Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις τουρκικές επιχειρήσεις για συμφωνίες με Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις - WSJ

Freepen.gr - Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τις τουρκικές επιχειρήσεις να μη συνεργάζονται με ρωσικά ιδρύματα και μεμονωμένα άτομα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στη Wall Street Journal τη Δευτέρα, σε αυξημένη πίεση στη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ για την εμβάθυνση των δεσμών της με τη Ρωσία.

Μια επιστολή της 22ας Αυγούστου απευθυνόμενη στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Τουρκία, που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Wally Adeyemo, προειδοποίησε τις τουρκικές εταιρείες για την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες με Ρώσους υπηκόους που έχουν υποστεί κυρώσεις, ανέφερε η WSJ.

Ενώ καταγγέλλει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Τουρκία, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχει σταματήσει να επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία και επιδιώκει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών με την ελπίδα να συνδράμει σε μια ειρηνευτική συμφωνία ή μια κατάπαυση του πυρός.

«Όποια άτομα ή οντότητες παρέχουν υλική υποστήριξη σε πρόσωπα που έχουν δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ κινδυνεύουν οι ίδιοι να τους επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Adeyemo στην επιστολή που αναφέρει η WSJ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέτρεψε επίσης τις τουρκικές τράπεζες να μην έχουν σχέσεις αλληλογραφίας με ρωσικές τράπεζες που τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων.

Σε μια πανομοιότυπη επιστολή προς την κορυφαία επιχειρηματική ένωση της Τουρκίας, την Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων (TÜSIAD), η WSJ ανέφερε ένα άτομο που γνωρίζει την αλληλογραφία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών, μετά από συνάντηση στη νότια πόλη Σότσι της Ρωσίας.

Οι εντεινόμενοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας πυροδοτούν φόβο στα δυτικά κράτη, τα οποία προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο να αντιμετωπίσει η Άγκυρα πιθανά τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις, ανέφεραν οι Financial Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Παρακαλούμε να ενημερωθείτε ότι οι σχέσεις με Ρώσους παράγοντες που έχουν υποστεί κυρώσεις μπορεί να εκθέσουν τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο κυρώσεων», έγραψε ο Adeyemo.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή, ανέφερε η WSJ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail