Η Ιαπωνία θέλει να διατηρήσει τη συμμετοχή της στο Sakhalin-2

Αlexander Semenοv/ ΤΑSS
Η Ιαπωνία θέλει να διατηρήσει τη συμμετοχή της στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2 μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να ιδρύσει έναν νέο φορέα εκμετάλλευσης έργου, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Koichi Hagiuda.

"Θέλουμε να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας (στο έργο)", ανέφερε τo Kyodo σύμφωνα με τον ίδιο.

Στις 2 Αυγούστου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin υπέγραψε ψήφισμα για την ίδρυση της Sakhalin Energy LLC ως νέου φορέα εκμετάλλευσης του έργου Sakhalin-2 PSA με εγγραφή στο Yuzhno-Sakhalinsk. Ο Andrey Oleinikov, Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής Sakhalin Energy, ένας τρέχων χειριστής έργου, θα είναι το ανώτατο στέλεχος του νέου φορέα εκμετάλλευσης.

Στις 30 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου μια ρωσική εταιρεία θα γίνει ο νέος χειριστής του έργου Sakhalin-2, αντί της εταιρείας Sakhalin Energy. Οι ξένοι μετόχους υποτίθεται πως θα συμφωνήσουν για τις μετοχές τους στη νέα εταιρεία ανάλογα με τις μετοχές τους στην πρώην εταιρεία εντός ενός μηνός.



Μετά από συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida στις 16 Ιουλίου, ο Haigiuda είπε ότι η Mitsui και η Mitsubishi, που κατέχουν το 12,5% και το 10%, αντίστοιχα, θα πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους. Το Kyodo ανέφερε τότε, επικαλούμενη πηγές, ότι το υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες. Αργότερα, ο υπουργός είπε πως η Ιαπωνία είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σχέδιά της να διατηρήσουν τις μετοχές της Sakhalin-2.

Το Τόκιο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για το Sakhalin-2 από την άποψη της ενεργειακής του ασφάλειας. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 8,8% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιαπωνίας. Πρακτικά όλο το αέριο προέρχεται από το Sakhalin-2.

* πληροφορίες ΤΑΣΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail