Το Κρεμλίνο λέει ότι η πολυανακοινωμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Νότο «Απέτυχε παταγωδώς»

Freepen.gr - Τη Δευτέρα οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν μια πολυαναμενόμενη «αντεπίθεση» με επίκεντρο την ανάκτηση εδάφους στο νότιο τμήμα της χώρας, που είναι μεταξύ των πρώτων τμημάτων της Ουκρανίας που κατέλαβε η Ρωσία αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της πριν από έξι μήνες.

Η επιχείρηση λέγεται ότι αντανακλά την αυξανόμενη «εμπιστοσύνη» στο Κίεβο πως η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα συνεχίσει να ρέει και μάλιστα να αυξάνεται. «Σήμερα ξεκινήσαμε επιθετικές ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Χερσώνα», ανακοίνωσε ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας βάσει κρατικών αξιωματούχων.

Η Ουκρανή δημοσιογράφος Natalia Humeniuk παραδέχτηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις στο νότο εξακολουθούν να είναι "αρκετά ισχυρές", αλλά ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν "αδυνατίσει αναμφισβήτητα τον εχθρό" - το οποίο ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας Sergei Aksyonov απέρριψε ως "άλλο ένα ψέμα της ουκρανικής προπαγάνδας".

Και ο Λευκός Οίκος είπε ότι η Ρωσία έπρεπε ήδη να «αποσύρει πόρους» από τις μάχες στο Ντονμπάς για να υπερασπιστεί το νότο.

Όπως συμβαίνει με πολλά προηγούμενα μεγάλα γεγονότα στο πεδίο της μάχης, δύο ανταγωνιστικές αφηγήσεις αναδύονται γρήγορα. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών του Κογκρέσου, εξέφρασαν την άμεση αισιοδοξία τους κατά την έναρξη της νότιας αντεπίθεσης.

«Η ιδέα να προχωρήσουν στην επίθεση δεν είναι καινούργια για τους Ουκρανούς, και έχουν δώσει τη μάχη με τους Ρώσους μέσα στη χώρα τους», πρόσθεσε ο Κίρμπι. «Στην πραγματικότητα, με κάποια από τη βοήθεια που έχουν λάβει από τα αμερικανικά όπλα, καθώς και άλλες, όπως τα HIMARS, μπόρεσαν πραγματικά να χτυπήσουν πίσω από τις ρωσικές γραμμές και να βάλουν τους Ρώσους περισσότερο στην άμυνα».

Η δήλωση φάνηκε να επιβεβαιώνει πως η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει θετικά αυτή τη νέα επίθεση με στόχο τη διείσδυση στις ρωσικές γραμμές στο νότο.

Ο Κίρμπι στάθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία τη στιγμή που μια ομάδα του ΔΟΑΕ έχει αποσταλεί για να επιθεωρήσει τον τόπο. Προέτρεψε ένα «ελεγχόμενο κλείσιμο» προκειμένου να το προστατεύσουν, κάτι που οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής είναι απίθανο να προσέξουν. Ο Kirby το χαρακτήρισε "την πιο ασφαλή και λιγότερο επικίνδυνη επιλογή στο εγγύς μέλλον" - αλλά τότε θα υπήρχε το ζήτημα οι Ουκρανοί να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα μέχρι τον χειμώνα.



Αλλά μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει «αποτύχει παταγωδώς» , σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης:

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν σε τρεις κατευθύνσεις κατόπιν εντολής του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, αλλά δεν σημείωσαν κέρδη , δήλωσε η Μόσχα.

Τα ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν «μεγάλες απώλειες» στους Ουκρανούς επιτιθέμενους κατά τη διάρκεια των μαχών της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων 26 τανκ, 23 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, εννέα ακόμη τεθωρακισμένων οχημάτων, δύο αεροσκαφών SU-25 και περισσότερων από 560 στρατιώτες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας.

Πιθανότατα η αλήθεια θα φανεί μέσα στις αντικρουόμενες αφηγήσεις τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες. Η Ρωσία εξακολουθεί να επιδιώκει την πλήρη «απελευθέρωση» του Ντονμπάς ως πρωταρχικό στόχο του πεδίου μάχης σε αυτό το σημείο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail