NORD STREAM 2 – Δεν είναι τελικά «παλιοσίδερα»;

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το έργο Nord Stream 2, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί από τους υποτελείς τους προσπαθούν να το τορπιλίσουν, από την «συμβουλή εναντίον» του έργου στην αρχή μέχρι την επιβολή κυρώσεων σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Από το Φεβρουάριο, ακόμη και πριν η Ρωσία ξεκινήσει την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι δυτικοί αξιωματούχοι, οι ειδικοί και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης απέρριψαν με χαρά το Nord Stream 2 ως «παλιοσίδερα στο βυθό της θάλασσας». Και πράγματι, το έργο τώρα φαίνεται σαν ένα απομεινάρι κάποιου μακρινού, εναλλακτικού χρονοδιαγράμματος, όταν οι στενοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ ήταν δεδομένοι. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν απορρίψει όλοι το Nord Stream 2.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ένας Γερμανός αξιωματούχος πρόσφερε μια απροσδόκητη λύση σε αυτό το ζήτημα. Για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, Γερμανός βουλευτής (Μέλος του Κοινοβουλίου) πρότεινε τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με το TASS, ο Steffen Kotre, εκπρόσωπος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), πιστεύει πως η λειτουργία του Nord Stream 2 είναι η μόνη λογική λύση για την ιστορική ενεργειακή κρίση στη Γερμανία.

«Η μόνη λογική λύση είναι η λειτουργία του Nord Stream 2», είπε ο Kotre.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του AfD, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καθοδηγείται από δεδομένα στην ενεργειακή της πολιτική. Σημείωσε πως ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε αλλά δεν πιστοποιήθηκε.

«Ακόμη και αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες, αυτό θα είναι αρκετό για περίπου τρεις μήνες το χειμώνα. Και τι ακολουθεί; Η ιδεολογία πρέπει να δώσει τη θέση της στην πραγματική πολιτική, με γνώμονα τα γεγονότα», είπε ο Kotre.

Πιστεύει πως η ταυτόχρονη άρνηση της Γερμανίας απέναντι στην πυρηνική ενέργεια και την ενέργεια από άνθρακα ενόψει της έλλειψης αερίου βλάπτει την οικονομία της χώρας. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε πολλές φορές ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επίσημη έναρξη του αγωγού Nord Stream 2, καθώς δεν έχει ποτέ πιστοποιηθεί. Ωστόσο, το Αριστερό Κόμμα και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα υποστήριξαν επίσης την ιδέα που πρότεινε το AfD.

Ο αγωγός Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πλήρως στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση της κατασκευής ήταν πριν από το τέλος του 2019, αλλά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, το έργο καθυστέρησε αρκετές φορές. Ο αγωγός φυσικού αερίου αποτελείται από δύο σειρές συνολικής ετήσιας χωρητικότητας 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που εκτείνεται από τη βορειοδυτική Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία. Μετά από μια επίσκεψη στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν και το ήμισυ της χωρητικότητας του αγωγού έχει ήδη δεσμευτεί για εσωτερική κατανάλωση. Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 στη Γερμανία διακόπηκε αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις δημοκρατίες του Donbass ως απάντηση στην κλιμάκωση του καθεστώτος του Κιέβου.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Από τα μέσα Ιουνίου, αυτός ο αγωγός χρησιμοποιεί μόνο το 40% (67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως) της πλήρους δυναμικότητάς του. Αυτό το ζήτημα είναι αποτέλεσμα της μη έγκαιρης επιστροφής των αεριοστροβίλων μετά από επισκευές λόγω των καναδικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ακόμη χειρότερα, ως αποτέλεσμα, οι προμήθειες φυσικού αερίου μειώθηκαν πρόσφατα σε μόλις 20%, το οποίο σύντομα θα μπορούσε να μειωθεί στο μηδέν μέχρι το τέλος του μήνα. Το Βερολίνο προσπαθεί επί του παρόντος να μειώσει την ενεργειακή του εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να σταματήσει εντελώς τις ρωσικές εισαγωγές όπως άνθρακα και πετρέλαιο είναι πολύ απίθανο να λειτουργήσουν όταν πρόκειται για ρωσικό φυσικό αέριο.

Επικαλούμενη τις προβλέψεις του Γερμανικού Συνδέσμου Στέγασης, η Bild ανέφερε ότι η εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας στη Γερμανία θα πλήξει τους καταναλωτές το 2022 περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η ένωση ανέφερε πως το πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανά νοικοκυριό αποτελούμενο από ένα άτομο θα είναι 2.700 € ετησίως. Ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν το διπλάσιο – 5.000 ευρώ. Οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία αυξάνονται σταθερά από το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η διαδικασία επιταχύνθηκε αφού η Γερμανία, μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ, επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, το κόστος των μεταφορέων ενέργειας αυξήθηκε κατά το εκπληκτικό 38% μόνο τον Ιούνιο.

Η τροφοδοσία της Γερμανίας εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ στις 25 Αυγούστου. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά 13% στα 725 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για να το θέσουμε αυτό σε ένα πλαίσιο με το παγκόσμιο ενεργειακό κόστος, οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται με 1.200 δολάρια βαρέλι πετρελαίου – πολύ χειρότερα από τον περασμένο χειμώνα, υπογραμμίζοντας τον εξουθενωτικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Πολλοί στο γερμανικό κατεστημένο προσπαθούν να επισημάνουν τον παραλογισμό όλου του αφηγήματος πως «φταίει ο Πούτιν». Καταργώντας τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Γερμανία ουσιαστικά κόβει τον κλάδο στον οποίο στηρίζεται η βιομηχανία της, για να μην πω τίποτα για τον ερχόμενο χειμώνα. Οι Γερμανοί θα παγώσουν πληρώνοντας εξωφρενικές τιμές ενέργειας, κάτι που θα οδηγήσει μόνο σε υπερπληθωρισμό και ύφεση. Αυτό, με τη σειρά του, σίγουρα θα προκαλέσει κοινωνική αστάθεια που δεν έχει παρατηρηθεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail