Το Κίεβο επιτίθεται σε πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με προβοκάτσια κατά της Ρωσίας

Προφανώς, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτα κατά του πυρηνικού σταθμού του Ζαπορόζιε και προσπάθησαν να κατηγορήσουν τους Ρώσους για την επιχείρηση. Η επίθεση φέρεται να έλαβε χώρα τη νύχτα της 5ης Αυγούστου, όταν ρουκέτες Uragan στάλθηκαν εναντίον της περιοχής, με θραύσματα να χτυπούν μια περιοχή μόλις 400 μέτρα από την επιχειρησιακή μονάδα ισχύος του στρατιωτικού σταθμού. Η υπόθεση είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα των φόβων για την πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος ως συνέπεια της σύγκρουσης.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία έχουν ενεργήσει εξαιρετικά προσεκτικά σε περιοχές όπου βρίσκονται πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Προφανώς, καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επωφεληθεί από ένα πυρηνικό ατύχημα, οι συνέπειες του οποίου θα επηρέαζαν άμεσα τις ζωές των αμάχων. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Κιέβου φαίνεται να θέλουν να προκαλέσουν ένα τέτοιο ατύχημα για να προσπαθήσουν να κατηγορήσουν τους Ρώσους και να δημιουργήσουν διεθνή πίεση εναντίον της Μόσχας.

Στις 5 Αυγούστου, αναφέρθηκαν εκρήξεις στο πυρηνικό συγκρότημα του Zaporozhye, ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυξάνοντας για άλλη μια φορά φόβους για πιθανή καταστροφή. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν αμέσως ότι βομβάρδισαν το εργοστάσιο, το οποίο ανέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, μαζί με την πόλη Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται το συγκρότημα. Πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, επισημαίνουν πως η ρωσική αφήγηση φαίνεται να είναι η σωστή.

Οι τοπικές αρχές στο Zaporozhye έγιναν μάρτυρες του συμβάντος και επεσήμαναν ότι ευθύνονται τα ουκρανικά στρατεύματα. Οι πύραυλοι θα είχαν εκτοεξευτεί από μια περιοχή που κατείχε ο Ουκρανικός Στρατός, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του βομβαρδισμού και τις πληγείσες περιοχές. Εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης κατέστησαν σαφές ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

«Χθες το βράδυ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα χρησιμοποιώντας εκτοξευτή πυραύλων Uragan 220 χιλιοστών (...) Η περιοχή της εγκατάστασης ξηρής αποθήκευσης επεξεργασμένων πυρηνικών καυσίμων και ο αυτοματοποιημένος σταθμός ελέγχου της κατάστασης ραδιενέργειας φαινόταν να χτυπήθηκαν. Τα διοικητικά κτίρια και η παρακείμενη περιοχή της αποθήκης υπέστησαν ζημιές από τα πυρομαχικά διασποράς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πεσμένες κεφαλές θραυσμάτων και ο ίδιος ο κινητήρας πυραύλων έπεσαν όχι περισσότερο από 400 μέτρα από τη μονάδα ενεργού ισχύος», δήλωσε η τοπική διοίκηση. 

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως ήταν αναμενόμενο, παρουσίασαν την υπόθεση ως ένα είδος «ρωσικού εγκλήματος», αγνοώντας τους μάρτυρες που είδαν πραγματικά τι συνέβη στο Zaporozhye. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ έκανε μια δήλωση που αποκήρυξε τον τρόπο με τον οποίο τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο θέμα, θεωρώντας την στάση των Αμερικανών δημοσιογράφων ως ρωσοφοβική. Ζητήθηκε επίσης από τη ρωσική διπλωματία οι διεθνείς οργανισμοί που ρυθμίζουν την πυρηνική ενέργεια να λάβουν θέση για την υπόθεση και να καταδικάσουν την ουκρανική στάση.

"Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας [ΔΟΑΕ] να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες του Κιέβου και να λάβουν επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουν προκλήσεις σε επικίνδυνες εγκαταστάσεις ραδιενέργειας στην Ουκρανία. Όσο για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους - σταματήστε τις ρωσοφοβικές κατασκευές", δήλωσε εκπρόσωπος της Πρεσβείας.

Είναι περίεργο να παρατηρήσουμε πόσο αβάσιμη είναι η δυτική ρητορική. Κανένας δημοσιογράφος δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να υποστηρίξει τους υποτιθέμενους λόγους για τους οποίους η Μόσχα επιτέθηκε στο Zaporozhye. Η περιοχή βρίσκεται υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτιο, με τεράστια προστασία για τον τοπικό πληθυσμό που εγγυώνται οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Είναι μια σχεδόν ειρηνική περιοχή που απλώς συνεχίζει να υποφέρει από τις συνέπειες της σύγκρουσης επειδή τα ουκρανικά στρατεύματα επιμένουν να βομβαρδίζουν την περιοχή. Οποιοδήποτε ενδιαφέρον για επίθεση σε αυτό το μέρος θα προερχόταν λογικά από δυνάμεις εκτός αυτού και όχι από εκείνες που ήδη το κατέχουν. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι οι Ρώσοι θα είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο επιτίθεται σε περιοχές όπου βρίσκονται πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Από την αρχή της ρωσικής επέμβασης, προτεραιότητα των δυνάμεων της Μόσχας ήταν η κατάληψη αυτών των περιοχών για την αποφυγή παράπλευρων ζημιών από τους βομβαρδισμούς. Και το Κίεβο αντέδρασε επιτιθέμενο ανεύθυνα, εκτοξεύοντας ρουκέτες κοντά στους αντιδραστήρες και προκαλώντας ανησυχίες για πιθανά ατυχήματα. Τον Μάρτιο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ακόμη και σε μια έκθεση πως οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν σκόπιμα να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή για να κατηγορήσουν τους Ρώσους και να κινήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Μόσχας.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι απλώς ένα ακόμη επεισόδιο ανεύθυνης και αντιανθρωπιστικής συμπεριφοράς εκ μέρους των δυνάμεων του Κιέβου. Αντιμέτωπη με την προφανή στρατιωτική ήττα, η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει απλώς να αποδεχθεί τις συνθήκες ειρήνης αντί να προσπαθήσει να επιδεινώσει την καταστροφή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail