Το βίαιο έγκλημα συγκλονίζει τη Σουηδία ενόψει εκλογών

marcelkessler / pixabay
Η Σουηδία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου 2022. Την ίδια στιγμή, η χώρα συγκλονίζεται από ένα κύμα βίαιου εγκλήματος που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη σκανδιναβική ιστορία.

Peder Jensen [Νορβηγός συγγραφέας και δοκιμιογράφος] - gatestoneinstitute.org  / Παρουσίαση Freepen.gr

Για πρώτη φορά, η εγκληματικότητα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις σημαντικότερες ανησυχίες των ψηφοφόρων προεκλογικά. "Θα είναι ένας πολύ μοναδικός τύπος σουηδικών εκλογών με ένα πολύ ασυνήθιστο θέμα στην κορυφή της ατζέντας", δήλωσε ο Henrik Ekengren Oscarsson, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στην εφημερίδα Dagens Nyheter . Το σαράντα ένα τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι ο νόμος και η τάξη είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα στην κοινωνία, καθώς και τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Ο Patrik Öhberg, πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο SOM, δηλώνει πως «Είναι η πρώτη προεκλογική εκστρατεία στη σύγχρονη εποχή όπου είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα που όλα τα κόμματα, είτε θέλουν είτε όχι, πρέπει να συζητήσουν το θέμα. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει το Κόμμα των Μετριοπαθών, τους Χριστιανοδημοκράτες ή τους Σουηδούς Δημοκράτες. Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το Αριστερό Κόμμα, τους Πράσινους και τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ηγείται της σουηδικής κυβέρνησης από το 2014. Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών, η εγκληματικότητα συνέχισε να αυξάνεται σε απαράδεκτα επίπεδα σε εθνικό επίπεδο. Η Σουηδία έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια επιθέσεις με βόμβες, χειροβομβίδες ή άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εβδομαδιαία βάση, μερικές φορές πολλές φορές την εβδομάδα.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός Stefan Löfven παραιτήθηκε από ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός και η Magdalena Andersson έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας. Τον Απρίλιο του 2022, αρκετές σουηδικές πόλεις υπέστησαν βίαιες ταραχές και επιθέσεις κατά της αστυνομίας από μουσουλμάνους όταν ο αντιισλαμικός ακτιβιστής Rasmus Paludan προσπάθησε να κάψει αντίγραφα του Κορανίου. Στη συνέχεια, η Αντερσον παραδέχτηκε ότι η έλλειψη ενσωμάτωσης είχε συμβάλει στη βία των συμμοριών, λέγοντας πως υπάρχουν «ισχυρές δυνάμεις που είναι έτοιμες να κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να βλάψουν την κοινωνία μας».

«Ο διαχωρισμός επιτράπηκε να φτάσει τόσο μακριά που η Σουηδία έχει πλέον παράλληλες κοινωνίες», είπε η Αντερσον σύμφωνα με την Aftonbladet. "Ζούμε στην ίδια χώρα αλλά σε εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες... Η ένταξη ήταν πολύ φτωχή ενώ είχαμε μεγάλη μετανάστευση. Η κοινωνία ήταν επίσης πολύ αδύναμη".

Άλλοι, αφού επέτρεψαν σε αυτά τα προβλήματα να αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα για δεκαετίες, κατέληξαν καθυστερημένα στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Ulf Kristersson, ηγέτης του φιλελεύθερου-συντηρητικού Κόμματος των Μετριοπαθών, τον Αύγουστο του 2022 συνέγραψε μια στήλη που παραδέχτηκε ότι "η Σουηδία έχει χάσει τον έλεγχο του εγκλήματος. Ενώ η βία επιδεινώνεται, οι δράστες γίνονται νεότεροι".

Δυστυχώς, κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στο σουηδικό κοινοβούλιο (Riksdag) έχει συμβάλει στα τρέχοντα προβλήματα, με τους δεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες να αποτελούν μερική εξαίρεση.

Ακόμη και τα κύρια μέσα ενημέρωσης όπως το BBC παραδέχονται πως η Σουηδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών με όπλα στην Ευρώπη. Μια επίσημη έκθεση της σουηδικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε το 2021 ανέφερε ότι κάθε χρόνο τέσσερις σε κάθε εκατομμύριο κατοίκους στη Σουηδία πεθαίνουν από πυροβολισμούς. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,6 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το 85% των υπόπτων που εμπλέκονται σε θανατηφόρους πυροβολισμούς στη Σουηδία είτε είναι γεννημένοι στο εξωτερικό είτε προέρχονται από μετανάστες. Πρόσφατα, βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί έχουν εξαπλωθεί έξω από τις κύριες πόλεις. Μετά από μια σειρά πυροβολισμών στη μικρότερη πόλη Örebro, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας είπε ότι τώρα όχι μόνο είχαν περισσότερες συμμορίες, αλλά είχαν γίνει και πιο βίαιοι. «Εκεί που ίσως πριν από 10 χρόνια έδερναν κάποιον, μετά άρχισαν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον στα πόδια», είπε ο Ματίας Φόρστεν στο Reuters. «Τώρα πυροβολούν ο ένας τον άλλον στο κεφάλι».

Στις 19 Αυγούστου, ένας άνδρας σκοτώθηκε και μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μετά από περιστατικό πυροβολισμών στο Μάλμε, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. Η επίθεση σημειώθηκε μέσα στο Emporia, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δολοφονημένος είχε δεσμούς με εγκληματική ομάδα. Η τραυματισμένη γυναίκα, ωστόσο, φαίνεται να ήταν αθώα περαστική. Ο δράστης πυροβόλησε πολλές φορές σε ένα κουραστικό απόγευμα μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας. Θα μπορούσε εύκολα να τραυματίσει ή να σκοτώσει πολλούς άλλους ανθρώπους, έστω και ακούσια.

Ένα 15χρονο αγόρι συνελήφθη και παραδέχτηκε τη δολοφονία στο Μάλμε. Δυστυχώς, απέχει πολύ από το να είναι μοναδικός. Από τα περισσότερα από 8.200 άτομα που η σουηδική αστυνομία υπολόγιζε ως μέλη εγκληματικών συμμοριών μέχρι τα τέλη του 2021, σχεδόν το 15% ήταν κάτω των 18 ετών. Ορισμένες συμμορίες στρατολογούν ειδικά εφήβους. Σύμφωνα με το σουηδικό νομικό σύστημα, μπορούν να περιμένουν πιο ήπιες ποινές λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και μπορεί ακόμη και να αποφύγουν να περάσουν οποιαδήποτε στιγμή στη φυλακή. Οι φυλακές στη Σουηδία είναι ήδη υπερπλήρεις .

Ενώ έρχεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα εγκληματικότητας, η σουηδική αστυνομία είναι κατακλυσμένη και υποστελεχωμένη. Ένας ανησυχητικός αριθμός δολοφονιών δεν αποκαλύπτεται ποτέ, ενώ πολλά μικρότερα εγκλήματα μένουν σχεδόν ατιμώρητα.


Η Σουηδία σε μόλις δύο γενιές έχει μετατραπεί από μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια περίοδο, η μαζική μετανάστευση έχει αλλάξει δραματικά τον πληθυσμό της Σουηδίας. 1,2 εκατομμύρια από όσους έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2022 γεννήθηκαν εκτός Σουηδίας -- περίπου 200.000 περισσότεροι αλλοδαποί από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2018. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ηλικίας 18-21 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είτε γεννήθηκε στο εξωτερικό είτε έχει δύο γονείς γεννημένους στο εξωτερικό. Στο κέντρο του Μάλμε, σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο που έχει δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά έχει ξένο υπόβαθρο.

Οι μουσουλμάνοι μετανάστες στη Σουηδία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τείνουν να ψηφίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους Σοσιαλδημοκράτες ή άλλα σοσιαλιστικά ή αριστερά κόμματα. Ωστόσο, έχουν γίνει πλέον τόσο πολλοί και έχουν αυτοπεποίθηση που δημιουργούν και τα δικά τους πολιτικά κόμματα. Ο Mikail Yuksel, ένας μουσουλμάνος γεννημένος στην Τουρκία, ηγείται του Partiet Nyans , το οποίο έχει οπαδούς σε πόλεις όπως το Μάλμε. Ο Yuksel έχει υποστηρίξει ότι ένα έργο τέχνης του αείμνηστου Σουηδού καλλιτέχνη Lars Vilks πρέπει να καεί επειδή φέρεται να αντιπροσωπεύει την ισλαμοφοβία.

Ο Basem Mahmoud είναι ένας ιμάμης που δραστηριοποιείται στην περιοχή Rosengård στο Μάλμε, όπου κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι. Έχει αποκαλέσει τους Εβραίους «απόγονους των χοίρων και των πιθήκων», είπε πως «ανέφερε μόνο το Κοράνι» και ανυπομονεί για «τη μεγάλη μάχη» όταν όλοι οι μη μουσουλμάνοι θα αναγκαστούν να υποταχθούν στους μουσουλμάνους. Υπερασπίστηκε επίσης τη βάναυση δολοφονία του Γάλλου δασκάλου Samuel Paty το 2020, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν Τσετσένο μουσουλμάνο αφού δίδαξε σε μαθητές ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Σε ένα κήρυγμα το Φεβρουάριο του 2022, ο Μαχμούντ επιτέθηκε εναντίον σουηδικών σχολείων και κοινωνικών υπηρεσιών και δήλωσε ότι οι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη χώρα. «Η Σουηδία είναι δική μας», είπε. "Είναι δική μας, είτε αρέσει σε αυτούς [Σουηδούς] είτε όχι. Σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια, είναι δική μας".

Η Σουηδία έχει εισάγει και εξάγει Τζιχαντιστές εδώ και χρόνια. Ορισμένοι μουσουλμάνοι μετά το 2014 ταξίδεψαν από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξουν το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, αναμφισβήτητα την πιο βάναυση τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο. Ενώ πολλοί από αυτούς πέθαναν εκεί, κάποιοι από τους επιζώντες τα τελευταία χρόνια επέστρεψαν στην Ευρώπη. Έχουν υποστηρίξει άμεσα ή έμμεσα βάναυσες τρομοκρατικές επιθέσεις, σφαγές, αποκεφαλισμούς και πλειστηριασμούς σκλάβων. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν έχουν αντιμετωπίσει καμία πραγματική τιμωρία μετά την επιστροφή τους στη Σουηδία. Μερικοί τοπικοί δήμοι τους πρόσφεραν ακόμη και δωρεάν άδειες οδήγησης και επιχορηγήσεις στέγασης σε μια προσπάθεια να επανενσωματώσουν αυτούς τους σκληροπυρηνικούς Τζιχαντιστές στη σουηδική κοινωνία.

Στις αρχές του 2022, ένας άνδρας κατηγορήθηκε ότι απείλησε την αστυνομία αφού κρέμασε κάτι που έμοιαζε με σημαία του Ισλαμικού Κράτους από το μπαλκόνι του στο Broby, μια πόλη περίπου 3.000 κατοίκων στη νότια Σουηδία. Είπε στους αστυνομικούς ότι θα τους αποκεφαλίσει, αλλά αργότερα υποστήριξε πως είχαν προσωπική βεντέτα εναντίον του.

Το Norberg, μια παλιά μεταλλευτική κοινότητα στην κεντρική Σουηδία, έχει περίπου 4.500 κατοίκους. Τον Απρίλιο του 2022, ένας άνδρας περίπου 40 ετών που πιστεύεται ότι είναι από το Αφγανιστάν συνελήφθη εκεί για βιασμό και απόπειρα δολοφονίας μιας γυναίκας σπρώχνοντάς την κάτω από ένα παλιό φρεάτιο ορυχείου. Ο άνδρας είχε έρθει στη Σουηδία με το μεταναστευτικό κύμα το 2015 και του αρνήθηκαν άδεια παραμονής, αλλά παρ' όλα αυτά είχε παραμείνει στη χώρα. Προφανώς είχε ζητήσει από μια Σουηδή να τον παντρευτεί. Όταν εκείνη αρνήθηκε, εκείνος τη βίασε και στη συνέχεια την έσπρωξε περίπου 20 μέτρα κάτω από ένα φρεάτιο ορυχείου. Όταν επέστρεψε αργότερα και ανακάλυψε πως η γυναίκα ήταν ακόμα ζωντανή, άρχισε να της πετάει πέτρες για να τη σκοτώσει. Από θαύμα, η γυναίκα επέζησε και, αφού έμεινε στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο για δύο ημέρες, σώθηκε. Ο δράστης μπορεί επίσης να σκότωσε την πρώην σύζυγό του.

Τον Ιούλιο του 2022, ένα 9χρονο κορίτσι από τη Σουηδία έπεσε θύμα μιας βάναυσης απόπειρας δολοφονίας σε μια παιδική χαρά στην πόλη Skellefteå, στη βόρεια Σουηδία. Την βίασαν και μετά την ξυλοκόπησαν ώστε έπεσε κώμα. Ο ύποπτος ήταν μετανάστης από την Αιθιοπία. Αρχικά ισχυρίστηκε ότι ήταν 13 ετών, αλλά μάλλον είναι αρκετά χρόνια μεγαλύτερος. Είχε λάβει μόνιμη διαμονή στη Σουηδία μόλις μια εβδομάδα πριν από αυτή την απόπειρα δολοφονίας, παρόλο που στην τοπική κοινότητα χαρακτηρίστηκε ως «χειροβομβίδα που περπατά».

Η Σουηδία έχει ένα από τα χειρότερα καταγεγραμμένα ποσοστά βιασμών στον κόσμο. Το 2018, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός SVT αποκάλυψε ότι το 58% των ανδρών που καταδικάστηκαν στη Σουηδία για βιασμό και απόπειρα βιασμού τα προηγούμενα πέντε χρόνια γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Μερικές από τις πιο βάναυσες υποθέσεις βιασμού αφορούσαν μουσουλμάνους ή Αφρικανούς μετανάστες.

Η Black Axe είναι μια διεθνής και εξαιρετικά βίαιη εγκληματική οργάνωση με ρίζες στη Νιγηρία. Είναι μια από τις πολλές αντίπαλες εγκληματικές συμμορίες που βρίσκονται στη διαδικασία  εγκατάστασης  στη Σουηδία. Μια επίσημη έκθεση της αστυνομίας από το 2019 ανέφερε ότι μόνο η Στοκχόλμη έχει τουλάχιστον 50 διάφορες εγκληματικές συμμορίες που δρουν αυτήν την στιγμή στην πόλη. Γίνονται επίσης πιο επιθετικές και βίαιες. Οι σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά δεν είχαν ισχυρές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος συγκρίσιμες με τη μαφία που συναντάται στη νότια Ιταλία. Τώρα η Σουηδία έχει δεκάδες διαφορετικές ομάδες ή φυλές που ανταγωνίζονται η μία την άλλη για τον έλεγχο της τοπικής αγοράς ναρκωτικών, χρημάτων προστασίας ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια εγκληματική υποδομή, με δεσμούς με δικηγόρους ή γραφειοκράτες. Σχεδόν όλα έχουν εισαχθεί στη χώρα από τη δεκαετία του 1970. Πολλοί από αυτούς τους εγκληματίες έχουν εθνικό υπόβαθρο από πολύ πιο βάναυσες και κυνικές κοινωνίες στον ισλαμικό κόσμο ή την Αφρική. Οι μαλακές σκανδιναβικές φυλακές δεν τους πτοούν.

Δυστυχώς, τέτοια προβλήματα δεν περιορίζονται πλέον μόνο στις μεγάλες πόλεις. Εξαπλώνονται  σε  μικρότερες πόλεις , ακόμη και σε αγροτικές περιοχές σε όλη τη Σουηδία. Το Kalmar, μια σχετικά μικρή μεσαιωνική πόλη ιστορικής σημασίας, έχει βιώσει πολλούς θανατηφόρους πυροβολισμούς συμμοριών.

Το Δεκέμβριο του 2019, όταν τρεις μασκοφόροι λήστεψαν ένα τοπικό εστιατόριο στην πόλη Gislaved, ένας 60χρονος Σουηδός οικογενειάρχης δολοφονήθηκε με ματσέτ .

Οι Σουηδοί που θέλουν οι οικογένειές τους να είναι ασφαλείς από το βίαιο έγκλημα δεν έχουν καθόλου μέρη για να μετακομίσουν -- εκτός αν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν εντελώς την πατρίδα τους, όπως κάνουν ήδη ορισμένοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail