Η μυστική επίθεση της Ουκρανίας στη Χερσώνα δεν έγινε και δε θα συμβεί

Έχει γίνει πολύς λόγος στα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης για μια ουκρανική επίθεση στη νότια περιοχή Χερσώνα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς που γίνονται σχετικά με αυτό φαίνεται να διαχωρίζονται από τις παρατηρήσιμες πραγματικότητες στο έδαφος. Η λεπτομερής ματιά παρακάτω προβλέπει ότι δεν υπάρχει τέτοια επίθεση και πως είναι μικρή η πιθανότητα να λάβει χώρα ποτέ.

moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Η υποτιθέμενη επίθεση ήταν για μήνες ένα βασικό σημείο συζήτησης:

Ας δούμε τον χάρτη της περιοχής Kherson και πώς έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Το LiveUAmap, η πηγή που χρησιμοποιείται εδώ για αυτούς τους χάρτες, είναι γνωστό ότι είναι περισσότερο υπέρ των ουκρανικών αξιώσεων παρά των ρωσικών. Τα κόκκινα μέρη κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αυτή είναι η περιοχή Kherson όπως απεικονίζεται στις 13 Μαΐου 2022:


Πηγή LiveUAmap 13.5. - μεγαλύτερη ανάλυση

Αυτή είναι η περιοχή Kherson όπως απεικονίζεται στις 14 Μαΐου 2022:


Πηγή LiveUAmap 14.5. - μεγαλύτερη ανάλυση

Βλέπουμε ότι οι συντηρητές του LiveUAmap κράτησαν την πρώτη γραμμή όπως ήταν, αλλά πρόσθεσαν μια γκρίζα ζώνη στην ουκρανική πλευρά. Δεν είμαι σίγουρος τι υποτίθεται ότι δείχνει. Μπορεί να προσδιορίσει την έκταση στην οποία είχαν παρατηρηθεί μπροστινές ρωσικές μονάδες αναγνώρισης κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους Φεβρουαρίου-Μαρτίου στην περιοχή. Έκτοτε, η γκρίζα ζώνη έχει γίνει για κάποιους η «επιτυχία» μιας «ουκρανικής αντεπίθεσης». Αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν κρατήσει ποτέ αυτή τη γκρίζα ζώνη ούτε υπήρξαν σημαντικές μάχες γι' αυτήν.

Αυτή είναι η περιοχή Kherson όπως απεικονίζεται σήμερα, 12 Αυγούστου 2022:


Πηγή LiveUAmap 12.8. - μεγαλύτερη ανάλυση

Βλέπω δύο μικρές διαφορές μεταξύ του χάρτη της 14ης Μαΐου και του σήμερα. Στη δυτική πλευρά ο μικρός οικισμός Pravdyne και τα χωράφια γύρω από αυτόν άλλαξαν χέρια.

14 Μαΐου

Πηγή LiveUAmap 14.5. - μεγαλύτερη ανάλυση
 
12 Αυγούστου

Πηγή LiveUAmap 12.8. - μεγαλύτερη ανάλυση

Μια άλλη αλλαγή συνέβη γύρω από ένα μικρό ποτάμι στο βόρειο τμήμα της πρώτης γραμμής νότια του Kvkaz. Η πρώτη γραμμή της 14ης Μαΐου εκεί απλοποιήθηκε ως ευθεία. Η πραγματική γραμμή του μετώπου έτρεχε κατά μήκος του φουσκωμένου ποταμού Ingulets σε εκείνη την περιοχή.

14 Μαΐου

Πηγή LiveUAmap 14.5. - μεγαλύτερη ανάλυση

Στις αρχές Ιουνίου οι ουκρανικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό γύρω από τις πόλεις Davydiv Brid, Bilohirka και Adriivka μόνο για να σφαγιαστούν από το ρωσικό πυροβολικό. Έκτοτε, η περιοχή είναι γη χωρίς κανέναν άνθρωπο.

12 Αυγούστου

Πηγή LiveUAmap 12.8. - μεγαλύτερη ανάλυση

Μια μικρή πόλη που ανακαταλήφθηκε και μια αποτυχημένη προσπάθεια διάβασης του ποταμού είναι το μόνο που πέτυχε η πολύκροτη επίθεση στο Kherson από το Μάιο.

Αυτό μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στο ότι, παρά τον θόρυβο, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει επίθεση στην Ουκρανική Χερσώνα. Για τους Ουκρανούς ηγέτες στο Κίεβο αυτή η επίθεση είναι απλώς ένα αστείο.

Στις 9 Αυγούστου, ο σύμβουλος του Zelenski, Mikhail Podolyak, μίλησε με το πρακτορείο BBC στην ουκρανική γλώσσα . Ο ουκρανικός διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων Ctrana ανέφερε σχετικά (αυτόματη μετάφραση):

Ο Podolyak χαρακτήρισε τα λόγια για την αντεπίθεση στο Kherson "μέρος της ενημέρωσης και ψυχολογικής επιχείρησης"

Αναφορές για αντεπιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη νότια κατεύθυνση αποτελούν μέρος της «ειδικής-ψυχολογικής επιχείρησης».

Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του OP, Mikhail Podolyak σε συνέντευξή του στο BBC.

"Ήταν η IPSO; Φυσικά, σήμερα όλα τα δημόσια σχόλια είναι μέρος της IPSO. Πρέπει να αποθαρρύνουμε το ηθικό του ρωσικού στρατού. Πρέπει να καταλάβουν ότι θα υπάρχει πάντα μια περιοχή πυρός", είπε.

Ωστόσο, ο Podolyak διευκρίνισε ότι "τα γεγονότα στη γέφυρα Antonovsky δείχνουν πως είναι απαραίτητο για εμάς να απελευθερώσουμε το Kherson" (ως το μόνο περιφερειακό κέντρο που ήταν υπό την κατοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά τις 24 Φεβρουαρίου).

«Και ως εκ τούτου, ο στρατός μας κάνει ήδη ορισμένες ενέργειες για αυτό σήμερα», είπε.

Αυτή η είδηση ​​δεν έφτασε στον προπαγανδιστή της Washington Post, Ντέιβιντ Ιγνάτιους. Στις 11 Αυγούστου εξακολουθούσε να επαινεί την ανύπαρκτη «νότια επίθεση»:

Μια νότια επίθεση ανοίγει στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο σκληρός πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία μπορεί να εισέρχεται σε μια νέα φάση καθώς ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει μια επίθεση για την ανάκτηση κατεχομένων εδαφών στη νότια περιοχή γύρω από τη Χερσώνα, και η Ρωσία κλιμακώνει τη ρητορική της κατηγορώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση».

Η Ουκρανία φαίνεται να έχει ξεκινήσει τη νέα της εκστρατεία στα νότια με μια τολμηρή επίθεση την Τρίτη σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.
...
Με την πολυαναμενόμενη νότια επίθεσή της, η Ουκρανία προφανώς ελπίζει να ανακτήσει τη δυναμική ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στρατιωτών και εξοπλισμού από τότε που εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου. Σε μια εποχή που η Ρωσία είναι τεταμένη και ευάλωτη, οι Ουκρανοί ηγέτες θέλουν να δείξουν πως μπορούν να διεκδικήσουν το χαμένο έδαφος και τελικά να επικρατήσουν.

Στις 12 Αυγούστου, μια μέρα μετά τη δημοσίευση του διαγράμματος του Ignatius, τέσσερις δημοσιογράφοι της Washington Post ζωγράφισαν μια διαφορετική εικόνα:

Στην πρώτη γραμμή της Χερσώνας, ελάχιστα σημάδια μιας ουκρανικής επίθεσης

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΥΚΟΛΑΙΒ, Ουκρανία — Στην πρώτη γραμμή στη νοτιοανατολική Ουκρανία, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια πως ετοιμάζεται μια μεγάλη αντεπίθεση.

Για εβδομάδες, δυτικές μυστικές υπηρεσίες και στρατιωτικοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι επίκειται μια ουκρανική εκστρατεία για την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Χερσώνας και της γύρω περιοχής. Αλλά σε χαρακώματα λιγότερο από ένα μίλι από τις θέσεις της Ρωσίας στην περιοχή, οι Ουκρανοί στρατιώτες πέφτουν κάτω από μια κλιμακούμενη επίθεση πυροβολικού, με μικρή ικανότητα να προχωρήσουν.
...
Η πρόοδος που είχαν σημειώσει οι ουκρανικές δυνάμεις εδώ τους τελευταίους μήνες - ανακαταλαμβάνοντας μια σειρά από χωριά από τον έλεγχο της Ρωσίας - έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί, με στρατιώτες εκτεθειμένους στο ανοιχτό έδαφος.

Οι δρόμοι που οι στρατιώτες περνούν με φερμουάρ ανάμεσα στα καμένα χωράφια με σιτάρι στην πρώτη γραμμή είναι γεμάτοι με κρατήρες από προηγούμενα χτυπήματα, καθοδηγούμενοι από τα ρωσικά drones Orlan που τους επιτρέπουν να διαλέγουν και να επιλέγουν στόχους.

«Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτεί», είπε ο Γιούρι, ο οποίος έχει πολεμήσει εδώ χωρίς διάλειμμα από την αρχή του πολέμου, και όπως άλλοι στρατιώτες δεν έδωσε το επίθετό του, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Η μονάδα του έχει ένα απόθεμα: σύγχρονα αντιαρματικά όπλα και ένα σοβιετικό πολυβόλο που κατασκευάστηκε το 1944, και το επίκεντρο εδώ κρατά τη γραμμή.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι αυστηροί σε κάθε χρονοδιάγραμμα για μια ευρύτερη ώθηση, αλλά λένε ότι χρειάζονται περισσότερες προμήθειες δυτικών όπλων προτού συμβεί κάτι τέτοιο. Η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση οπουδήποτε κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.200 μιλίων, παραδέχθηκε ένας αξιωματούχος ασφαλείας.

Η περιοχή βόρεια της Χερσώνας είναι επίπεδη γη με ανοιχτά χωράφια. Δεν υπάρχει μέρος όπου θα μπορούσε κανείς να συγκεντρώσει με ασφάλεια μια δύναμη αρκετά μεγάλη ώστε να διατρέξει την πρώτη γραμμή. Οι ουκρανικές μονάδες κρύφτηκαν στο Mykolaiv (Nikolaev στη ρωσική γραφή) όπου διασκορπίστηκαν στον άμαχο πληθυσμό αφού αρκετές από τις συγκεντρώσεις τους είχαν δεχθεί επίθεση από ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις:

Μια γυναίκα με πήγε να δω το σχολείο της κόρης της, το οποίο διαλύθηκε από ρωσικούς πυραύλους. Μέσα από το γκρεμισμένο σκυρόδεμα μπορούσες να δεις ένα ράφι με βιβλία της βιβλιοθήκης εκτεθειμένα στον ήλιο και τη βροχή. Αντί να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εκτόξευση πυραύλων προς το σχολείο, κατηγόρησε την Ουκρανία για την τοποθέτηση στρατιωτών εκεί. (..)

Όταν τη ρώτησα για τους στόχους του Πούτιν, είπε: «Δεν ξέρω. Πρέπει να έχει τους λόγους του για αυτό που κάνει». Σκέφτηκε ότι αυτό που έκανε ήταν σωστό; «Δεν ασχολούμαι ποτέ με την πολιτική». Ανέφερε πως οι μισθοί στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία ήταν υψηλότεροι από ό,τι στην Ουκρανία. Είχε θυμώσει, νωρίτερα στις μάχες, όταν τα ρωσικά στρατεύματα πλησίαζαν το Μικολάιβ, για το πόσο κοντά ήταν τα ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα στο σπίτι της. Ήταν ρωσικής καταγωγής. Ήταν δυσαρεστημένη που η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας εξαφανιζόταν από την Ουκρανία. Είπε ότι οι άνθρωποι τιμωρήθηκαν για τη χρήση των ρωσικών.
...
Ένας άλλος καλά πληροφορημένος μου είπε αυτό που οι περισσότεροι ντόπιοι δε θα έλεγαν, ότι μετά από ένα καταστροφικό χτύπημα σε στρατώνα του Μικολάιβ τον Μάρτιο, που σκότωσε δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πεζοναύτες, οι αρχές υιοθέτησαν μια πολιτική διασποράς, με μικρές ομάδες ουκρανικού προσωπικού να ξοδεύουν τη νύχτα σε μια μεγάλη ποικιλία κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων.

Το παραπάνω κομμάτι της LRB, το οποίο παίρνει ως επί το πλείστον την ουκρανική πλευρά, περιγράφει λεπτομερώς τις δυσκολίες που έχουν οι Ουκρανοί να ξεκινήσουν οποιαδήποτε επίθεση. (Συγγνώμη για την έκταση της προσφοράς, αλλά οι λεπτομέρειες έχουν σημασία καθώς επιβεβαιώνουν την παραπάνω λήψη):

Όταν η παρέα της Sasha έφτασε στο Posad-Pokrovske, πέρασαν την πρώτη νύχτα σε ένα σχολείο. Την επόμενη μέρα ισοπεδώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Πέρασαν τους επόμενους τρεισήμισι μήνες ζώντας σε τσιμεντένιους σωλήνες κάτω από μια γέφυρα. «Το έχω συνηθίσει ήδη», είπε. «Μια τυπική μέρα είναι ότι μας βομβαρδίζουν και μας βομβαρδίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η μαμά λέει, "Πού είσαι;" και λέω: «Είμαι σπίτι». Τώρα είναι το σπίτι μας. Ο κόσμος λέει, «Ανυπομονούμε να γυρίσεις σπίτι» και εμείς λέμε: «Είμαστε σπίτι».

Τα πτώματα των νεκρών αμάχων βρίσκονται άταφα στο Posad-Pokrovske εδώ και μήνες. Οι στρατιώτες δεν επιτρέπεται να τα μαζέψουν. Εφόσον είναι πολίτες, πρέπει να το κάνει η αστυνομία και η αστυνομία δεν έρχεται.
...
Μια χούφτα χωριά έχουν απελευθερωθεί στα βόρεια του ρωσικού προγεφυρώματος, και η Ουκρανία έχει κερδίσει ένα πόδι στην εχθρική πλευρά ενός μικρότερου ποταμού, των Ingulets. Αλλά κυρίως οι δύο πλευρές παραμένουν λίγα μίλια μεταξύ τους, με περισσότερες γραμμές πυροβολικού πιο πίσω. Στο επίπεδο, ανοιχτό τοπίο, με μικρή κάλυψη εκτός από τα δέντρα κατά μήκος των δρόμων, κάθε προσπάθεια από τη μια πλευρά να παραβιάσει τις γραμμές της άλλης υπόκειται σε μαρασμό πυρών από αντιαρματικά βλήματα και πυροβόλα όπλα ή βομβαρδισμούς. Και οι δύο πλευρές εκτοξεύουν drones για να κατασκοπεύσουν στόχους πυροβολικού. Όταν το πυροβολικό πυροβολεί, γίνεται στόχος για το πυροβολικό της άλλης πλευράς.

Η Ρωσία έχει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα σε όλους αυτούς τους τομείς. Διαθέτει περισσότερα πυροβόλα και ρουκέτες από την Ουκρανία, με μεγάλη διαφορά. Διαθέτει περισσότερα επιθετικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Διαθέτει περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους για την κατάρριψη ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ένα συντριπτικό πλεονέκτημα στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την εμπλοκή τους. «Είναι πιο εύκολο για αυτούς», είπε ο Σάσα. «Μεταφέρουν ρουκέτες με σιδηρόδρομο, με το βαγόνι. Τα ξεφορτώνουν με γερανούς. Σκάβουν καταφύγια με μπουλντόζες. Πυροβολούν ρουκέτες από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν να βγήκαν από μηχανή. Είναι ντροπή να το παραδεχτούμε – έχουν drones που πετούν από πάνω μας 24/7 και εμείς έχουμε ένα. Μερικές φορές μπορούμε να δούμε τι κάνουν... αλλά είναι ντροπιαστικό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα».

Η Ουκρανία ήταν καλή στο να κρύβει τον στρατό της, αλλά ακόμα κι έτσι, η απουσία στο Mykolaiv και στη γύρω ύπαιθρο των ενδείξεων συσσώρευσης εξοπλισμού, στρατευμάτων και προμηθειών που θα περίμενε κανείς για μια αντεπίθεση είναι εντυπωσιακή. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να μετακινήσετε τη νύχτα. Εάν η Ουκρανία χρησιμοποιεί την πολύκροτη κινητοποίησή της για να επεκτείνει τον στρατό της με νέες μονάδες για να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, αυτό γίνεται με εξαιρετική μυστικότητα – ή απλά χρειάζεται πολύς χρόνος για να ενσωματώσει μια χαοτική σειρά ξένων όπλων και ανεκπαίδευτων νεοσύλλεκτων. Ο Σάσα ήταν ντροπαλός για τις απώλειες της μονάδας του, αλλά είπε ότι δεν είχαν αντικατασταθεί.

Δεν έρχονται νέα όπλα στην περιοχή του Μικολάιβ. Οι μονάδες πρώτης γραμμής έχουν εξαντληθεί και δεν έχουν εκσυγχρονιστεί από τον Μάρτιο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συντριπτική υλική υπεροχή στην περιοχή.

Δεν υπάρχει επίθεση στην Ουκρανική Χερσώνα. Δε θα υπάρξει επίθεση στην Ουκρανική Χερσώνα.

Εάν υπάρξει επίθεση στη γενική περιοχή, θα εξαπολυθεί από τη ρωσική πλευρά, η οποία θα ξεπεράσει τις λίγες εξαντλημένες ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν αυτή την πρώτη γραμμή.

Οι λίγες επιχειρήσεις της Ουκρανίας, οι πυραυλικές επιδρομές σε γέφυρες που αντικαθίστανται εύκολα από πορθμεία, οι ενέργειες δολιοφθοράς σε αεροπορική βάση της Κριμαίας, είναι μικρά τσιμπήματα για τη ρωσική πλευρά. Δεν θα αλλάξουν την ανισορροπία των δυνάμεων ή την έκβαση του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail