Ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει την επίδοξη πυρηνική του βόμβα στην Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί ότι η Ουκρανία δεν θα βοηθήσει την Τουρκία να γίνει πυρηνική δύναμη και πρόκειται να μιλήσει γι' αυτό με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Λβιβ, πιστεύει η πολιτική επιστήμονας Καρίν Γκεβοργκιάν.

Lyuba Lulko - pravda.ru - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ερντογάν έρχεται στο Λβιβ για να συζητήσει τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Λβιβ την Πέμπτη 18 Αυγούστου. Αρχικά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι θα έχουν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι θα συζητήσουν τον «διάδρομο των σιτηρών» και ζητήματα που σχετίζονται με «τον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας», ανέφερε η Χάμπερτουρκ .

Ο Ερντογάν έφτασε στην Ουκρανία με αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων, την οποία αποτελούν:

- Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,
- Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Donmez,
- Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar,
- Ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών Vahit Kirishchi,
- Ο Υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους,
- Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν,
- Ο Haluk Bayraktar, Διευθύνων Σύμβουλος του εργοστασίου κατασκευής drones Baykar.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Ερντογάν, όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Ουκρανίας θα συζητηθούν σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Η ανησυχία της Τουρκίας Νο 1: Zaporizhzhia NPP

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι εκτός από την ατζέντα που ανακοινώθηκε από την τουρκική πλευρά, οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση με τον βομβαρδισμό στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia (ZNPP), τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στο Ευρώπη.

Η Karine Gevorgyan είπε στην Pravda.Ru ότι ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia θα είναι το κύριο θέμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στη στρατηγική σχέση Τουρκίας-Ουκρανίας. Προφανώς, η Τουρκία κατέχει ορισμένα από τα υλικά που αποθηκεύονται στον σταθμό. Αφορ;a την τεχνολογία πυρηνικών βομβών , είπε ο ειδικός.

"Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη μέχρι το 2023. Όσο η Τουρκία δεν έχει εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τον περιορισμό εξαρτημάτων πυρηνικής βόμβας, τις διατήρησε στην Ουκρανία", είπε h ειδικός.

"Ως εκ τούτου, το κύριο θέμα είναι η επίλυση του προβλήματος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia. Όσο για όλα τα άλλα... Η Ρωσία, στο πρόσωπο του Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως δεν υπήρχε τίποτα για διαπραγμάτευση", είπε ο πολιτικός επιστήμονας.

Η Ουκρανία δε διαθέτει μόνο τα εξαρτήματα, αλλά και την τεχνολογία για την παραγωγή μιας πυρηνικής βόμβας. Μια ευκαιρία για κοινή χρήση αυτής της τεχνολογίας με την Τουρκία βρίσκεται επίσης στο πρίσμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας.

Υπάρχει μια άλλη πτυχή σε αυτό το πρόβλημα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, ενώ μεταφέρουν την ευθύνη στους Ρώσους. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τα μέρη να διαπραγματευτούν και η ΔΟΑΕ δεν βιάζεται με επιθεώρηση, επιμένοντας στην ανάγκη να φτάσει στον σταθμό μέσω Κιέβου. Η Μόσχα λέει ότι θα είναι αδύνατο να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Προφανώς, η Δύση θέλει να υπερασπιστεί «λίγη κυριαρχία» για το Κίεβο με εγγυήσεις του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, η Δύση θα μπορέσει να το επεκτείνει σε άλλα απελευθερωμένα εδάφη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail