουρκία, γιατί σχεδόν κάθε κόμμα έχει υποσχεθεί να τους στείλει σπίτι, όπως ο Ümit Özdağ, ιδρυτής του ακροδεξιού Κόμματος Zafer (Νίκη). Βλέποντας τη γραφή στον τοίχο, τα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι χιλιάδες Σύριοι στην Τουρκία μεταναστεύουν τώρα στην Ευρώπη σε σκηνές που θυμίζουν καλοκαίρι του 2015.


Η επίθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Συρία για αλλαγή καθεστώτος

Το Μάρτιο του 2011 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν ένα σχέδιο αλλαγής καθεστώτος με στόχο τη Συρία. Η Τουρκία ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ και της ανατέθηκε ένας τεράστιος ρόλος στον πόλεμο. Οι σκηνές ήταν στημένες στα σύνορα της Τουρκίας πριν ακόμη μπει ο πρώτος πρόσφυγας. Μέχρι το Μάιο του 2011, ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και δημιούργησαν το αρχηγείο τους για να υποστηρίξουν την καταστροφή της Συρίας. Η αντιπολίτευση αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που δεν είχαν ζήσει στη Συρία εδώ και δεκαετίες και έλαβαν την πλήρη υποστήριξη του Ερντογάν.

Ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης που συνήθως ονομάζεται Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SNC) αντέδρασε στις τουρκικές πρωτοβουλίες συμφιλίωσης ισχυριζόμενος ότι είναι απλώς φήμες, αλλά πηγές ανέφεραν πως βρίσκονται σε πανικό για να χάσουν τη χρηματοδότηση και το καθεστώς τους.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011 με τη CIA και τον Τουρκικό Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT) να χρηματοδοτούν, να εκπαιδεύουν και να εξοπλίζουν μαχητές που προσπάθησαν να ιδρύσουν ένα Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ακολουθώντας παράλληλα την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το 2017, ο Πρόεδρος Τραμπ διέκοψε το πρόγραμμα της CIA για να υποστηρίξει τους τρομοκράτες, τους οποίους τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν ονομάσει αρχικά «μαχητές της ελευθερίας», κάτι που ώθησε τον Ερντογάν να ιδρύσει τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, που είναι Ριζοσπαστικοί Ισλαμιστές τρομοκράτες που είχαν απομείνει από το πρόγραμμα της CIA. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2019, το 47,5% των Τούρκων βλέπει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ως «εχθρό».


Οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία

Οι Σύριοι θεωρούνται στερεότυπα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είτε ως καθυστερημένοι θρησκευτικοί εξτρεμιστές είτε ως δειλοί επειδή δεν αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους από την τρομοκρατία και την εισβολή.

Οι Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο εργατικό δυναμικό και την κοινωνική ζωή. Η επίσημη πολιτική δεν ήταν ποτέ να ενσωματωθούν στην κοινωνία, αλλά να πάνε σπίτι τους το συντομότερο δυνατό.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις και η ρητορική μίσους έχουν αυξηθεί καθώς επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση. Το 2020, ο 17χρονος εργάτης της αγοράς Hamza Ajan ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, το 2022, ο 22χρονος Sherif Khaled al-Ahmed σκοτώθηκε από έξι νεαρούς Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη, επίσης το 2022 στην Κωνσταντινούπολη ο Sultan ​​Abdul Baset Jabneh σκοτώθηκε. Το 2022 στο Gaziantep, η 70χρονη Leila Muhammad βιντεοσκοπήθηκε να κλωτσάται στο πρόσωπο και να προσβάλλεται από έναν Τούρκο στο δρόμο. Το βίντεο προβλήθηκε στο διαδίκτυο από εκατομμύρια και απεικόνιζε την ανεπιθύμητη ύπαρξη στην Τουρκία. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως περίπου 800 πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία κάθε εβδομάδα από την Τουρκία.


Οι Τούρκοι προστάτευαν το Ιντλίμπ

Η τελευταία εναπομείνασα ελεγχόμενη από τρομοκράτες περιοχή στη Συρία είναι η επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά. Η Hayat Tahir al-Sham (HTS) κρατά περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους ως ομήρους, ενώ ο τουρκικός στρατός τους προστατεύει από επίθεση είτε από το συριακό είτε από το ρωσικό στρατό.

Η HTS ιδρύθηκε με το όνομα Jibhat al-Nusra, το οποίο ήταν το παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η HTS ευθυγραμμίζεται τακτικά με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (IS). Σχεδόν κάθε ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ σε αεροπορικές επιδρομές ήταν στο Ιντλίμπ.

Εάν η Τουρκία ανανεώσει τη σχέση της με τη Συρία, η HTS θα εξαφανιστεί και οι ξένοι μαχητές τους από την Κεντρική Ασία και την Κίνα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ακόμη κι όταν ήταν τα πλαστά τουρκικά διαβατήρια που εξέδωσε ο Ερντογάν που τους μετέφεραν από τα σπίτια των Ουιγούρων στο Ιντλίμπ.


Η συμμαχία ΗΠΑ-Κούρδων κατά του ISIS

Ο αμερικανικός στρατός εισέβαλε στη Συρία για να πολεμήσει το ISIS και παρόλο που το ISIS ηττήθηκε, οι ΗΠΑ δεν έφυγαν ποτέ. Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν με μια αποστάτη κουρδική πολιτοφυλακή, SDF και YPJ, που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατική ομάδα PKK, η οποία έχει σκοτώσει χιλιάδες στην Τουρκία για τρεις δεκαετίες.


Η τουρκική εισβολή για να απωθήσει τους Κούρδους

Τον Αύγουστο του 2016, η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία. Ο στόχος ήταν να απωθηθούν και να περιοριστούν, οι SDF και οι YPJ, που θεωρούν τρομοκράτες και εχθροί της Τουρκίας. Το γεγονός πως ο εχθρός της Τουρκίας είναι ο εταίρος των ΗΠΑ έχει τείνει τις σχέσεις σε σημείο βρασμού. Η Δαμασκός μοιράζεται κοινό συμφέρον με την Άγκυρα να σταματήσει τις κουρδικές αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα επιστρέψουν τα βορειοανατολικά στην κεντρική κυβέρνηση και θα δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal al-Mekdad ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τον στρατό της από τη Συρία, να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία, να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας και να λύσει τα ζητήματα του νερού μεταξύ τους.

Ο Ερντογάν και ο Άσαντ καλούνται και οι δύο να παρευρεθούν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης το Σεπτέμβριο και υπάρχει η ευκαιρία για συνέχιση των τουρκικών κινήσεων προς τη Συρία.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν ορκίστηκε να προσευχηθεί στο τέμενος των Ομαγιάντ στη Δαμασκό, και αυτό μπορεί να συμβεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail