Μια άλλη διεθνής σύγκρουση, πολύ μεγαλύτερη από αυτή στην Ουκρανία, μπορεί να ξεσπάσει σε 2-3 χρόνια

Freepen.gr - Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, είπε ο Vasily Kashin, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ειδικός στην Ασία και την Κίνα, στο Moskovsky Komsomolets.

«Αυτή η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη από αυτή που βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία», είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι ήταν απλώς ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα πουλούσαν όπλα στην Ταϊβάν, είπε ο Kashin. Οι προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με συμβάσεις αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον εφοδιασμό του νησιωτικού έθνους με πυραύλους κατά πλοίων, εξοπλισμό αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, πυροβολικού και ελαφρού οπλισμού.

Στις 30 Αυγούστου, ο Liu Pengyu, επίσημος εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, είπε πως η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πωλούν όπλα στην Ταϊπέι και να τερματίσουν τις στρατιωτικές επαφές με το νησί, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση της έντασης στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Κινέζο αξιωματούχο, τέτοιες ενέργειες ενθαρρύνουν τις αυτονομιστικές δυνάμεις υπέρ της Ταϊβάν και οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης στα στενά της Ταϊβάν.

Μια μέρα νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκόπευε να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κατά πλοίων.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιδεινώθηκαν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν στις 2 Αυγούστου. Το Πεκίνο θεώρησε το ταξίδι παραβίαση της αρχής της Μίας Κίνας. Στη συνέχεια, τρεις ακόμη αμερικανικές αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν την Ταϊπέι, παρά τις κινεζικές προειδοποιήσεις.
 

 

* πληροφορίες english.pravda.ru
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail