Πώς ένα μικροσκοπικό έθνος του Ειρηνικού διεκδικεί τη θέση του μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

CΡL Βrοdie Crοss / Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας
Τα νησιά του Σολομώντα απαγόρευσαν τα ξένα ναυτικά να ελλιμενιστούν στις ακτές τους, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένα να είναι η «αυλή» κανενός

Του Τιμούρ Φομένκο, πολιτικού αναλυτή - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πάρουν βοήθεια όταν πρόκειται για τις Νήσους του Σολομώντα, οι οποίες διεκδικούν τον εαυτό τους και τα συμφέροντά τους παρά την επιθετική αμερικανική διπλωματική επίθεση, που προέρχεται αποκλειστικά από την πρόθεση να εναντιωθεί στην Κίνα.

Την Τρίτη, τα νησιά ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν προσωρινά σε όλα τα ξένα ναυτικά να ελλιμενιστούν στα λιμάνια τους. Αν και αυτό περιλαμβάνει όλους, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στοχεύει ρητά τις ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιδεικνύουν από καιρό μια στρατηγική παγκόσμιας θαλάσσιας ηγεμονίας λέγοντας πως μπορούν ουσιαστικά να ελλιμενιστούν όπου θέλουν.

Αναφέροντας ότι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το Πεκίνο κρίθηκε αμέσως ως αυτό που ευθύνεται, ως μέρος ενός συνεχιζόμενου δράματος τον περασμένο χρόνο που κατηγορεί την Κίνα ότι «κερδίζει επιρροή» στη νησιωτική χώρα.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Κίνα υπέγραψε μια ευρέως απεχθή (από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ) συμφωνία για την ασφάλεια με τις Νήσους του Σολομώντα, η οποία προχώρησε παρά τις εξευτελιστικές πιέσεις και τις σιωπηρές απειλές και από τις δύο χώρες να μην το κάνουν.

Οι ΗΠΑ ανέβασαν το διπλωματικό όριο έκτοτε, ανακοινώνοντας πως η πρεσβεία τους στη χώρα θα ανοίξει ξανά, δημιουργώντας μια ομάδα που ονομάζεται «οι Εταίροι στον Γαλάζιο Ειρηνικό» και προσπάθησαν να γοητεύσουν τα νησιά παρουσιάζοντας την Κίνα ως απειλή, ξανά και πάλι.

Αλλά οι Σολομώντες δεν τσιμπούν. Απλώς σνομπάρουν επανειλημμένα τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ. Η συμφωνία για την ασφάλεια ήταν μόνο η αρχή.

Έκτοτε έχουν λάβει δάνειο με την Huawei για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακής υποδομής, είπαν σε σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής πού να πάει την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός τους, Manasseh Sogavare, παρέλειψε επίσης μια εκδήλωση για τον εορτασμό μιας σημαντικής νίκης των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στα νησιά νωρίτερα τον Αύγουστο.

Αλλά οι ΗΠΑ και η σύμμαχός τους η Αυστραλία προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν το νόημα – πιστεύουν ότι τα Νησιά του Σολομώντα είναι η δική τους «αυλή» και υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες κινήσεις τους είναι απλώς ένα προϊόν «κακόηθους» επιρροής που ασκεί η Κίνα. Αυτοπροσδιορίζονται ως οι καλοπροαίρετοι επόπτες των «αληθινών συμφερόντων» των νησιών που το κάνουν καθαρά από καλή θέληση.

Αλλά οι ίδιοι οι Σολομώντες διαφωνούν. Κατά την άποψή τους, έχουν υποβληθεί σε αιώνες αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας, εκμετάλλευσης και παραμέλησης της Αγγλόσφαιρας, η οποία τους είδε για πρώτη φορά υπό το βρετανικό στέμμα και τώρα την κυριαρχία της Ουάσιγκτον και της Καμπέρα, που περιμένουν υπακοή στον σκοπό τους, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα σε αντάλλαγμα.

Οι Νήσοι του Σολομώντα φυσικά δεν εκτονώνουν μίσος προς αυτές τις χώρες, με τον Sogavare να εκφράζει σε μια επίσκεψη με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Anthony Albanese ότι «είμαστε όλοι οικογένεια». Ωστόσο, θέλει να είναι ένα στρατηγικά ανεξάρτητο και αυτόνομο έθνος που δεν κυριαρχείται από κανέναν. Δε θέλει πια να είναι «πίσω αυλή».

Και εξαιτίας αυτού, η Κίνα παρέχει μια τεράστια ευκαιρία. Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αρνήθηκαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη των Νήσων Σολομώντα, η πρόσβαση στις αγορές και οι επενδύσεις της Κίνας αλλάζουν το παιχνίδι σε πραγματικούς όρους για τη χώρα με πληθυσμό μόλις 686.878 κατοίκων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Νήσοι του Σολομώντος δεν κλίνουν προς μια ευθυγράμμιση υπέρ της Κίνας (καθώς αυτή η θέση δε θα ήταν συνετή λόγω των συνθηκών της), αλλά στην πραγματικότητα κλίνουν προς τη μη ευθυγράμμιση, δηλαδή αποκομίζοντας οφέλη από όλες τις πλευρές, ενώ καθιστούν σαφές ότι η χώρα δεν είναι απλώς ένα σκαλοπάτι για την περιφερειακή στρατιωτική ηγεμονία.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν από καιρό ζητήσει από τα νησιά του Σολομώντα να μη φιλοξενήσουν κινεζική στρατιωτική βάση ως μέρος της συμφωνίας για την ασφάλεια. Ωστόσο, θα έπρεπε να είχαν προβλέψει πως αυτό θα λειτουργούσε και με τους δύο τρόπους. Εάν η Κίνα δεν επιτρέπεται να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί, γιατί να το κάνουν άλλοι;

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα μικροσκοπικό σύνολο νησιών σηματοδοτεί τη δική του ανεξάρτητη θέση στον Ειρηνικό Ωκεανό και πλοηγείται στη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα εγκλωβιστεί σε αυτήν ως απλό πιόνι. Με την υποστήριξη της Κίνας, η Αμερική και η Αυστραλία δεν μπορούν πλέον να θεωρούν τους Σολομώντες ως δεδομένους ή απλώς να τους περπατούν.

Αυτό ανεβάζει το καθεστώς, τη δύναμη και τη σημασία αυτής της χώρας – ενώ αν η Κίνα δεν ήταν ποτέ στην σκηνή, δεν θα ακούγαμε ποτέ για αυτή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail