Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει Bayraktar της Ουκρανίας με βιολογικά-χημικά όπλα

Σε μια σειρά εγγράφων που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία κατηγόρησε τον Τούρκο κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Τουρκία.

Την είδηση αποκαλύπτει ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt στην ιστοσελίδα του, το nordicmonitor.com. Εκδίδοντας δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2022, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia είπε ότι οι ρωσικές αρχές υπέκλεψαν έγγραφα από την Baykar Makina, τον κατασκευαστή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία ήθελε να μετατρέψει τα drones σε μηχανισμό παράδοσης βιολογικών - χημικών όπλων.

«Τα έγγραφα δείχνουν πως το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικές ευκαιρίες για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων αεροπορικώς. Πέρυσι η Ουκρανία έστειλε αίτημα στον Τούρκο κατασκευαστή UAV Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αεροζόλ ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα», είπε ο Nebenzia.

«Εάν είναι εξοπλισμένο με τέτοιο σύστημα αεροζόλ και έχει εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας».

Αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στην Baykar Makina από τις ουκρανικές αρχές και η απάντηση από τον Τούρκο κατασκευαστή παρασχέθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Απριλίου 2022.

Εάν οι ισχυρισμοί είναι σωστοί, η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία παραβιάζουν τη Σύμβαση για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής και Αποθήκευσης Βακτηριολογικών (Βιολογικών) και Τοξικών Όπλων και για την Καταστροφή τους (BWC) εκτός από μια σειρά άλλων διεθνών Συνθηκών που απαγορεύουν τη χρήση τέτοιων όπλων. 

Η Τουρκία δεν απάντησε στους ρωσικούς ισχυρισμούς μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν υπέβαλε τελικά γραπτή δήλωση λέγοντας ότι αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της BWC από το 1974 και εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σύμβαση. 

«Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατασκευάζεται στην Τουρκία χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βιολογικά όπλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε η Ρωσία, η Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων στην Baykar σχετικά με τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν τυπικές, αλλά δύο από αυτές ξεχώρισαν, γεγονός που σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους έθεσε το ενδεχόμενο εισαγωγής βιολογικού πολέμου με χρήση drones. Οι ερωτήσεις που έθεσε η Ουκρανία επικεντρώθηκαν στο μέγιστο ωφέλιμο φορτίο και στο σύστημα και τον μηχανισμό ψεκασμού αεροζόλ. «Είναι το UAV εξοπλισμένο [με] σύστημα/μηχανισμό ψεκασμού αερολυμάτων χωρητικότητας άνω των 20 λίτρων;» ανέφερε η ερώτηση νούμερο εννέα.

«Μπορεί να υποτεθεί ότι τα Bayraktars σχεδιάζονταν να προσαρμοστούν για να ψεκάζουν χημικούς πολεμικούς παράγοντες πάνω από το εχθρικό έδαφος, πιο συγκεκριμένα στη βαθιά ενδοχώρα του, επειδή το βεληνεκές πτήσης αυτού του UAV (Bayraktar Akinci) είναι σχεδόν 300 χιλιόμετρα (διπλάσιο από αυτό. του προτύπου TB2)», ανέφερε η Ρωσία σε επιστολή προς τον ΟΗΕ.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία μπορεί να καταφύγει σε τέτοιους πολέμους.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, στις 9 Μαρτίου, τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με δοχεία 30 λίτρων και εξοπλισμό για ψεκασμό σκευασμάτων ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Χερσώνα από τις μονάδες αναγνώρισης των ρωσικών στρατευμάτων. Τον Ιανουάριο του 2022, η Ουκρανία φέρεται να αγόρασε, μέσω ενδιάμεσων οργανισμών, περισσότερες από 50 τέτοιες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή βιολογικών σκευασμάτων και τοξικών χημικών ουσιών», δήλωσε ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών της Ρωσίας σε σχέση με την Τουρκία, αλλά παραδόξως το θέμα δεν καλύφθηκε ποτέ από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το καθεστώς Ερντογάν. Αν και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία, που επίσης κατηγορούνται από τη Ρωσία για παραβίαση των συμβάσεων του ΟΗΕ για την απαγόρευση των βιολογικών και χημικών όπλων, έσπευσαν να απαντήσουν στους ρωσικούς ισχυρισμούς, η Τουρκία παρέμεινε σιωπηλή για μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail