Η Γερμανία αντιμετωπίζει έλλειψη χαρτιού υγείας

Licht-aus / pixabay
Freepen.gr - Η γερμανική παραγωγή χαρτιού υγείας δέχεται τέτοια πίεση από την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου που η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη του προϊόντος. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη κηρύξει αφερεγγυότητα ή μείωσαν την παραγωγή τους λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, καθώς οι ηγέτες του κλάδου καλούν την κυβέρνηση να θεσπίσει ανώτατα όρια τιμών.

«Από ό,τι ακούμε, αυτή η κρίση είναι πιθανό να είναι πιο σοβαρή για τις μεταποιητικές βιομηχανίες από ό,τι ήταν ο Covid», δήλωσε στους Financial Times την Παρασκευή ο Carsten Rolle, επικεφαλής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στην επιχειρηματική ένωση BDI.

Με αυξανόμενους φόβους για ελλείψεις ρεύματος και αυξανόμενο κόστος ενέργειας εν μέσω μειωμένων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Essity –η οποία κατέχει εμπορικά σήματα όπως Zewa, Libresse και Lotus– λέει πως έπρεπε ήδη να αυξήσει τις τιμές έως και 18% και εξετάζει εναλλακτικές πηγές των καυσίμων.

Εν τω μεταξύ, άλλοι κατασκευαστές χαρτιού υγείας, όπως η Hakle με έδρα το Ντίσελντορφ, η οποία λειτουργεί από το 1928, άρχισαν να κηρύσσουν αφερεγγυότητα, υποστηρίζοντας ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, το υψηλό κόστος χαρτοπολτού και τα έξοδα μεταφοράς έχουν κάνει τις επιχειρήσεις τους οικονομικά μη βιώσιμες.

«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν εκραγεί σε τέτοιο βαθμό που φυσικά δεν μπορούν να μετακυλιστούν στους πελάτες μας τόσο γρήγορα», δήλωσε στο Reuters η Κάρεν Γιουνγκ, επικεφαλής μάρκετινγκ της Χακλέ.

Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο IWH, περίπου 718 γερμανικές οντότητες κατέστησαν αφερέγγυες τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να παραμείνει γύρω στο 25% τον Σεπτέμβριο και να ανέλθει στο 33% τον Οκτώβριο.

Η γερμανική βιομηχανία χαρτιού καλεί τώρα την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να θεσπίσει ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας, υποστηρίζοντας πως είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει τις αφερεγγυότητες. «Δε νομίζω ότι το κύμα αφερεγγυότητας μπορεί να σταματήσει αν δεν έχουμε ένα ανώτατο όριο [τιμής ενέργειας]», δήλωσε στους FT ο Volker Jung, διευθύνων σύμβουλος της Hakle.

Εν τω μεταξύ, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας Χαρτιού, Μάρτιν Κρένγκελ, τόνισε σε δήλωσή του πως «ύψιστη προτεραιότητα» ήταν να «διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι προμηθεύονται αυτό το σημαντικό εμπόρευμα».Οι τιμές στη Γερμανία, καθώς και σε μεγάλο μέρος της ΕΕ, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εδώ και αρκετούς μήνες. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis) ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι τιμές της ενέργειας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 139% περίπου τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 174,9%.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση καθώς το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,7% το επόμενο έτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail