Η Ρωσία εξηγεί γιατί δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Russian Defense Ministry via Sputnik
Freepen.gr - Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας είναι «αβάσιμοι κι αστήρικτες», δήλωσε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας στη διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), Andrey Belousov.

«Αυτό είναι αδύνατο, δεδομένου ότι οι ρωσικές δογματικές κατευθυντήριες γραμμές περιορίζουν αυστηρά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις οποίες η χρήση πυρηνικών όπλων είναι υποθετικά δυνατή, συγκεκριμένα ως απάντηση σε επιθετικότητα που περιλαμβάνει όπλα μαζικής καταστροφής ή ως απάντηση σε επιθετικότητα που περιλαμβάνει συμβατικά όπλα, όπου η ίδια η ύπαρξη του κράτους απειλείται», εξήγησε ο Μπελούσοφ .

«Κανένα από αυτά τα υποθετικά σενάρια δεν σχετίζεται με την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε.

Ο Ρώσος διπλωμάτης απέρριψε επίσης υπαινιγμούς ότι η Μόσχα έθεσε το πυρηνικό της αποτρεπτικό σύστημα σε «υψηλό συναγερμό», εξηγώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση «αυξημένης επαγρύπνησης», με επιπλέον προσωπικό σε υπηρεσία σε στρατηγικές θέσεις διοίκησης, είναι «εντελώς διαφορετική» από μια πραγματική «κατάσταση υψηλού συναγερμού στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων».

Ο Μπελούσοφ υποστήριξε ότι οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις για «σοβαρό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου» που εκφράστηκαν ποτέ από Ρώσους αξιωματούχους στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης απευθύνονταν στο ΝΑΤΟ, ως τρόπο αποτροπής των δυτικών χωρών από άμεση επίθεση, καθώς «ισορροπούν επικίνδυνα στην άκρη μιας άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία».

Αν και δεν κατονόμασε τους κατηγόρους, η απάντηση του Μπελούσοφ έρχεται αφού η ουκρανική αντιπροσωπεία στη διάσκεψη της NPT την Τετάρτη κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία» και πως «απειλεί ανοιχτά τον κόσμο με την ικανότητά της να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα», ενώ επικαλέστηκε ρητορική των «Ρώσων μέσα ενημέρωσης, ομάδων προβληματισμού και ειδικών». 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail