Η παραγωγή τυριών και προϊόντων κρέατος ενδέχεται να σταματήσει στην Πολωνία

PublicDomainPictures / Pixabay
Freepen.gr - Οι πολωνικές επιχειρήσεις ενδέχεται να σταματήσουν την παραγωγή τυριού και συσκευασμένων προϊόντων κρέατος σε δύο έως τρεις εβδομάδες λόγω της παύσης της παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων, αναφέρει η Wirtualna Polska.

Νωρίτερα, οι πολωνοί παραγωγοί λιπασμάτων Azoty και ANWIL ανακοίνωσαν ότι σταματούν την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, καπρολακτάμης και πολυαμιδίου λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό οδήγησε στη διακοπή της προμήθειας ενός υποπροϊόντος παραγωγής - του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Η εφημερίδα Rzeczpospolita ανέφερε ότι οι ζυθοποιίες και τα γαλακτοκομεία θα μπορούσαν να σταματήσουν στην Πολωνία εξαιτίας αυτού.

Εάν η παραγωγή στα εργοστάσια αζώτου δεν επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο, τότε σε δύο έως το πολύ τρεις εβδομάδες, οι κάτοικοι της Πολωνίας δεν θα μπορούν να αγοράζουν πολλά γνωστά προϊόντα στα καταστήματα, όπως τυρί ή κρέας, γράφει η εφημερίδα.

"Για τη γαλακτοβιομηχανία, εδώ έχουμε δύο ζητήματα. Πρώτον, είναι η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται για το μείγμα αερίων που χρησιμοποιείται κατά τη συσκευασία των προϊόντων. Δεύτερον, είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων για τον καθαρισμό των γραμμών παραγωγής", είπε. Πρόεδρος του Πολωνικού Γαλακτοκομικού Επιμελητηρίου Agnieszka Maliszewska.

"Όλο αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων. Οι γραμμές παραγωγής πρέπει να καθαρίζονται συνεχώς - μετά από κάθε τελική παρτίδα. Αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την υγιεινή", εξήγησε.



Σύμφωνα με τη Maliszewska, τα γαλακτοκομεία δεν έχουν μεγάλα αποθέματα διοξειδίου του άνθρακα. Ως προς αυτό, το Πολωνικό Γαλακτοκομικό Επιμελητήριο, μαζί με άλλους οργανισμούς στον αγροδιατροφικό τομέα, απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας, Mateusz Morawiecki , με έκκληση να συγκαλέσει επείγουσα κυβερνητική συνεδρίαση και να λάβει άμεσα μέτρα.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Πολωνικής Ένωσης Κρεοπωλών και Λουκάνικων Janusz Rodzewicz σημείωσε ότι η παραγωγή συσκευασμένου κρέατος και προϊόντων αλλαντικών απειλείται επίσης.
"Στην περίπτωση των αλλαντικών και του κρέατος, η παραγωγή συσκευασμένων τροφίμων κινδυνεύει. 

Και γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να αγοράζουν μικρές συσκευασίες με τα αγαπημένα τους αλλαντικά ή λουκάνικα. Κανείς δεν περίμενε τέτοιες αποφάσεις. Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για τη βιομηχανία», είπε. 

"Αυτό θα επηρεάσει όλους - από τους καταναλωτές μέχρι τους αγρότες. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον μερικές παραδόσεις. Διαφορετικά, οι ξένοι παραγωγοί θα κατακτήσουν την αγορά μας και δε θα είναι εύκολο να επιστρέψουμε σε αυτήν", κατέληξε ο Rodzevich.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail