Τσόμσκι: Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παίζουν ένα αδιανόητο παιχνίδι εναντίον της Ρωσίας

Freepen.gr - Υποστηρίζοντας το Κίεβο και οικοδομώντας έναν συνασπισμό δυτικών χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη θέση της Ρωσίας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη μεξικανική εφημερίδα El Universal ο Αμερικανός φιλόσοφος, ιστορικός και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι.

Κατά τη γνώμη του, η Ουάσιγκτον θέλει να αφαιρέσει από τη Μόσχα την ευκαιρία να επιλύσει την ουκρανική κρίση μέσω της διπλωματίας, η οποία μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση στον κόσμο στα άκρα. Μια τέτοια απόφαση, υπενθύμισε ο φιλόσοφος, πήρε το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

«Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, η συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, υιοθέτησε την επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία πρέπει να αποδυναμωθεί ώστε να μην μπορεί πλέον να αναλαμβάνει ενέργειες τέτοιου μεγέθους. Αν το καλοσκεφτείτε, αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα πρέπει να αποδυναμωθεί περισσότερο από όσο η Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919 αποδυνάμωσε τη Γερμανία. Πρέπει να υπονομεύσουν τις δυνάμεις της Ρωσίας ακόμη πιο σοβαρά - έτσι ώστε να μην μπορεί να διαπραγματευτεί, να συμμετάσχει στη διπλωματία», εξήγησε ο Τσόμσκι.

Ο ερευνητής απογοητεύτηκε από την ετοιμότητα των ευρωπαϊκών χωρών να υποταχθούν άνευ όρων στις αποφάσεις του Λευκού Οίκου προκειμένου να αποφευχθεί η ιδιότητα του «προδότη» των δυτικών αξιών.

"Η Ευρώπη υποστηρίζει τώρα αυτήν την άποψη. Οι Αμερικανοί ανέκαθεν τηρούσαν μια τέτοια πολιτική, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία είχαν κάποιου είδους εναλλακτική διπλωματική διαδικασία. Ωστόσο, σε αυτή τη σύνοδο κορυφής μόλις αποδέχτηκαν τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε ο Τσόμσκι.

Ο επιστήμονας τόνισε επίσης την αδικία μιας τέτοιας στάσης απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση, υπενθυμίζοντας τόσο τις αμερικανικές μεθόδους επιβολής της δικής τους τάξης στο Ιράκ, τη Συρία ή τη Λιβύη.

"Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθούμε όσα γράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφέρονται συνεχώς σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία ως μια "απρόκλητη" σύγκρουση. Αυτή η φράση. Κανείς δεν τη χρησιμοποιεί όταν πρόκειται για άλλες συγκρούσεις", σημείωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail