Ο Ζελένσκι συνεχίζει να τρίβει τους ώμους του με το Χόλιγουντ, αλλά πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό;

«Για εμάς, τέτοιες επισκέψεις διάσημων ανθρώπων είναι εξαιρετικά πολύτιμες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στις 7 Αυγούστου μετά την υποδοχή της ηθοποιού του Χόλιγουντ Τζέσικα Τσαστέιν στο Κίεβο.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως φαίνεται σε μία από τις φωτογραφίες, η Chastain και ο Zelensky πόζαραν μπροστά στον φωτογραφικό φακό χαμογελαστοί, ενώ σε άλλη φωτογραφία η ηθοποιός δείχνει μια σοβαρή και ανήσυχη χειρονομία όταν μιλά με τον πρόεδρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επίσκεψη του Chastain ακολουθεί την εμφάνιση του Zelensky στο περιοδικό μόδας Vogue με τη σύζυγό του Olena Zelenskaya, όπου πόζαραν σε στυλιζαρισμένες εικόνες ανάμεσα σε απανθρακωμένα αντικείμενα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει εμφανιστεί και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time και του πήρε συνέντευξη η δημιουργική διευθύντρια της πολυτελούς μάρκας μόδας Balenciaga, Demna Gvasalia. Ο Ζελένσκι τη διόρισε αργότερα ως επίτιμο πρεσβευτή της Ουκρανίας Ανάκαμψης, η οποία διαχειρίζεται την υποστήριξη των Ουκρανών που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης. Επιπλέον, ο κωμικός ηθοποιός Μπεν Στίλερ, για παράδειγμα, επισκέφτηκε το Κίεβο τον Ιούνιο για να πει στον Ζελένσκι: «Είσαι ο ήρωάς μου».

Ο Ζελένσκι ήταν ηθοποιός και κωμικός πριν γίνει επαγγελματίας πολιτικός. Παράξενα, ο Ζελένσκι σε μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο "Servant of the People", έπαιξε έναν καθηγητή ιστορίας που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία και την κακοδιαχείριση των παραδοσιακών πολιτικών. Στην τελευταία σεζόν της σειράς, ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι έπαιζε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ενώ εκτός των γυρισμάτων έτρεχε να γίνει ο πραγματικός πρόεδρος της χώρας. Η τελευταία μετάδοση της εκπομπής ήταν στις 28 Μαρτίου 2019 και ο Ζελένσκι έγινε πρόεδρος λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, στις 21 Απριλίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χρησιμοποιεί δυτικές προσωπικότητες, διασημότητες και μέσα ενημέρωσης για να κάνει γνωστή την παρουσία του ή για να προσπαθήσει, κατά τα λεγόμενά του, να κάνει ορατή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρά το γεγονός πως είναι ήδη μια από τις πιο αναφερόμενες συγκρούσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Σε αυτή τη λογική πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Chastain στο Κίεβο και επίσης γιατί η Chastain και ο Zelensky συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Ουκρανία.

Είναι ηθοποιός του Χόλιγουντ και αν το δούμε με πολιτικούς όρους, εγείρει ερωτήματα γιατί ο Ζελένσκι, ο πρόεδρος μιας χώρας που βρίσκεται σε σύγκρουση αυτήν την στιγμή, βρίσκει χρόνο για να συναντά συνεχώς διασημότητες. Το Κίεβο γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης στον επηρεασμό των αντιλήψεων του κοινού. Πατριωτικές, εθνικιστικές και συμπονετικές εικόνες από την Ουκρανία διαπερνούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης από την έναρξη του πολέμου.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, αλλά μάλλον πως, αντίθετα, η λεπτότητα της κατάστασης κάνει την επικοινωνιακή στρατηγική του Ζελένσκι και της ομάδας του ακόμη πιο ανησυχητική. Αυτή η έλξη στο συναίσθημα και τα αποτελέσματά του αποδεικνύεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Vogue, όπου το προεδρικό ζεύγος εκθέτει ανήσυχα πρόσωπα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια φετιχοποίηση του πολέμου και η λογοκρισία με την οποία η Δύση αντιμετώπισε τα αδέσμευτα μέσα ενημέρωσης οδηγεί σε μια απόλυτη πόλωση που προσπαθεί να χωρίσει τη σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού.

Οι εμφανίσεις του Ζελένσκι με γνωστούς ηθοποιούς συνοδεύονται από άλλες στρατηγικές για την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του, όπως το γεγονός ότι τώρα ο πρόεδρος εμφανίζεται σχεδόν πάντα με στρατιωτική ενδυμασία, παρόλο που δεν έχει στρατιωτική εμπειρία. Αυτή η αλλαγή της στολής είναι μια προσπάθεια να δείξει πως ο Ζελένσκι παίρνει πολύ σοβαρά την κατάσταση στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να εκπέμπει ψευδαισθήσεις πως ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε το Ντονμπάς και την Κριμαία.



Αναμφίβολα, τους πρώτους μήνες του πολέμου, υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από τη δυτική κοινή γνώμη προς την κυβέρνηση του Κιέβου και τον τρόπο που χειριζόταν την κατάσταση ο Ζελένσκι. Αυτό επιτεύχθηκε με την πρόκληση συναισθημάτων θυμάτων, παραβλέποντας παράλληλα τα νεοναζιστικά στοιχεία στο ουκρανικό κράτος.

Αυτά τα φτηνά διαφημιστικά ακροβατικά, καθώς και η νομιμότητά τους, πιθανότατα έχουν διαβρωθεί σημαντικά από την έναρξη της σύγκρουσης. Μπορεί να ειπωθεί ότι υπήρχε μια σημαντική αφέλεια σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά σήμερα έχουν προκύψει τρεις τάσεις:

↪ Αυτοί που συνεχίζουν να στηρίζουν τυφλά την Ουκρανία.

↪ Όσοι έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο την κατάσταση στην Ουκρανία και δυσκολεύονται να υποστηρίξουν το Κίεβο.

↪ Αυτοί που ανησυχούν για την ενεργειακή κρίση που έχει εμφανιστεί το καλοκαίρι και πρόκειται να επιδεινωθεί σημαντικά όσο πλησιάζει ο χειμώνας, ανεξάρτητα από τις συμπάθειες προς την Ουκρανία.

Παρόλο που ο Ζελένσκι μπορεί να αισθάνεται προσωπικά ολοκληρωμένος για τη συνάντησή του με σημαντικές προσωπικότητες της δυτικής ψυχαγωγίας εν μέσω του πολέμου, υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τη σύγκρουση, καθώς αρνείται να διαπραγματευτεί, ενώ επίσης ισχυρίζεται βομβιστικά ότι ο ουκρανικός στρατός θα κατακτήσει χαμένες περιοχές όπως η Κριμαία.

Όλα αυτά για να μπορέσει ο Ζελένσκι να διατηρήσει την εικόνα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συνεννοηθεί με το Χόλιγουντ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail