Βγάζει τα μάτια της - Η Γερμανία δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία «για χρόνια»

Freepen.gr - Η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε «θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια», αλλά το Βερολίνο θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο σε όλη τη διαδρομή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock.

«Δυστυχώς, πρέπει να υποθέσουμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί ακόμα νέα βαρέα όπλα από τους φίλους της το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε η Baerbock στην Bild την Κυριακή.

«Η Ουκρανία υπερασπίζεται επίσης την ελευθερία μας, την ειρήνη μας», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως το Βερολίνο θα στηρίξει το Κίεβο «οικονομικά και στρατιωτικά — και για όσο χρειαστεί, τελεία!».

Η δέσμευση της Baerbock έρχεται παρά την παραδοχή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο γερμανικός στρατός αντιμετωπίζει «απόλυτο έλλειμμα» υλικού, λόγω των αποστολών όπλων στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής προμηθεύσει στην Ουκρανία πυροβόλα, ρουκέτες και αντιαεροπορικά αυτοκινούμενα όπλα. Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αντιμετωπίσει κριτική καθ' όλη τη διάρκεια των έξι μηνών της σύγκρουσης, για την προφανή απροθυμία του να στείλει πιο εξελιγμένα όπλα στο Κίεβο.

Η Baerbock δήλωσε την Τετάρτη πως το γερμανικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Iris-T θα σταλεί στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ότι θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες παραδόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Στη συνέντευξή της στην Bild, δεσμεύτηκε να «αμβλύνει τις κοινωνικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας» στη Γερμανία, που προκαλούνται από την πτώση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Baerbock υπερασπίστηκε επίσης την αξίωση της Ουκρανίας στην Κριμαία, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία σε δημοψήφισμα το 2014.

«Η Κριμαία ανήκει επίσης στην Ουκρανία. Ο κόσμος δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση του 2014, η οποία ήταν ενάντια στο διεθνές δίκαιο», υποστήριξε η πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail