Οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία και το Ιράν με κυρώσεις λόγω υποτιθέμενης συμφωνίας για drones

Freepen.gr - Στις 11 Αυγούστου, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι θα επιβάλει «σθεναρές» κυρώσεις στο ρωσικό και το ιρανικό εμπόριο όπλων, αποκαλύπτοντας ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει εκπαίδευση σε drones στο Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Ιράν ετοιμάζεται να παράσχει στη Ρωσία έως και αρκετές εκατοντάδες drones, μερικά από τα οποία είναι οπλισμένα, και ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί το Ιράν για να επιθεωρήσουν τα εν λόγω drones. Η συμφωνία υποτίθεται πως έχει σκοπό να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αρνήθηκε τον ισχυρισμό, μεταξύ άλλων σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης την παρουσία μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν εκπαιδευτεί σε drones στο Ιράν «τις τελευταίες εβδομάδες». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν ήταν «δυνητικά επικίνδυνες από πολλές πλευρές».


«Παραμένουμε απίστευτα ανήσυχοι για τη χρήση και τη διάδοση UAV από το Ιράν. Έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν στις δυνάμεις των ΗΠΑ, στους εταίρους μας στην περιοχή και σε διεθνείς ναυτιλιακές οντότητες», είπε ο Patel.

Ο ρωσικός στρατός χειρίζεται χιλιάδες drones διαφορετικών τύπων, τα περισσότερα από τα οποία αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στη Ρωσία. Ωστόσο, μπορεί σίγουρα να επωφεληθεί από την καθιερωμένη βιομηχανία drones του Ιράν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκάλυψαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία ενδιαφέρεται για τα μαχητικά drones Shahed-191 και Shahed-129 του Ιράν. Και τα δύο drones έχουν μεγάλη αντοχή και μπορούν να οπλιστούν με ελαφριά πυρομαχικά ακριβείας.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ μπορεί να είναι απλώς ένα κόλπο που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης στη Ρωσία σχετικά με την στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία και το πιο σημαντικό στο Ιράν σχετικά με το πρόγραμμα drone του. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στη Μέση Ανατολή, πρωτίστως το Ισραήλ, προσπαθούν να σαμποτάρουν το πρόγραμμα drone του Ιράν εδώ και αρκετό καιρό.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail