Ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιταχύνεται πέρα ​​από το 80%

Servetphotograph / pixabay
Freepen.gr - Ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή της Τουρκίας ανήλθε στο 80,2% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 79,6% τον Ιούλιο, λόγω του κόστους μεταφοράς και της τιμής των τροφίμων και των ειδών οικιακής χρήσης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,46%.

«Η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να παραμείνει πιστή στις επιθυμίες του Προέδρου Ερντογάν για χαλαρότερη πολιτική και φαίνεται πως είναι πιο πιθανές περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εντός του έτους», δήλωσε ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics στο Λονδίνο. «Δεδομένων των εξωτερικών τρωτών σημείων της Τουρκίας, αυτό απλώς αυξάνει τον κίνδυνο απότομων και άτακτων πτώσεων της λίρας». σχολίασε.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αναμενόταν να ανέλθει στο 81,2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters σε 10 ιδρύματα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού επιβραδύνθηκε στο 143,8% από 144,6% τον Ιούλιο, ανέφερε το ινστιτούτο.

Ο λεγόμενος πληθωρισμός βασικών τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 66,1% από 61,7% τον Ιούλιο. Το μέτρο εξαιρεί πιο ασταθή είδη όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα ποτά, ο καπνός και ο χρυσός.

«Είναι αρκετά ανόητο να λες ότι ο πληθωρισμός είναι 80 τοις εκατό όταν είναι στην πραγματικότητα 100 τοις εκατό +» , δήλωσε στο Twitter ο Tim Ash, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. "Οι άνθρωποι ξέρουν τι είναι ο πληθωρισμός των τιμών -- είναι δύσκολα δεδομένα που βλέπουν/αισθάνονται. Επομένως, δεν κοροϊδεύεις κανέναν και απλώς βλάπτεις το δικό σου σύνολο πληροφοριών και τη λειτουργία απόκρισης της οικονομικής πολιτικής. Κάνεις τα πράγματα χειρότερα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail