Υδρογονάνθρακες: Ανεβάζουν στροφές οι έρευνες - Έως τέλη 2023 ξεκαθαρίζει για Κρήτη

12019 / pixabay
«Μέχρι τέλος του 2023 θέλουμε να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με το δυναμικό των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης ώστε να μπορούν να ληφθούν οι επόμενες σημαντικές αποφάσεις για επενδύσεις».

Από: naftemporiki.gr - Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, ερωτώμενος για τις προοπτικές των ερευνών στα δυο μπλοκ μετά την αποχώρηση της Total Energies και την ανάληψη του ρόλου του Διαχειριστή (με πλειοψηφικό μερίδιο στο σχήμα των παραχωρησιούχων) από την Exxon Mobil.

Σχετικά με την ακρόαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας -εντός του Οκτωβρίου-, όπου θα εκδικαστούν οι προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της εγκριτικής απόφασης του ΥΠΕΝ για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο κ. Στεφάτος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αρθεί αυτή η αβεβαιότητα για να προχωρήσουν οι έρευνες -ενδεχομένως και εντός των επόμενων μηνών. 

Σημείωσε ακόμη ότι κατά την άποψή του οι νομικοτεχνικές λεπτομέρειες δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να οδηγήσουν σε εκτροπή του -αναθεωρημένου- σχεδιασμού της κοινοπραξίας ExxonMobil - ΕΛΠΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΔΕΥ έδωσε το πράσινο φως για παράταση στις έρευνες της Exxon Mobil στην Κρήτη έως και τον Οκτώβριο του 2024. Ο κ. Στεφάτος είχε επισημάνει τότε στη «Ν»: «Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην τήρηση της υπόσχεσής μας προς τον πρωθυπουργό για την επιτάχυνση του προγράμματος εξερεύνησης στη χώρα μας. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μας με όλους τους διαχειριστές οικοπέδων και προσδοκούμε να έχουμε ταχύτερα και ποιοτικότερα αποτελέσματα στις εξερευνητικές μας προσπάθειες».

Όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του ζητήματος η παράταση ήταν αναπόφευκτη, προκειμένου η ExxonMobil να «πιάσει το νήμα» από εκεί που το άφησε o προηγούμενος Operator, η γαλλική TotalEnergies (που αποχώρησε τον Ιούλιο παραχωρώντας το μερίδιο 40% που κατείχε στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων κατά 75% στην Exxon και κατά το υπόλοιπο 25% στον όμιλο ΕΛΠΕ) και να παραμείνουν «ενεργά» τα οικόπεδα της Κρήτης, δεδομένου ότι η προηγούμενη συμβατική προθεσμία για την έναρξη της Πρώτης Φάσης των Εργασιών έληγε μέσα στον Οκτώβριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail