Πλούσιοι Ρώσοι συναγωνίζονται να αγοράσουν σπίτια στην Τουρκία

Alpcem / pixabay
Freepen.gr -
Η γοητεία της ιδιοκτησίας ακινήτων στην Τουρκία αυξάνεται μεταξύ των Ρώσων αγοραστών, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς, αναφέρει ο Ρομπ Μίντο σε άρθρο του που δημοσίευσε το Newsweek την Τρίτη.

Πάνω από 1.000 ακίνητα αγοράστηκαν στη χώρα από Ρώσους τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25 τοις εκατό των ξένων αγοραστών τον μήνα.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ρωσικές αγορές τουρκικής ιδιοκτησίας έχουν αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας τους αγοραστές από το Ιράν και το Ιράκ και έγιναν η μεγαλύτερη εθνικότητα.

Οι συνολικές πωλήσεις σε Ρώσους την περίοδο Απριλίου - Ιουλίου πέρυσι ήταν 1.186 ακίνητα, που αντιπροσωπεύουν το οκτώ τοις εκατό των πωλήσεων στο εξωτερικό. Το 2022, ο αριθμός αυτός για το ίδιο τετράμηνο έχει αυξηθεί σε 5.342, ή περισσότερο από το ένα πέμπτο των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Ένα από τα αξιοσημείωτα της αγοράς τουρκικής ιδιοκτησίας είναι το γεγονός ότι οι αγοραστές μπορούν επίσης να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα ως μέρος του πακέτου.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση της Τουρκίας αύξησε το όριο τιμής ιδιοκτησίας που απονέμει υπηκοότητα. Οι αλλοδαποί θα πρέπει τώρα να πληρώσουν 400.000 δολάρια για ένα ακίνητο και να δεσμευτούν ότι θα το διατηρήσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια για να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο.

Προηγουμένως, το ποσό ήταν 250.000 δολάρια. Πριν από το 2017, ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά μειώθηκε το 2017 για να προσελκύσει περισσότερους ξένους αγοραστές.

Ως απάντηση, ο συνολικός αριθμός ξένων αγοραστών στην τουρκική αγορά ακινήτων αυξήθηκε από 22.400 το 2017 σε 40.000 το 2018. Ο συνολικός αριθμός μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά το 2021 ήταν σχεδόν 60.000. Ήδη το 2022 υπήρχαν σχεδόν 40.000 ξένοι αγοραστές συνολικά.

Η αύξηση των αγορών από Ρώσους έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ο πληθωρισμός είναι τώρα σχεδόν στο 80 τοις εκατό και η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της τον τελευταίο χρόνο, από περίπου οκτώ λίρες στο δολάριο σε σχεδόν 18 σήμερα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail