Το Ιράν θα πουλήσει drones στη Ρωσία - αλλά τι θα αγοράσει σε αντάλλαγμα;

wikipedia
Freepen.gr - Ο Elijah J. Magnier, ο οποίος έχει εξαιρετικές επαφές στον «άξονα της αντίστασης» με επικεφαλής το Ιράν, αναφέρει:

Η Ρωσία αγοράζει 1.000 drones από το Ιράν και επεκτείνει το επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας

Το Ιράν και η Ρωσία είχαν επεκτείνει το επίπεδο της στρατηγικής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, πιο πρόσφατα στο διάστημα όταν ένας ρωσικός πύραυλος εκτόξευσε έναν ιρανικό δορυφόρο σε τροχιά από τη ρωσική εγκατάσταση εκτόξευσης στο Καζακστάν. Το Ιράν θα επωφεληθεί αναμφίβολα από την ανανέωση της τράπεζας στόχων του και τον εντοπισμό περισσότερων στόχων που σχετίζονται με τους εχθρούς του που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή, κυρίως τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και το Ισραήλ. Επιπλέον, η Ρωσία έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Ιράν για την αγορά 1.000 drones αφού το Ιράν παρέδωσε μερικά αεροπλάνα και έναν προσομοιωτή στον οποίο εκπαιδεύτηκαν Ρώσοι αξιωματικοί: χρησιμοποίησαν με επιτυχία τα πρώτα drones στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση θεωρείται άνευ προηγουμένου για μια υπερδύναμη να αγοράσει τα drones της από το Ιράν. Η Τεχεράνη θεωρεί πως αυτό αποτελεί αναγνώριση της προηγμένης και αποτελεσματικής στρατιωτικής βιομηχανίας της, που επιτεύχθηκε παρά τα 43 χρόνια κυρώσεων των ΗΠΑ στην «Ισλαμική Δημοκρατία».

Η αγορά φαίνεται να αφορά μεγαλύτερα drones μεγάλης αντοχής, όχι μικρά τακτικά όπως το Orlan 10 που η Ρωσία κατασκευάζει μαζικά. Γράφει ο Magnier:

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Ιράν, «η αγορά drones από μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία είναι μια σημαντική ένδειξη που επιβεβαιώνει την ποιότητα και την ανάπτυξη της ιρανικής βιομηχανίας, η οποία έχει καταφέρει να παράγει τα πιο προηγμένα drones όπως το Shahid 129 που μπορεί να πετάξει για περίοδο που υπερβαίνει τις 24 ώρες. Αυτό ήταν που προσέλκυσε τη Ρωσία, ειδικά για χρήση στον πόλεμο της στην Ουκρανία».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει μια σειρά από drones για τον εαυτό της. Το Orlan-10 είναι καλό για παρατήρηση πυροβολικού και ηλεκτρονικό πόλεμο σε επίπεδο τακτικού τάγματος. Έπειτα υπάρχει το Korsar των 200 κιλών που έχει ρόλο τακτικής κρούσης. Υπάρχει επίσης το ZALA-421-16E5, ένα τακτικής επιχείρησης μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα αναγνώρισης. Η διάρκεια πτήσης του UAV είναι 6-7 ώρες, η εμβέλεια πτήσης είναι έως και 150 km, η επιτηρούμενη περιοχή μπορεί να ξεπεράσει τα 21.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μία μόνο εκτόξευση.

Αυτό είναι καλύτερο από το Orlan 10 αλλά εξακολουθεί να είναι στο βασικό τακτικό επίπεδο.

Οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, ένα επιχειρησιακό-τακτικό drone που μπορεί να μείνει ξύπνιο για μια ολόκληρη μέρα και νύχτα και να καλύπτει συνεχώς το μέτωπο μιας ή περισσότερων ταξιαρχιών είναι κάτι που δεν είχε μέχρι στιγμής η Ρωσία.

Το ιρανικό Shahed 129 είναι ισοδύναμο με το αμερικανικό MQ-1 Predator. Διαθέτει υπέρυθρες και οπτικές ακτίνες ημέρας, σήμα λέιζερ για ακριβή στόχευση και μπορεί να μεταφέρει τέσσερις βόμβες ακριβείας καθοδήγησης. Η εμβέλειά του είναι 1.500 χιλιόμετρα, που είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τα σημερινά ρωσικά drones. Από το 2014 αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από το Ιράν στη Συρία, επομένως η Ρωσία θα έχει ήδη κάποια άμεση εμπειρία με τις επιδόσεις τους στο πεδίο μάχης.

Ωστόσο, είμαι σίγουρος πως το Ιράν θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να παραδώσει 1.000 από αυτά. Αλλά αυτό μπορεί να μην έχει σημασία. Μερικές δεκάδες θα είναι αρκετές για τώρα για να καλύψουν συνεχώς ολόκληρη την πρώτη γραμμή των 2.000 χιλιομέτρων στην Ουκρανία στα απαραίτητα βάθη.

Είναι ασυνήθιστο για τη Ρωσία να αγοράζει όπλα από άλλα κράτη χωρίς καμία άλλη αποζημίωση. Επομένως, πιθανώς δεν πρόκειται για μονόπλευρη συμφωνία, αλλά το Ιράν έχει υποσχεθεί να αγοράσει ορισμένα σημαντικά ρωσικά συστήματα σε αντάλλαγμα.

Μια παραγγελία πολλών δεκάδων από την πιο σύγχρονη έκδοση του μαχητικού αεροπορίας Su-35 Su-35 θα είχε νόημα. Θα επέτρεπαν επιτέλους στο Ιράν να απαλλαγεί από τα πολύ παλιά αμερικανικά F-4 Phantom και Grumman F-14 που πετά (και συντρίβεται) εδώ και χρόνια.

Το Ιράν και η Ρωσία μπορεί να θέλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη πριν ανακοινωθεί οποιαδήποτε επίσημη συμφωνία. Δεν θα ήταν απλώς συνετό να διαταραχθεί αυτή η διαδικασία τώρα και να δοθούν στα γεράκια στις ΗΠΑ περισσότερα επιχειρήματα για να αφήσουν τη συμφωνία να αποτύχει.

Ωστόσο, η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είναι ανεξάρτητη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία. Θα πετύχει καθώς τίποτα που θα μπορούσαν να ρίξουν οι ΗΠΑ εναντίον της δεν είναι ικανό να επηρεάσει καμία πλευρά.

* με πληροφορίες από moonofalabama.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail