Η ΕΕ στέλνει 5 δισ ευρώ στην Ουκρανία ενώ απειλεί να μπλοκάρει 7,5 δισ ευρώ από την Ουγγαρία

Freepen.gr - Ενώ απειλεί να παρακρατήσει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από το κράτος μέλος της Ουγγαρίας για λόγους διαφθοράς και «κράτους δικαίου», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις ενέκρινε δόση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο διεφθαρμένα έθνη στο σύνολο του κόσμο ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

Η τελευταία παρτίδα κεφαλαίων προς την Ουκρανία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη δόση συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε προγραμματισμένη βοήθεια, με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δόση της χρηματοδοτικής στήριξης σε μακροοικονομικό επίπεδο που εγκρίθηκε τον Ιούνιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την αποπληρωμή διεθνών δανείων της.

Αντίθετα, η Ουγγαρία, η οποία είναι ένα πραγματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι καλά ενσωματωμένη στην ευρωπαϊκή οικονομία και την αλυσίδα παραγωγής, έχει παγώσει από τα Ταμεία Ανάκαμψης της ΕΕ που προορίζονται να βοηθήσουν τα έθνη να ανακάμψουν από την πανδημία του κορωνοϊού. Επιπλέον, η ΕΕ κινείται τώρα να περικόψει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό λόγω των αποκαλούμενων ανησυχιών για το «κράτος δικαίου» και της διαφθοράς.

Ωστόσο, η διαφθορά είναι παρούσα σε μια σειρά από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, και ωστόσο οι αριστερές, φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στις δύο χώρες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες περικοπές χρηματοδότησης. Αυτό που μπορεί να είναι ακόμη πιο κραυγαλέο για πολλούς Ούγγρους είναι ότι η Ουκρανία κατατάσσονταν σταθερά ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος εκεί.

Η περικοπή χρηματοδότησης, εάν περάσει, θα βλάψει αναμφίβολα την ουγγρική οικονομία και τους πολίτες της χώρας, που όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζουν ήδη κρίση λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία.

Η Ουγγαρία έχει επίσης παράσχει υλική βοήθεια και υποστήριξη στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο προσφυγικό πληθυσμό της, και αυτό έχει αθροιστεί ως προς το κόστος. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν περάσει από το έδαφος της χώρας, με πολλούς να αποφασίζουν να παραμείνουν στην Ουγγαρία. 
 
* με πληροφορίες από rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail