Κυβέρνηση υπό προθεσμία

Πολιτικά αποδυναμωμένος και υπό αμφισβήτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης

–Βαρύ το κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας – Φοβούνται τα χειρότερα οι βουλευτές

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την κυβέρνηση, καθώς το πλήγμα από το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι καίριο και βαθύ και οι βλάβες σημαντικές αλλά και ανεπανόρθωτες.

Από: Το Παρόν

Προϊόντος του χρόνου, δε, θα καταφανούν οι επιπτώσεις και οι συνέπειες. Η υπόθεση βεβαίως δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον Κυρ. Μητσοτάκη, κάθε άλλο. Καθώς η «βόμβα» έσκασε στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου, το ωστικό κύμα αποδόμησε σε μεγάλο βαθμό το πρωθυπουργικό προφίλ του και –το πολύ χειρότερο– απομείωσε την αξιοπιστία και το κύρος του. Εκτός από την ασφυκτική πίεση –και την ιδιαιτέρως σκληρή κριτική– των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχει να αντιμετωπίσει και τη διαρκώς αυξανόμενη δυσφορία (αγανάκτηση) των πολιτών.

Δεδομένου ότι η υπόθεση παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές και είναι εύλογο να προκαλεί τις δημοκρατικές ευαισθησίες τους και τα αντανακλαστικά τους, είναι αμφίβολο (απίθανο) αν στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση θα καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα και να ανακάμψει πολιτικά. Το πιθανότερο είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες.

Και αυτό διότι η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το διπλό μέτωπο ακρίβειας – πανδημίας, οι παρενέργειες του οποίου θα ενταθούν στη διάρκεια του φθινοπώρου, αλλά κυρίως του χειμώνα. Κάτι που σημαίνει ότι η ήδη εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών θα καταστεί ακόμη πιο επαχθής, παρά τα μέτρα (ανακούφισης) που θα λάβει η κυβέρνηση.

Είναι προφανές πλέον ότι όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές, άνοιξη ή καλοκαίρι του 2023, η κυβέρνηση, και κατ’ επέκταση η Νέα Δημοκρατία, θα φτάσει εκεί πολιτικά ανίσχυρη και αποδυναμωμένη. Και κουβαλώντας στις πλάτες της τον… λεκέ των υποκλοπών. Και αν μέχρι πρότινος ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η επίτευξη της αυτοδυναμίας, έστω και στις δεύτερες εκλογές, τώρα η… μάχη του θα είναι απλά για τη νίκη και την πρωτιά, ούτως ώστε να περισώσει το γόητρό του και την… καρέκλα του αρχηγού. Όσο και η αν πρόβλεψη για κάτι που θα συμβεί μετά από οκτώ ή δέκα μήνες περιέχει μεγάλο ρίσκο, όλα δείχνουν ότι η φθορά για την κυβέρνηση από το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είναι σημαντική.

Θα αποτυπωθεί –αναμένεται– στις πρώτες έρευνες που θα δουν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τις θερινές διακοπές. Δεδομένου δε ότι η υπόθεση θα έχει και συνέχεια, με συζητήσεις στη Βουλή, εξεταστικές επιτροπές και ενδεχομένως νέες αποκαλύψεις, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα καταστεί μια χαίνουσα πληγή για την κυβέρνηση, που σταδιακά και συνεχώς θα της στερεί δυνάμεις.

Υπό το φως των νέων, δραματικών ως έναν βαθμό, εξελίξεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως, τον σχεδιασμό που είχε κάνει για το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται α­παιτούν αλλαγές και αναπροσαρμογές.

Φοβούνται τα χειρότερα
Βαρύ, στο μεταξύ, είναι το κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, καθώς βουλευτές και κομματικά στελέχη τελούν υπό την επήρεια του σοκ που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις. Η ανησυχία είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα πλήξει την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Το γεγονός ότι το σκάνδαλο αγγίζει ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη –δεξί χέρι του ήταν ο ανιψιός του Γρ. Δημητριάδης– κάνει ακόμη μεγαλύτερους τους φόβους των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ήταν πάντα το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι βουλευτές τηρούν στάση σιωπής και αυτό έχει να κάνει με το ότι αφενός δεν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– με μια σκοτεινή υπόθεση και αφετέρου διότι φοβούνται το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να έρθουν στο φως και νέα στοιχεία, που είναι πιθανό να επιβαρύνουν κι άλλο τη θέση της κυβέρνησης. Το άγχος των βουλευτών είναι ότι θα κληθούν να απολογηθούν για το συγκεκριμένο θέμα τόσο έναντι των συναδέλφων τους στα άλλα κόμματα όσο και έναντι των ψηφοφόρων τους – από τον Σεπτέμβριο θα μπούμε και τυπικά σε προεκλογική περίοδο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail