Η πραγματικότητα ακυρώνει τις γερμανικές απαιτήσεις

geralt / pixabay
Οδεύουμε προς σιωπηρή κατάργηση των δημοσιονομικών κανόνων, δηλώνει στο liberal.gr, κοινοτικός παράγοντας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο πλαίσιο που κάθε χώρα θα μπορεί να εμφανίζει συνεχώς υψηλά ελλείμματα χωρίς να κινδυνεύει με κυρώσεις και μνημόνια. Παρ’ όλα αυτά μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες έτσι όπως τους ξέραμε γιατί πολύ απλά η πραγματικότητα ακυρώνει τους αυστηρούς κανόνες που συνεχίζει να απαιτεί η Γερμανία.

Από: liberal.gr - Κωνσταντίνος Μαριόλης

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κανόνας του χρέους που έχει οριστεί στο 60% του ΑΕΠ. Καμία χώρα δεν τον τηρεί σήμερα ενώ το 2024, όταν θεωρητικά θα εφαρμοστούν ξανά οι κανόνες που ίσχυαν πριν την πανδημία, ούτε η Γερμανία δεν θα έχει χρέος χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ.

Η δεδομένη ανάγκη αλλαγής των κανόνων κρατικής στήριξης για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος λουκέτων όσο διαρκεί η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ανοίγει το δρόμο για πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ Βορρά-Νότου αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στο μέλλον. Με το ισχύον πλαίσιο, η Γερμανία θα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης που θα συμμορφώνεται σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και το έλλειμμα το 2024, αλλά ούτε αυτή θα τηρεί τον κανόνα του χρέους.

Την ώρα που όλες ανεξαιρέτως οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκασμένες να δαπανήσουν επιπλέον πόρους που ξεπερνούν τα 150 δισ. ευρώ για να αποκρούσουν το πληθωριστικό τσουνάμι και την ενεργειακή κρίση που απειλούν με φτωχοποίηση τα νοικοκυριά και με λουκέτα τις επιχειρήσεις, η επαναφορά των αυστηρών δημοσιονομικών που ίσχυαν πριν την πανδημία, μοιάζει απίθανη τα επόμενα χρόνια.

Όπως σημειώνει ο κοινοτικός παράγοντας, από την πλειονότητα των χωρών προτείνεται η εφαρμογή ενός πολύ πιο ευέλικτου πλαισίου που ναι μεν θα είναι αυστηρό αλλά θα λαμβάνει υπόψη τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, όσο και τις μακροοικονομικές συνθήκες.

Η Goldman Sachs Global Investment Research εκτιμά ότι καμία από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) δεν θα τηρεί το 2024 τους δύο βασικούς κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Σύμφωνα με τον πρώτο κανόνα, το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Το χρέος της Γερμανίας θα διαμορφωθεί το 2024 στο 68,1% του ΑΕΠ, της Γαλλίας στο 112,1%, της Ιταλίας στο 146% και της Ισπανίας στο 111,4%. Γι’ αυτό και υπάρχει ήδη πρόταση για αναθεώρηση του κανόνα του χρέους στο 100% του ΑΕΠ.

Από τις τέσσερις οικονομίες, μόνο η γερμανική θα συμμορφώνεται με τον κανόνα που ορίζει ότι το συνολικό έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ. Η Goldman προβλέπει ότι το έλλειμμα της Γερμανίας θα είναι στο 0,3% και των υπόλοιπων τριών μεταξύ 3,2% και 3,4%. Όσον αφορά το έλλειμμα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για αλλαγή του 3% αλλά είναι πολύ πιθανό να οριστεί ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, πάντα υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν με φόντο τις ανάγκες στήριξης των οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα παραμείνουν σε αναστολή και το 2023. Τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη υιοθέτησης μιας πιο ευέλικτης ερμηνείας των κανόνων για την κρατική στήριξη, όμως επειδή οι ισορροπίες είναι λεπτές είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία και πότε θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς. Με τα σημερινά δεδομένα, η Goldman προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το 2023, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί η παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής και το 2024.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail