Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιμείνουν επειδή το σύστημα υπονομεύεται

delphinmedia / pixabay
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg , ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της UPS υποστήριξε ότι η «περιφερειοποίηση» της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα καθώς επεκτείνονται οι γεωπολιτικές συγκρούσεις. Η λέξη «περιφερειοποίηση» είναι βασικά μια κωδική λέξη για να περιγράψει την αποκέντρωση, μια έννοια στην οποία ο εκπρόσωπος της UPS προφανώς δεν ήθελε να εμβαθύνει άμεσα. Σχεδόν όλοι οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου παραδέχονται ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιμείνουν στο άμεσο μέλλον, και ορισμένοι αρχίζουν επίσης να παραδέχονται (με κυκλικό τρόπο) ότι τα τοπικά μοντέλα παραγωγής και εμπορίου είναι το κλειδί για την επιβίωση.
 
Brandon Smith - birchgold.com/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό είναι κάτι για το οποίο εγώ και πολλοί άλλοι εναλλακτικοί οικονομολόγοι μιλούσαμε εδώ και μια δεκαετία ή περισσότερο. Η παγκοσμιοποιητική δυναμική της αλληλεξάρτησης είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί, και τώρα συμβαίνει. Χωρίς αποκεντρωμένη εξόρυξη πρώτων υλών, τοπική παραγωγή, τοπικά προϊόντα, τοπική παραγωγή τροφίμων και τοπικά ολοκληρωμένα εμπορικά δίκτυα δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική σταθερότητα. Το μόνο που χρειάζεται για να εκραγεί το σύστημα είναι ένα ή δύο γεγονότα κρίσης και η ικανότητα της οικονομίας να ανταποκριθεί στη δημόσια ζήτηση παραμένει στάσιμη. Το σύστημα δεν σταματά εντελώς, αλλά σιγά-σιγά συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος τους τελευταίους μήνες για διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά αυτά τα ζητήματα ξεκίνησαν πολύ πριν από αυτό. Χρόνια τόνωσης της κεντρικής τράπεζας και δημιουργίας πλασματικών χρημάτων έχουν πυροδοτήσει την αναπόφευκτη κατολίσθηση του πληθωρισμού/στασιμοπληθωρισμού για την οποία προειδοποιούν οι εναλλακτικοί οικονομολόγοι.

Ο πληθωρισμός των τιμών συμβάλλει άμεσα στη μείωση της παραγωγής και στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, επειδή το κόστος αυξάνεται συνεχώς για τους κατασκευαστές. Επίσης, οι μισθοί των εργαζομένων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις αυξανόμενες τιμές, εμπνέοντας πολλούς υπαλλήλους να παραιτηθούν και να αναζητήσουν εργασία αλλού ή να προσπαθήσουν να ζήσουν από την κρατική πρόνοια. Όλα αυτά οδηγούν σε λιγότερη προσφορά, ή πιο αργή παραγωγή και, συνεπώς, σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Είχαμε δίκιο, τα mainstream media έκαναν λάθος (ή είπαν ψέματα).

Ο συνεργάτης των New York Times, Paul Krugman, ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν το είδε αυτό να έρχεται» όταν πρόσφατα αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έκανε λάθος για τον πληθωρισμό. Αυτό είναι το ίδιο πράγμα που είπαν οι οικονομολόγοι των MSM μετά το πιστωτικό κραχ του 2008. Ήταν ένα ψέμα τότε και είναι ψέμα τώρα. Πολλοί άνθρωποι το είδαν να έρχεται. Επαναλαμβάνουμε τις προειδοποιήσεις μας εδώ και χρόνια, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν ή δεν ήθελαν να ακουστούμε.

Ο Κρούγκμαν είναι ίσως ο χειρότερος και πιο αλαζονικός οικονομολόγος/προπαγανδιστής στις ΗΠΑ, και παρόλο που αναγνώρισε καθυστερημένα την απειλή του πληθωρισμού και της εφοδιαστικής αλυσίδας αφού υποστήριξε τα τελευταία δύο χρόνια πως ήταν «παροδική», τώρα ισχυρίζεται ότι οι παραδοσιακά αποδεκτοί δείκτες ύφεσης «Δεν πειράζουν» πια και ότι δεν υπάρχει ύφεση. Πόσες φορές μπορεί αυτός ο τύπος να αποδειχτεί ανίδεος και να κρατήσει τη δουλειά του;
 


Είναι αυτού του είδους η παραπληροφόρηση που κρατά το κοινό στο σκοτάδι για το τι πρόκειται να συμβεί. Ίσως είναι λόγω βλακείας και εγωισμού, ή ίσως είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια να κρατηθεί πειθήνιος ο πληθυσμός (λέω ότι είναι σκόπιμη), αλλά σε κάθε περίπτωση ο αμερικανικός λαός τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο όταν πρόκειται για την ψευδή αφήγηση για τον πληθωρισμό και την εφοδιαστική αλυσίδα. Όσο περισσότερο οδηγούνται να πιστεύουν ότι η καταστροφή απλώς θα φύγει από μόνη της, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν να προετοιμαστούν.

Η ουσία είναι η εξής: τα πράγματα θα χειροτερέψουν από εδώ και στο εξής. Ίσως αργά, ή ίσως γρήγορα ανάλογα με μια χούφτα παραγόντων.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αυτήν την στιγμή επικεντρώνεται στην Ταϊβάν και τις επίμονες απειλές της Κίνας για εισβολή. Το ευρέως δημοσιευμένο σχέδιο της Νάνσυ Πελόζι να επισκεφθεί το νησιωτικό έθνος (ναι, το ΚΚΚ, είναι έθνος) είναι μια παράξενη πράξη μη διακριτικής ευχέρειας που έχει σαφώς σκοπό να υποκινήσει ευρύτερες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Γιατί να το έκανε αυτό τώρα η Πελόζι; Λοιπόν, δεν το κάνει μόνη της και σίγουρα δεν είναι η άνοια που προσέθεσε την ιδέα του Τζο Μπάιντεν. Υπάρχουν σαφώς άλλα χέρια και άλλα συμφέροντα.

Οι ΗΠΑ προμηθεύονται περίπου το 20% των προϊόντων λιανικής τους από την Κίνα, καθώς και μεγάλο μέρος των ιατρικών προμηθειών τους. Πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το σχεδόν μονοπώλιο της Κίνας στα μέταλλα σπάνιων γαιών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος πολλών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Επιπλέον, υπάρχει μια κορυφαία απειλή, η οποία είναι η Κίνα να κάνει ντάμπινγκ τρισεκατομμυρίων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και κρατήσεις δολαρίων και ουσιαστικά να τερματίσει το καθεστώς παγκόσμιων αποθεματικών του δολαρίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση οικονομικά – Είναι επίσης στα πρόθυρα της κρίσης χρέους, κάτι που μου δείχνει ότι πράγματι θα εισβάλουν στην Ταϊβάν (και πιθανώς σε άλλες περιοχές) ως μέσο για να επεκτείνουν τα σύνορά τους και να παγιώσουν τους πόρους. Με δισεκατομμύρια ανθρώπους να τρέφονται και να ελέγχουν, ο πειρασμός για το ΚΚΚ να επιδιώξει στρατιωτική κατάκτηση είναι υψηλός. Εάν το κάνει, θα είναι σύντομα – μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όταν ο καιρός στα στενά της Ταϊβάν είναι ο βέλτιστος για ναυτικές επιχειρήσεις.

Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας πρόκειται να επιταχυνθεί τον χειμώνα καθώς ο στασιμοπληθωρισμός επιμένει. Ο πληθωρισμός των τιμών θα παραμείνει υψηλός. Οι ΗΠΑ είναι πράγματι επίσημα σε ύφεση σήμερα. Δύο διαδοχικές καταγραφές αρνητικού ΑΕΠ ΕΙΝΑΙ ύφεση, αυτό είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει, συμπεριλαμβανομένων των Joe Biden, Paul Krugman ή της Wikipedia. Η πραγματικότητα δεν απαντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Το σύστημα σπάει και ορισμένοι άνθρωποι επωφελούνται πολύ.

Μια περιφερειακή σύγκρουση με την Κίνα πάνω από τον πόλεμο της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι το τέλειο προπέτασμα καπνού για μια κατάρρευση της οικονομικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Αλλά όταν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης μιλούν για τους πυροδότες και τους ενόχους, δεν θα αναφέρουν ποτέ τις κεντρικές τράπεζες και την πολιτική διαφθορά, θα μιλήσουν μόνο για τη Ρωσία και την Κίνα.

Όπως έχω σημειώσει στο παρελθόν, η ατζέντα «Μεγάλη Επαναφορά» του WEF, του ΔΝΤ, της BIS και άλλων παγκοσμιοποιητικών οργανισμών απαιτεί εκτεταμένη αποσταθεροποίηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων. Χρειάζονται δηλαδή ελεγχόμενη κατεδάφιση ορισμένων πυλώνων της οικονομίας. Για να τρομάξει το κοινό να αποδεχτεί νέα κολεκτιβιστικά και αυταρχικά μοντέλα όπως η «Κοινή Οικονομία» (όπου δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα σας αρέσει), θα χρειαστεί μια μεγάλη και ημι-χαοτική καταστροφή. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να απειληθούν με απώλεια της βεβαιότητας του εφοδιασμού και θα έπρεπε να είναι βέβαιοι κάθε μέρα για το πού θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα που χρειάζονται όταν τα χρειάζονται.

Αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας οδηγεί σε εκκλήσεις για λύσεις και οι παγκοσμιοποιητές θα είναι εκεί για να προσφέρουν τους προσχεδιασμένους στόχους τους και να «σώσουν τη μέρα».

Γενικά, ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις οδηγούν σε ελέγχους τιμών, κυβερνητικό δελτίο, κρατική «βοήθεια» με δεσμούς (Καθολικό Βασικό Εισόδημα) και τελικά εθνικοποίηση όλης της παραγωγής καθώς και σε απόπειρα κατάσχεσης των προμηθειών από ανθρώπους που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Αναδιανομή θα είναι το όνομα του παιχνιδιού. Ίσως όχι φέτος, ίσως όχι του χρόνου, αλλά αρκετά σύντομα.

Οι περιορισμένες εταιρικές εκκλήσεις για «περιφερειοποίηση» αργούν πολύ λίγο, όπως και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι πολύ λίγο αργά. Το ξέρουν όλοι και δεν τους νοιάζει. Αυτές οι ενέργειες έχουν σχεδιαστεί μόνο για να φαίνεται ότι προσπάθησαν να σώσουν το σύστημα, ώστε να έχουν άρνηση της εμπλοκής τους στην κρίση.

Ο στασιμοπληθωρισμός και οι ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας πρόκειται να γίνουν όλα τα ζητήματα της εποχής μας. Θα είναι όροι για τους οποίους μιλούν καθημερινά σε κάθε τραπεζάκι στην Αμερική και πιθανώς σε όλο τον κόσμο. Αυτοί είναι κίνδυνοι που είχαν προβλεφθεί εκτενώς από τα liberty media πολύ νωρίτερα. ΔΕΝ αποτελούν έκπληξη. Και, υπάρχουν πολλοί θεσμοί, εταιρικοί και κυβερνητικοί, που θα μπορούσαν να έχουν κάνει κάτι για αυτούς, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αποδεχτούν το γεγονός ότι αυτή η κρίση δεν είναι προϊόν βλακείας. Είναι προϊόν κακόβουλων κινήτρων και προθέσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail