Το Ιράν θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει 64 μαχητικά Su-35 κάτω από συμφωνία 5 δισ δολαρίων

Freepen.gr - Καθώς το Ιράν και η Ρωσία ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς τους και η Ρωσία αρχίζει να χρησιμοποιεί ενεργά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη μάχη στην Ουκρανία, ένας αυξανόμενος αριθμός πηγών έχει αρχίσει να αναφέρεται στην πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει 64 ρωσικά μαχητικά Su-35 στο πλαίσιο μιας μεγάλης σύμβασης. Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στρατηγός Hamid Vahedi ανακοίνωσε στις 4 Σεπτεμβρίου ότι η υπηρεσία εξετάζει την απόκτηση Su-35, με τους αριθμούς να μην επιβεβαιώνονται τότε, αναφέρει σε ανάλυσή του το militarywatchmagazine.com.

Υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι περίπου δύο δωδεκάδες αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν για την Αίγυπτο και λόγω δυτικών απειλών του οικονομικού πολέμου κατά του Καΐρου πιστεύεται ότι η παραγγελία έχει ανασταλεί, θα μπορούσαν να παρασχεθούν γρήγορα στον ιρανικό στόλο, αν και το κατά πόσον θα εξεταστούν περαιτέρω μονάδες Su-35 στη συνέχεια ήταν αβέβαιο. Υπήρξαν σημαντικές εικασίες από δυτικές πηγές ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανταλλάξει τα μαχητικά με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από τα οποία αναμένεται να έχει λάβει πάνω από 1000 μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και σημαντικά περισσότερα στο μέλλον, επιτρέποντας στους δύο αμυντικούς τομείς να συνεργαστούν.

Μια εξαγωγή 64 Su-35 θα ήταν ένα σημαντικό όφελος για τον ρωσικό αμυντικό τομέα και θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε αναστολή της τρέχουσας παραγωγής για τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, με πρόσφατες εγχώριες παραγγελίες να έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό για να αποφευχθεί το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής. Το Su-35 αναπτύχθηκε αρχικά μόνο για εξαγωγή.

Η επιδείνωση των σχέσεων με τη Δύση και η επακόλουθη κλιμάκωση της χρήσης εξαναγκασμού από τις δυτικές δυνάμεις για να απειλήσουν πιθανούς πελάτες για ρωσικό εξοπλισμό όπως η Ινδονησία και η Αίγυπτος ήταν ένας βασικός παράγοντας που απέτρεψε περαιτέρω πωλήσεις, όπως και ο ανταγωνισμός από το Su-30SM που παρείχε πολλές από τις ίδιες δυνατότητες με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Ως χώρα που ήδη υπόκειται σε βαριές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση και αντιμετωπίζει απειλές από πιθανές δυτικές ή ισραηλινές επιθέσεις στην πυρηνική του υποδομή, το Ιράν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από την απόκτηση Su-35 εάν θεωρήσει την απόκτηση ως αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας του. Ένα βασικό εμπόδιο στις εξαγορές - το κόστος περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για κάθε δώδεκα αεροσκάφη - θα μπορούσε κάλλιστα να παρακαμφθεί από τα έσοδα από τις πωλήσεις drone στη Ρωσία. Η απόκτηση 64 αεροσκαφών αναμένεται να κοστίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το κόστος και οι ποσότητες των drones που εξάγονται στη Ρωσία παραμένουν αβέβαιες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail