Η διαστημική δύναμη των ΗΠΑ θέλει να διακόψει τη διαστημική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ανταποκρίθηκαν στην στρατιωτικοποίηση του διαστήματος από τις ΗΠΑ ενισχύοντας τις δικές τους ικανότητες, τόσο ξεχωριστά όσο και από κοινού.

Γράφτηκε από τον Drago Bosnic, ανεξάρτητο γεωπολιτικό και στρατιωτικό αναλυτή - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η στενή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν ο βασικός πυλώνας της σχέσης τους εδώ και δεκαετίες. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαταράξουν αυτή την επιτυχημένη εταιρική σχέση από τότε, ειδικά όταν η Ρωσία άρχισε να ανακτά τη δύναμή της, αλλά οι αδιάκοπες πολεμικές ενέργειες της ιμπεριαλιστικής θαλασσοκρατίας έχουν ωθήσει τις δύο (ευρω)ασιατικές υπερδυνάμεις ακόμη πιο κοντά. Αυτή η συνεργασία είναι πολλαπλή, αλλά η διαστημική της συνιστώσα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις ΗΠΑ, καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια. Το Πεντάγωνο ανησυχεί πως οι ΗΠΑ «ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ενιαία χρηματοδότηση και τεχνογνωσία» της Μόσχας και του Πεκίνου.

«Η διαστημική συνεργασία των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής σφαίρας, έχει γίνει άρρηκτη από το 2018 και λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Kevin Pollpeter, ανώτερος ερευνητής στο τμήμα China Studies της δεξαμενής σκέψης CNA. «Δε νομίζω πως μπορούμε να χωρίσουμε την Κίνα και τη Ρωσία. Απλώς δε νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό», είπε ο Pollpeter απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού Air Force μετά από μια συζήτηση για τη διαστημική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον, DC.

«Ενώ οι χώρες δεν έχουν εντελώς επικαλυπτόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, μοιράζονται μια ισχυρή επιθυμία να αντιμετωπίσουν την ηγεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του διαστήματος», είπε. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μετριάζουμε όποια προβλήματα μπορεί να μας προκαλέσει αυτή η σχέση. Η στρατιωτική διαστημική συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει τους τομείς της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, της παρακολούθησης διαστημικών απορριμμάτων και της δορυφορικής πλοήγησης. Η ανταλλαγή που προέκυψε περιλαμβάνει μεταφορά τεχνολογίας, πωλήσεις όπλων, συνδυασμένες ασκήσεις και αντισταθμιστικά μέτρα», πρόσθεσε ο Pollpeter.

 
Το 1989, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Κίνα, με στόχο την αμυντική και διαστημική βιομηχανία του Πεκίνου. Η Κίνα κοίταξε τη Ρωσία για τις απαραίτητες μεταφορές τεχνολογίας και μέχρι το 1997, οι δύο χώρες ξεκίνησαν τακτική συνεργασία στο διάστημα. Η Ρωσία είχε την τεχνογνωσία, αλλά η διαστημική της βιομηχανία αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις χρηματοδότησης.

«…ορισμένα εμπάργκο που έλαβαν χώρα έκαναν [την Κίνα] ολοένα και περισσότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία ως πιθανή πηγή τεχνολογίας, ιδιαίτερα για διπλή χρήση και άμυνα», είπε ο Pollpeter. «…Η Κίνα άρχισε να κοιτάζει περισσότερο τη Ρωσία και η Ρωσία άρχισε να ψάχνει περισσότερο στην Κίνα για βοήθεια με την υποστήριξη του δικού της διαστημικού προγράμματος».

Η Κίνα άρχισε επίσης να συνεργάζεται με τη Ρωσία για την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) το 2019. Αμέσως μετά την απόσυρση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα βοηθούσε την Κίνα να δημιουργήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων. Εκείνη την εποχή, ο Πούτιν είπε ότι η Κίνα ήταν απολύτως ικανή να δημιουργήσει η ίδια ένα τέτοιο σύστημα, αλλά πως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος, έτσι η Ρωσία αποφάσισε να βοηθήσει το Πεκίνο να ενισχύσει την στρατηγική του ασφάλεια υπό το φως των επιθετικών κινήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος μεταφοράς τεχνολογίας σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο Pollpeter. «Υπήρξαν κοινές ασκήσεις – η Αεροδιαστημική Ασφάλεια 2016 και 2017 περιελάμβανε κοινό σχεδιασμό και συντονισμό της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας».

Σύμφωνα με τον Pollpeter, ένας άλλος τομέας συνεργασίας, η παρακολούθηση διαστημικών απορριμμάτων, «μπορεί να ακούγεται αβλαβής», αλλά ισχυρίζεται ότι «έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια».

«Εάν διαθέτετε σύστημα παρακολούθησης διαστημικών απορριμμάτων, τότε έχετε στην πραγματικότητα ένα σύστημα επίγνωσης του διαστημικού τομέα ή διαστημικής επιτήρησης», είπε. «Αυτό έχει πολύ σημαντικό στρατιωτικό ρόλο βοηθώντας την Κίνα και τη Ρωσία να παρακολουθούν καλύτερα τις κινήσεις των ΗΠΑ στο διάστημα».

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ ανησυχεί ιδιαίτερα για το πόσο «λίγα είναι γνωστά για τη συνεργασία δορυφορικής πλοήγησης μεταξύ των δύο εθνών». Σύμφωνα με τον Pollpeter, εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει συμβατότητα και διαλειτουργικότητα μεταξύ των ρωσικών και κινεζικών αντίστοιχων συστημάτων πλοήγησης GPS, GLONASS και BeiDou, τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό για το στοιχείο ασφάλειας αυτής της συνεργασίας. Αυτό που υποτίθεται πως είναι γνωστό είναι «η παρουσία σταθμών αύξησης ο ένας στις χώρες του άλλου και η παρακολούθηση της απόδοσης», ισχυρίζεται ο Pollpeter.

«Αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν, λοιπόν, είναι να δείξουν ότι σε έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να έρθουν σε στρατιωτική σύγκρουση, έχουν μια εναλλακτική λύση», είπε. «Δεν χρειάζεται να βασίζονται αποκλειστικά στο BeiDou. Έχουν επίσης το ρωσικό σύστημα».

Καθώς η Κίνα δε συζητά δημόσια τις διαστημικές αμυντικές της ικανότητες, ο Pollpeter ισχυρίζεται ότι είναι προς το παρόν άγνωστο σε ποιο επίπεδο συνεργασίας έχουν φτάσει η Μόσχα και το Πεκίνο σε αυτό το θέμα.

«Πολλά από αυτά είναι τόσο αδιαφανή που όταν μπαίνεις σε κάτι σαν αντίθετο διάστημα, δεν πρόκειται να το συζητήσουν», είπε. «Αυτό που αναπτύσσει η Κίνα είναι μια ικανότητα που πραγματικά έχει σχεδιαστεί για να απειλήσει τη διαστημική αρχιτεκτονική των Ηνωμένων Πολιτειών από το έδαφος μέχρι τη γεωσύγχρονη τροχιά».

Οι υφιστάμενες συμφωνίες υποδεικνύουν στενή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας σε οχήματα εκτόξευσης, πυραυλοκινητήρες, διαστημικά αεροπλάνα, εξερεύνηση σελήνης και βαθύ διάστημα, τηλεπισκόπηση, ηλεκτρονικά, διαστημικά σκουπίδια, δορυφορική πλοήγηση και επικοινωνία. Ο Pollpeter πιστεύει πως η αμερικανική διαστημική δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, αλλά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να μετριάσει τις επιπτώσεις της.

«Υπάρχουν πραγματικά λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να χωρίσουμε τις δύο χώρες, ειδικά [από] την πλευρά του διαστήματος», είπε. «Η δυσπιστία και, ας πούμε, σε κάποιο βαθμό, η εχθρότητα και των δύο χωρών προς τις ΗΠΑ αποκλείει, σε αυτό το σημείο, ότι οποιαδήποτε από αυτές τις προσπάθειες μπορεί να είναι επιτυχής».

Καθώς ο κρατικός διαστημικός τομέας των ΗΠΑ συνέχιζε να υστερεί, ιδιωτικές εταιρείες, η πιο εξέχουσα είναι σίγουρα η SpaceX, άρχισαν να συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό . Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ανταποκρίθηκαν στη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος από τις ΗΠΑ ενισχύοντας τις δικές τους ικανότητες, τόσο ξεχωριστά όσο και από κοινού. Ενώ η Κίνα άρχισε να αναπτύσσει διαστημικά αεροπλάνα χωρίς πιλότους, η Ρωσία κατασκευάζει επίγεια όπλα λέιζερ για να αντιμετωπίσει τις διαστημικές απειλές των ΗΠΑ και εκτοξεύει επίσης το δικό της διαστημικό σκάφος για την παρακολούθηση των διαστημικών πόρων των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail