Πώς ο «Κρόνος» επηρεάζει τους Τούρκους και τα οικόπεδα της Κύπρου

Το κοίτασμα Cronos-1 είναι ο τέταρτος στόχος που επιχειρεί η ΕΝΙ και ο δεύτερος στο τεμάχιο 6

ALPHA CYPRUS

Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης στην ιστορία της η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total – ENI για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, γεννά αισιοδοξία σε Κύπρο και Ευρώπη. Αλλάζει όμως και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Από:  newsbomb.gr /  Κώστας Τσιτούνας

Μετά και την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο «Κρόνος», στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf), η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 tcf έως και 14,7 tcf. Στα παραπάνω δεν υπολογίζεται η όποια ποσότητα επιβεβαιωθεί στο κοίτασμα «Καλυψώ», στο 6, καθώς η ΕΝΙ ανακοίνωσε μεν το 2018 ότι εντόπισε κοίτασμα, αλλά δεν προέβη ακόμα σε επίσημη εκτίμηση για την ποσότητα, η οποία υπολογίζεται ανεπίσημα μεταξύ 1 tcf και 3 tcf, χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι ανακτήσιμη, λόγω ιδιαιτεροτήτων στον βυθό. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», για την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» (τον περασμένο Μάρτιο) δεν εξεδόθη ανακοίνωση για τη δυναμικότητα του κοιτάσματος, η οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί μεταξύ 5 tcf και 8 tcf. Εάν επισημοποιηθούν όλα αυτά και προστεθούν στα ήδη ανακοινωθέντα, τότε θα μιλάμε για ποσότητες που αγγίζουν τα 20 tcf. Οι αριθμοί είναι δυσθεώρητοι και έχουν προκαλέσει τεταρταίο πυρετό στην Τουρκία. Θεωρητικά, η ποσότητα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκεται στα βάθη του «Κρόνου» αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, ενώ για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής το «Αφροδίτη».

Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδος για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026 – 2027. «Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων» τόνισε η κυρία Πηλείδου, υπουργός Ενέργειας της Κύπρου μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ. Ερωτηθείσα μάλιστα για το ενδεχόμενο ενεργειών αμφισβήτησης – υπονόμευσης από την πλευρά της Τουρκίας έναντι της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στο κομμάτι αυτό, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου έκανε λόγο για ένα ενδεχόμενο που είναι πάντα ανοικτό. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση όμως να σημειώσουμε ότι τα κομμάτια αυτά βρίσκονται σε περιοχή που δεν αμφισβητείται από την Τουρκία. Βέβαια η ίδια αντιδρά με τρόπους οι οποίοι δεν είναι πάντα προβλέψιμοι», είπε σχετικά.

Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, για τη νέα ανακάλυψη στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, τι λένε οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικώς. Σε πρώτο χρόνο ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Οκ, αυτά είναι γνωστά σε επίπεδο διπλωματικών απαντήσεων ισορροπίας. Πάμε τώρα στην ουσία. Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε το ακόλουθο: «Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Εδώ λοιπόν οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι στην άλλη πλευρά που δεν είναι οι τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία. Μας λέγουν λοιπόν οι ΗΠΑ ότι ο δίκαιος διαμοιρασμός είναι δικοινοτικός; Ότι δεν αφορά ένα κράτος αλλά δύο κοινότητες; Η μια εκ των οποίων κατεχόμενη με εισβολή; Αυτή η διγλωσσία που επιδεικνύουν διαχρονικά οι ΗΠΑ είναι προφανές πως μόνο «ανάδρομα» μπορεί να λειτουργεί όχι μόνο στον «Κρόνο», αλλά συνολικά στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην Μεσόγειο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail