Η επερχόμενη Αποκάλυψη Τροφίμων και η Παγκόσμια Προσπάθεια για Ανάταση

«Οι τιμές είναι λίγο-πολύ 78% υψηλότερες από τον μέσο όρο το 2021, και αυτό τσακίζει την παραγωγική πλευρά της γεωργίας. Σε πολλές περιοχές, οι αγρότες απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φέρουν λιπάσματα στο αγρόκτημα, ή ακόμα κι αν μπορούσαν, τα λιπάσματα δεν είναι διαθέσιμα… Και δεν είναι μόνο τα λιπάσματα, αλλά και τα αγροχημικά και τα καύσιμα. Αυτή είναι μια παγκόσμια κρίση και απαιτεί παγκόσμια απάντηση».
 
Των Michael Welch και Kit Knightly - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

– Theo de Jager, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αγροτών

«Αν ελέγχετε το πετρέλαιο, ελέγχετε τα έθνη. Αν ελέγχεις το φαγητό, ελέγχεις τους ανθρώπους».

– Χένρι Κίσινγκερ

Μια μεγάλη παγκόσμια έλλειψη τροφίμων διαφαίνεται.

Ο Γενικός Διευθυντής Qu Donyu του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) παρουσίασε τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους κρίσης στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της G7. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO τον Μάρτιο έφτασε τις 160 μονάδες – το υψηλότερο από την έναρξή του το 1990!

Η έκθεση σημειώνει πως η Ρωσία και η Ουκρανία είναι «σημαντικοί παίκτες στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων», ιδιαίτερα του σίτου, του καλαμποκιού και των ελαιούχων σπόρων. Και αυτή η αβεβαιότητα έρχεται πέρα ​​από τις «ήδη υψηλές τιμές που οδηγούνται από την ισχυρή ζήτηση και το υψηλό κόστος εισροών ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης του COVID-19».

Ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής όπως η Ερυθραία, η Σομαλία, η Μαδαγασκάρη, η Τανζανία, το Κονγκό και η Ναμίμπια, θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις ελλείψεις σε σιτάρι από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι επισιτιστικές κρίσεις στην Υεμένη και στην Αιθιοπία ειδικότερα θα υποστούν επίσης ένα πλήγμα.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του CNBC, η έλλειψη λιπασμάτων επιδεινώνει την κατάσταση. Η Ρωσία, μαζί με τη Λευκορωσία, είναι υπεύθυνη για το 40 τοις εκατό των εξαγωγών ποτάσας. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Ρωσία εξάγει επίσης 11 τοις εκατό ουρίας, 48 τοις εκατό νιτρικό αμμώνιο και σε συνδυασμό με την Ουκρανία εξάγουν συλλογικά το 28 τοις εκατό των λιπασμάτων που παρασκευάζονται με άζωτο και φώσφορο, καθώς και κάλιο. Έτσι, οι αγρότες στο εξωτερικό θα πρέπει να αρκεστούν σε μικρότερες ή ακριβότερες καλλιέργειες.

Υπάρχει, ωστόσο, ο θόρυβος ότι ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στην κρίση τόσο πολύ όσο την κατασκευάζει! Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σιδηροδρομική εταιρεία Union Pacific στις Ηνωμένες Πολιτείες που επιβάλλει σε ορισμένους ναυλωτές να μειώσουν τον όγκο των ιδιωτικών αυτοκινήτων τους αμέσως. Η Union Pacific είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες σιδηροδρομικές εταιρείες που μεταφέρουν το 80 τοις εκατό των γεωργικών εμπορευμάτων. Με αυτή την εντολή να τίθεται σε ισχύ την άνοιξη, οι αγρότες θα καθυστερούσαν να πάρουν λίπασμα με αποτέλεσμα να παράγουν ακόμη λιγότερες καλλιέργειες.

Επιπλέον, υπάρχει η λέξη ότι ένας άλλος ιός - αυτός που επηρεάζει τα κοτόπουλα! Για να σταματήσει η μετανάστευση της ασθένειας στους ανθρώπους, οι αγρότες έχουν θανατώσει εκατομμύρια κοτόπουλα, ενώ οι αρχές αναφέρουν ότι εκατομμύρια έχουν πεθάνει από αυτό το αντίστοιχο COVID των πτηνών. Έτσι, το υψηλότερο κόστος και οι ελλείψεις τροφίμων πολιορκούν και τους παραγωγούς πουλερικών και αυγών!

Η Ώρα Ειδήσεων Παγκόσμιας Έρευνας αυτής της εβδομάδας ακολουθεί το μονοπάτι της μείωσης των αποθεμάτων τροφίμων και φτάνει σε ένα εκπληκτικό τελικό σημείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στο επόμενο μεγάλο δράμα της Μαλθουσιανής που περιμένει το είδος μας!

* Η Monika Tothova είναι οικονομολόγος που συνεργάζεται με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Εργάζεται στο οικονομικό και εμπορικό τμήμα.

Ο Kit Knightly είναι συντάκτης και δημοσιογράφος στο Off-Guardian. Έχει γράψει πολλές αναλύσεις μέχρι στιγμής διερευνώντας την επισιτιστική κρίση ως μια άλλη ευκαιρία για μια ελίτ αρπαγή εξουσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail