Για τις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της Κίνας είναι πιο σημαντική από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η Κίνα φαίνεται σίγουρα να βρίσκεται στην κορυφή των αμερικανικών ανησυχιών. Η CIA εγκαινιάζει ένα νέο έργο με στόχο την υποκίνηση ενεργειών κατά του Πεκίνου. Για αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταφέρει ακόμη και χρήματα που αποσκοπούσαν στην επένδυση σε μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι πιθανό να παραμείνουν σοβαρές για πολύ καιρό ακόμη.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, το Associated Press ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, πως το κέντρο αποστολών «αντιτρομοκρατικής» της CIA ανακατευθύνει τον προϋπολογισμό και το προσωπικό του σε ένα νέο κέντρο, το οποίο θα επικεντρώνεται στην Κίνα. Οι πηγές αναφέρουν ότι, αν και η τρομοκρατία παραμένει «προτεραιότητα» για τον οργανισμό, η Κίνα θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, γι' αυτό θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν μέτρα με στόχο την εξουδετέρωση της ασιατικής χώρας.

Η είδηση ​​έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια επιχείρηση στρατιωτικών πληροφοριών που σκότωσε τον Ayman al-Zawahri, φερόμενο ως ηγέτη της Αλ Κάιντα, στην Καμπούλ. Καθώς έλαβε χώρα η επιχείρηση, η Κίνα ενέτεινε τις στρατιωτικές της ασκήσεις στα στενά της Ταϊβάν, προχωρώντας σε αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό κατά του νησιού. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες φέρεται να υποστήριξαν ότι αυτό το γεγονός απέδειξε πως η τρομοκρατία, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, δεν είναι πλέον η κορυφαία αμερικανική προτεραιότητα, καθώς το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τον χρόνο που αφιερώνουν οι Αμερικανοί στην «αντιτρομοκρατία» για να προωθήσει περαιτέρω τις φιλοδοξίες του. Αυτή η «νέα κατάσταση» θα δικαιολογούσε μια αλλαγή εστίασης από την πλευρά των αμερικανικών πληροφοριών.


Ο Ντάγκλας Γουάιζ, πρώην αξιωματικός της CIA που εργαζόταν στο αντιτρομοκρατικό κέντρο, σχολίασε την υπόθεση και εκτίμησε ότι η μετάβαση δεν θα είναι τόσο εύκολη, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες οι ΗΠΑ έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος του μηχανισμού πληροφοριών τους στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο Wise πιστεύει πως μια αντιτρομοκρατική «κουλτούρα» έχει αναπτυχθεί στη CIA, η οποία θα χρειαστεί χρόνια για να ξεπεραστεί με μια νέα εστίαση. Τόνισε ότι θα χρειαστεί ένα «ορθολογικό σχέδιο» για τη μετάβαση, διαφορετικά οι αμερικανικές πληροφορίες θα μείνουν στάσιμες και χωρίς επιχειρησιακή ικανότητα, κάτι που αναμφίβολα θα ευνοήσει τους εχθρούς των ΗΠΑ.

Αξίζει να επισημανθεί, ωστόσο, πως η είδηση ​​δεν είναι τόσο έκπληξη όσο φαίνεται στην αρχή. Οι ΗΠΑ προωθούν μια εστίαση πληροφοριών σε μια «αντικινεζική αποστολή» από πέρυσι, όταν, τον Οκτώβριο, η CIA ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων κατά της Κίνας. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει τώρα είναι απλώς η επισημοποίηση αυτής της νέας εστίασης προσοχής, εκτός από τον αναπροσανατολισμό του προϋπολογισμού και του ανθρώπινου δυναμικού. Η Κίνα θα γίνει επίσημα ο μεγαλύτερος φόβος των Αμερικανών και η προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας της Ουάσιγκτον.

Επίσης, η δημιουργία αυτού του νέου κέντρου πληροφοριών κατά της Κίνας, ακόμη πιο εξειδικευμένου και εξοπλισμένου από το προηγούμενο, φαίνεται να είναι άμεση συνέπεια του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, το οποίο πρότεινε απλώς να αντιμετωπίσει όλες τις «εχθρικές» χώρες ταυτόχρονα κλιμακώνοντας τις εντάσεις σε όλο τον κόσμο. Ενώ ο Τραμπ έχει κατευθύνει την αντίθεση στο Πεκίνο προς μια εμπορική εστίαση που προκαλεί έναν «εμπορικό πόλεμο», ο Μπάιντεν έχει εντείνει την αντιπαράθεση στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα των πληροφοριών, γεγονός που έχει θέσει τον κόσμο σε κίνδυνο.

Αυτό που μένει να δούμε είναι ποια δεδομένα θα δικαιολογούσαν αυτή την εκτίμηση για την ύπαρξη «κινεζικής απειλής». Η εντατικοποίηση των κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων τις τελευταίες ημέρες ήρθε ως απάντηση σε αμερικανική πρόκληση. Εάν οι ΗΠΑ δεν είχαν στείλει την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, η Κίνα δε θα είχε ξεκινήσει τις τρέχουσες ασκήσεις. Φαίνεται πως δεν έχει νόημα να θεωρήσουμε το Πεκίνο ως απειλή για απάντηση σε μια πρόκληση που έκαναν οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Προφανώς, και οι δύο χώρες έχουν μια σειρά από διαφωνίες και αναμφίβολα μπορούν να θεωρηθούν αντίπαλα κράτη, αλλά δε φαίνεται σε καμία περίπτωση συνετό να κατευθύνουμε αυτή την αντίθεση σε μια πτυχή πληροφοριών. Αυτό κάνει την κατάσταση πιο σοβαρή και δημιουργεί προηγούμενα για μια ατελείωτη αλυσίδα αντιμέτρων. Εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ως επίκεντρο την Κίνα, οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών θα αναγκαστούν επίσης να έχουν ως κύριο στόχο τις ΗΠΑ. Και έτσι, οι εντάσεις τείνουν μόνο να αυξηθούν.

Είναι επίσης απαραίτητο να σημειωθεί ότι η τρομοκρατία θεωρείται η κύρια παγκόσμια απειλή τις τελευταίες δεκαετίες. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας σχεδόν σε κάθε κράτος. Η δυνατότητα αντικατάστασης της σημασίας της καταπολέμησης αυτού του παγκόσμιου εχθρού με την καταπολέμηση μιας συγκεκριμένης χώρας είναι κάτι πραγματικά εξωφρενικό και αρκετός λόγος για να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις.

Το καλύτερο μέτρο που θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα θα ήταν απλώς να σταματήσουν να προκαλούν την ασιατική χώρα και να επιτρέψουν τη διαδικασία εθνικής επανένωσής της να πραγματοποιηθεί με τον πιο ειρηνικό και κυρίαρχο δυνατό τρόπο. Όσο λιγότερη αμερικανική παρέμβαση στις κινεζικές υποθέσεις, τόσο πιο ειρηνικά θα επιλυθούν οι εντάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail