Ευρωπαϊκός ξεσηκωμός; 70.000 Τσέχοι διαδηλωτές πλημμυρίζουν την Πράγα για την ενέργεια, ζητούν ουδετερότητα απέναντι στη Ρωσία

Freepen.gr - Περισσότεροι από 70.000 Τσέχοι διαδήλωσαν στην Πράγα, την πρωτεύουσα της χώρας, απαιτώντας από τον κυβερνών συνασπισμό να λάβει ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας για να διασφαλίσει ότι οι προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία δε θα διακοπούν ενόψει του χειμώνα. Οι διαδηλωτές είναι εξοργισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν πυροδοτήσει στα ύψη τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν προκαλέσει κρίση κόστους ζωής.

"Στόχος της διαδήλωσής μας είναι να απαιτήσουμε αλλαγή, κυρίως στην επίλυση του ζητήματος των τιμών της ενέργειας, ειδικά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, που θα καταστρέψουν την οικονομία μας αυτό το φθινόπωρο", δήλωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης Jiri Havel στις τοπικές ειδήσεις iDNES και σύμφωνα με το Reuters .

Η διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Wenceslas στην καρδιά της πρωτεύουσας, έρχεται μία ημέρα αφότου η τσεχική κυβέρνηση επέζησε από την ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης για τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για αδράνεια για την προστασία των πολιτών από τον ενεργειακό υπερπληθωρισμό. 

Η αναδυόμενη πολιτική αστάθεια δείχνει πώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια μεταξύ των νοικοκυριών. Μια νέα μελέτη την Παρασκευή, η οποία προειδοποίησε ότι οι εμφύλιες αναταραχές θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε μέρη της Ευρώπης τους επόμενους έξι μήνες λόγω του επιδεινούμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού.

Οι Τσέχοι έχουν κουραστεί από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία που έχουν πυροδοτήσει μια καταστροφική ενεργειακή κρίση. Θέλουν πρωτίστως το συμφέρον της Τσεχίας έναντι της ΕΕ και απαιτούν φθηνό ρωσικό αέριο και ουδετερότητα.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail