Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας από το 1945 – Σέρβος πρόεδρος

Freepen.gr - Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι η πιο δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο λόγω των οικονομικών όσο και πολιτικών προκλήσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε μια ομιλία που κλείνει μια διήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Βούτσιτς τόνισε πως η κυβέρνησή του «δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχισθείσας επαρχίας άμεσα ή έμμεσα με κανέναν τρόπο» και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση της εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Δύση. Μιλώντας ευρύτερα, ο Βούτσιτς, ο οποίος προειδοποίησε νωρίτερα για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, προέβλεψε «ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια για τον σερβικό λαό και τους πολίτες της Σερβίας από το 1945».

Κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο πως επιτείνει τις εντάσεις στα σύνορά του με τη Σερβία και ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη ότι πιέζουν το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Εκτός από τα ζητήματα που σχετίζονται με το Κοσσυφοπέδιο, ο Βούτσιτς ανέφερε ως λόγο για τη ζοφερή του ματιά «όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο», συμπεριλαμβανομένων «των πρόσφατων αναφορών από την Αρμενία, την Κιργιζία» και την έγκριση από το πολωνικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου που απαιτεί τεράστιες αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Η Αρμενία και το Κιργιστάν συμμετείχαν πρόσφατα σε συνοριακές συγκρούσεις με τους γείτονές τους, το Αζερμπαϊτζάν και το Τατζικιστάν, αντίστοιχα. 



Ο Βούτσιτς ανέφερε επίσης τα λόγια του Βέλγου πρωθυπουργού Alexander De Croo, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε για τον κίνδυνο «τερματισμού» της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από την στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία, τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις σημαντικές περικοπές στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

«Αρκούσε να ακούσουμε τα λόγια του Βέλγου πρωθυπουργού, που είπε ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία θα πέσει, και αν πέσει, τι θα γίνει με τη δική μας, που είναι λιγότερο ανθεκτική σε όλους τους εξωτερικούς κραδασμούς;», είπε ο Βούτσιτς.

Υπονοώντας ότι η δεκαετία του 1990 ήταν μια τρομερή εποχή για τη χώρα του, ο Βούτσιτς τόνισε πως ο επερχόμενος χειμώνας μπορεί να μην είναι ο χειρότερος στην πρόσφατη ιστορία για τους Σέρβους, αλλά για την Ευρώπη ως σύνολο σίγουρα θα είναι.

«Οι επόμενοι έξι, λίγο περισσότεροι από εξήμισι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι για την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνολικά», είπε ο Βούτσιτς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Σέρβος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο χειμώνα φέτος, «ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολικός».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail