Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Ρωσίας: Η βιομηχανία όπλων βασίζεται στα δυτικά εξαρτήματα

REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
Η ρωσική πολεμική μηχανή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξαρτήματα δυτικής προέλευσης που σχεδιάστηκαν και παράγονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την ανατολική Ασία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και βασίζεται στην εξέταση του εξοπλισμού που ανασύρθηκε από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Από: naftemporiki.gr

Η έκθεση του Royal United Services Institute (RUSI) εξέτασε 27 οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ τελευταίας τεχνολογίας και drones που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον 450 εξαρτήματα που ήταν κρίσιμα για τη λειτουργία των όπλων ήταν ξένης κατασκευής.

«Η υπεροχή εξαρτημάτων ξένης κατασκευής μέσα σε αυτά τα συστήματα αποκαλύπτει ότι η πολεμική μηχανή της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές εξελιγμένων εξαρτημάτων για να λειτουργεί αποτελεσματικά», σχολιάζουν οι αναλυτές του RUSI. «Αυτό συμβαίνει παρά τις επίμονες προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις εισαγωγές –σε όλες τις πτυχές της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα– με υλικά εγχώριας παραγωγής, προκειμένου να αντέξουν τις διεθνείς κυρώσεις». 

Ο Πούτιν έχει αναγνωρίσει την εξάρτηση της εγχώριας βιομηχανίας του από την ξένη τεχνολογία από την αρχή του πολέμου, και υπέγραψε έναν νόμο τον Ιούνιο που επιτρέπει την εισαγωγή ηλεκτρονικών ειδών χωρίς την έγκριση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Οι διεθνείς κυρώσεις που απαγορεύουν την πώληση ημιαγωγών και τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη στρατιωτική βιομηχανία έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη Ρωσία από τη χρήση τέτοιου εξοπλισμού σε όπλα.

Η ανάλυση

Από τα 450 εξαρτήματα που βρέθηκαν από το RUSI σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα, τα 317 φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί από αμερικανικές εταιρείες. Βρέθηκαν επίσης εξαρτήματα από την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία. 

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από 56 εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ. Ωστόσο, πάνω από 200 εξαρτήματα φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί μόνο από 10 από αυτές τις εταιρείες.

Τα περισσότερα προϊόντα από τις ΗΠΑ έφεραν το λογότυπο της Texas Instruments. Συνολικά, 51 εξαρτήματα της Texas Instruments βρέθηκαν στα ρωσικά στρατιωτικά συστήματα και εξοπλισμό που εξέτασε η ερευνητική ομάδα.

Προϊόντα που κατασκευάζονται από τις Analog Devices και Texas Instruments αντιπροσώπευαν περίπου το 1/4 όλων των δυτικής προέλευσης εξαρτημάτων στα όπλα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί η πιθανότητα ορισμένα από αυτά τα εξαρτήματα που φέρουν τα λογότυπα γνωστών δυτικών και ασιατικών εμπορικών σημάτων μικροηλεκτρονικών να είναι πλαστά. Ωστόσο, η καλά τεκμηριωμένη ιστορική εξάρτηση της Ρωσίας από τη δυτική τεχνολογία και ο κρίσιμος ρόλος που παίζουν ορισμένα από τα εξαρτήματα στην αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων στα οποία βρέθηκαν, οδήγησαν την ερευνητική ομάδα να υποθέσει ότι τα εξαρτήματα είναι πιθανότατα γνήσια.

Το συμπέρασμα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πήγε σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα και ο στρατός της χώρας πρέπει να δαπανήσει μεγάλους όγκους όπλων και εξοπλισμού για να εξασφαλίσει μικρά κέρδη. Λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στη Δυτική και Ανατολική Ασία σε αυτά τα συστήματα, η Ρωσία δεν έχει σαφή εναλλακτική για την παραγωγή ανάλογων εξαρτημάτων στο εσωτερικό, ούτε η υποκατάσταση των εισαγωγών θα ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τους όγκους που απαιτούνται για την αντικατάσταση αυτών που δαπανήθηκαν ή χάθηκαν στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αναλυτές. 

Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν οι αναλυτές, η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την αντικατάσταση του εξοπλισμού, δεδομένης της αδυναμίας της να παράγει εγχώρια σημαντικά εξαρτήματα μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης εισαγωγών. Συγκεκριμένα, η Μόσχα θα χρειαστεί είτε να σχεδιάσει ή να παράγει λιγότερο ικανά προϊόντα για να αντικαταστήσουν τα δυτικά εξαρτήματα, είτε να εμπλακεί σε δραστηριότητες αποφυγής κυρώσεων για να αποκτήσει τα απαραίτητα εξαρτήματα.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία αποφεύγει τις κυρώσεις για να εισάγει κρίσιμη τεχνολογία παρέχει την ευκαιρία για μια πολυεθνική προσπάθεια να περιορίσει την αντικατάσταση των ρωσικών εργαλείων στρατιωτικής επιθετικότητας», υπογραμμίζουν, τονίζοντας ότι η υποβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας θα μπορούσε να γίνει μόνιμη εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές: ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών, «φραγή« στα μυστικά δίκτυα προμηθειών της Ρωσίας και αποτροπή της την κατασκευής ευαίσθητων εξαρτημάτων σε κράτη που υποστηρίζουν τη Ρωσία. 

Ενώ πολλά από τα ξένα εξαρτήματα συναντώνται σε καθημερινής οικιακής χρήσης αντικείμενα, όπως φούρνοι μικροκυμάτων, που δεν υπόκεινται σε μέτρα περιορισμού εξαγωγών, το RUSI ανέφερε πως μια ενίσχυση των περιορισμών εξαγωγών και της επιβολής τους θα έκανε δυσκολότερο για τη Ρωσία να αναπληρώνει το οπλοστάσιό της- όπως για τους πυραύλους cruise.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail