Στην σκιά των δημοσκοπήσεων κυβέρνηση και κόμματα

–Τι φοβούνται στο Μαξίμου, τι ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ

Τις επόμενες ημέρες και πάντως το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου θα δουν το φως της δημοσιότητας τα ευρήματα των πρώτων, μετά τη θερινή περίοδο, δημοσκοπήσεων.

Από: Το Παρόν

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων και ειδικότερα μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με σημείο αναφοράς την παγίδευση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη. Ζητούμενο είναι αν οι εξελίξεις αυτές θα έχουν επιδράσει σημαντικά στη στάση των πολιτών, όπως εκτιμούν ορισμένοι, ή το θέμα χάθηκε στη δίνη των καλοκαιρινών διακοπών και της ξαπλώστρας, όπως εικάζουν άλλοι. Κυβέρνηση και κόμματα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, ενώ προσεγγίζουν το όλο ζήτημα με διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά και προσδοκίες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ελπίζουν ότι οι εξηγήσεις του πρωθυπουργού και οι χειρισμοί που έγιναν από την κυβέρνηση στην υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άμβλυναν σε σημαντικό βαθμό της δυσμενείς εντυπώσεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις θα καταγράφουν μια φθορά της κυβέρνησης, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αλλάζει άρδην την κατάσταση. Ούτως ώστε να κριθεί αναγκαίο να αναληφθούν από τον πρωθυπουργό σοβαρές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης.

Εξίσου μεγάλη είναι η προσμονή (αναμονή) και στην Κουμουνδούρου, καθώς εκτιμούν ότι με το θέμα των υποκλοπών άρχισε πραγματικά η α­ντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση. Εξ ου και στον δημόσιο λόγο τους τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για… επερχόμενη κατάρρευση!

Ωστόσο, αυτό που περιμένουν διακαώς από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι να δουν το εύρος της φθοράς της κυβέρνησης, αλλά –το κυριότερο– αν κερδίζει, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά αυτή.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρούν ότι θα δώσει άλλη δυναμική στο κόμμα και θα κλείσει τα στόματα όσων επιμένουν μέχρι τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει τους πολίτες και γι’ αυτό τον λόγο δεν επωφελείται από τη φθορά της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η γκρίνια εντός των τειχών θα ενταθεί, σχετικά με την ορθότητα της στρατηγικής που ακολουθεί η ηγεσία.

Για το ΠΑΣΟΚ οι επερχόμενες δημοσκοπήσεις ίσως είναι οι πιο κρίσιμες μετά την αλλαγή ηγεσίας, τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεδομένου ότι κε­ντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και στόχος των υποκλοπών ήταν ο Ν. Ανδρουλάκης, περιμένουν ότι το κύμα των αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα και της υποστήριξης στο πρόσωπό του θα μεταφραστεί σε… πόντους στην πρόθεση ψήφου. Και έτσι θα δώσει νέα ώ­θηση στη δυναμική του κόμματος, ούτως ώστε στις ερχόμενες εκλογές να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Αν και δεν το ομολογούν ανοιχτά, στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν μια αύξηση της τάξης του 2% – 3%, με την προοπτική να πλησιάσει ή και να υπερβεί το 15%. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει το αφήγημα του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος επισημαίνει συνεχώς ότι οι ερχόμενες εκλογές δεν θα είναι υπόθεση δύο κομμάτων αλλά τριών.

Αν πάλι οι δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της Χαριλάου Τρικούπη, η συζήτηση στη συνέχεια, εντός κι εκτός Κινήματος, θα γίνει σε άλλη, εντελώς διαφορετική βάση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail