Η Χεζμπολάχ απειλεί να τινάξει στον αέρα εξέδρα του Ισραήλ σε διεκδικούμενο κοίτασμα αερίου!

pierreguycote / pixabay
Freepen.gr - Η ένοπλη ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε την Κυριακή το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεώτρηση σε υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου, ανανεώνοντας την απειλή ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τη διαμάχη για την οριοθέτηση των υπεράκτιων συνόρων σε πόλεμο.

Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, μετέδωσε ένα βίντεο στο τηλεοπτικό της κανάλι Al-Manar, που δείχνει πλάνα από drone πάνω από ισραηλινές φορτηγίδες στο κοίτασμα φυσικού αερίου και τις συντεταγμένες τους. Το βίντεο τελειώνει με πλάνα ενός πυραύλου με τις λέξεις «εντός εμβέλειας» στα αραβικά και τα εβραϊκά. Το κείμενο στο μήνυμα βίντεο ανοίγει με "Το παιχνίδι με τον χρόνο είναι άχρηστο", επίσης και στις δύο γλώσσες.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, βρίσκονται σε μια πολυετή διαμάχη για την οριοθέτηση των χωρικών τους υδάτων στη Μεσόγειο.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε αυτό το καλοκαίρι αφού η βρετανική Energean, στην οποία έχει απονεμηθεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο υπεράκτιο κοίτασμα Karish, έφτασε στην τοποθεσία με ένα γεωτρύπανο, προκαλώντας άμεση αντίδραση από τη Βηρυτό. Ο πρόεδρος του Λιβάνου και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας κατηγόρησαν το Ισραήλ για παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου.

Το Karish είναι το επίκεντρο του κοιτάσματος. Σύμφωνα με το Ισραήλ, το Karish βρίσκεται στα χωρικά του ύδατα. Σύμφωνα με τον Λίβανο, εμπίπτει σε ένα τρίγωνο αμφισβητούμενων υδάτων επειδή οι δυο τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην οριοθέτηση.

Το Ισραήλ έχει ήδη προειδοποιήσει νωρίς πως οποιαδήποτε ζημιά στο γεωτρύπανο στο Karish -όπως επιθέσεις σε οποιαδήποτε εξέδρα γεώτρησης αερίου στα ύδατά του- θα ερμηνευθεί ως επίθεση στο κράτος, υπονοώντας ότι θα υπάρξει άμεση αντίδραση.

Η τελευταία απειλή βίντεο από τη Χεζμπολάχ ήρθε καθώς ο Amos Hochstein, Ειδικός Προεδρικός Συντονιστής των ΗΠΑ για τη Συνεργασία για Παγκόσμια Υποδομή και Επενδύσεις, ταξίδεψε στον Λίβανο την Κυριακή.

Ο Χόχσταϊν επρόκειτο να «συζητήσει βιώσιμες λύσεις για την ενεργειακή κρίση του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ . «Η επίτευξη λύσης είναι και απαραίτητη και δυνατή, αλλά μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας», πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

* πληροφορίες zerohedge

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail