Ραγδαίες εξελίξεις: Άσαντ κι Ερντογάν θα συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν;

Freepen.gr - Ο αρχηγός του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan Partisi) Doğu Perinçek πρόκειται να επισκεφθεί τη Συρία ως πολιτική και διπλωματική αντιπροσωπεία σύντομα και να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας, Bashar al-Assad.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Perinçek θα συνοδεύεται από πολλούς πρώην υπουργούς και βετεράνους διπλωμάτες στο ταξίδι του στη Συρία και έκθεση του ταξιδιού θα υποβληθεί στις τουρκικές αρχές.

Οι τρόποι αποκατάστασης των σχέσεων, η κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία και η επιστροφή των προσφύγων θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τον Μάρτιο του 2015, ο Perinçek συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας και αρκετούς αξιωματούχους της Δαμασκού ως επικεφαλής αντιπροσωπείας.

Επίσης, με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, οι πρόεδροι των δύο χωρών πιθανότατα θα συναντηθούν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Ουζμπεκιστάν, εάν τα αποτελέσματα της συνάντησης [της τουρκικής αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Συρίας] είναι θετικά.

Η ετήσια σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO για το 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου στη Σαμαρκάνδη.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Σότσι, ο Πούτιν του ζήτησε να συμμετάσχει στη συνάντηση της Σαγκάης και πιθανότατα θα το πράξει.

Σύμφωνα με το Tasnim, ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τον Μπασάρ αλ Άσαντ να παραστεί στη συνάντηση της Σαγκάης και εάν ο Άσαντ συμμετάσχει στη συνάντηση, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τουρκίας και Συρίας.

Πρόσφατα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί και κομματικοί αξιωματούχοι μιλούν για την ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και η εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων είναι ένας από τους τρόπους εξόδου από τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της Άγκυρας, καθώς και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail