Ρωσία και Σαουδική Αραβία μάχονται για το μερίδιο αγοράς πετρελαίου στην Ασία

Μετά από μήνες αυξημένων όγκων ρωσικού αργού και προϊόντων πετρελαίου που κατευθύνονται σε πελάτες της Ασίας, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, το ρωσικό πετρέλαιο αντιμετωπίζει τώρα σκληρό ανταγωνισμό. Τα πρώτα σημάδια πιθανής ανατροπής της τύχης της Μόσχας στην Ασία φαίνονται καθώς δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης ότι οι όγκοι ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία μειώθηκαν για πρώτη φορά από το Μάρτιο (έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία). Τα ινδικά διυλιστήρια φέρεται να έχουν σηκώσει περισσότερες προμήθειες από τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας, τη Σαουδική Αραβία, καθώς η στρατηγική καθορισμού τιμών της Aramco έχει κάνει το αργό της πιο ελκυστικό αφού οι ρωσικές τιμές αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης. Η αύξηση των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ινδίας από το Βασίλειο τον Ιούλιο ήρθε την ίδια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αύξησε τις προμήθειες της. Οι εκθέσεις του κλάδου έδειξαν ότι η Ινδία εισήγαγε 877.400 bpd πετρέλαιο από τη Ρωσία τον Ιούλιο, ήτοι μια μείωση 7,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Για την Ινδία, το Ιράκ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και η Ρωσία είναι δεύτερη. 

Από τον Cyril Widdershoven για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία, ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισήγαγε 3,2% λιγότερο πετρέλαιο τον Ιούλιο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Οι συνολικοί όγκοι τον Ιούλιο αναφέρθηκαν ότι ήταν περίπου 4,63 εκατομμύρια bpd. Ο κύριος λόγος για την πτώση είναι η προγραμματισμένη συντήρηση του διυλιστηρίου τον Αύγουστο. Οι εκθέσεις ανέφεραν επίσης πως η Σαουδική Αραβία παρείχε 824.700 bpd (25,6%) τον Ιούλιο, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο σε τρεις μήνες. Ένας πιθανός παράγοντας πίσω από αυτή την αλλαγή είναι ότι η Aramco μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του πετρελαίου της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τα περισσότερα από τα ινδικά διυλιστήρια έχουν συμβόλαια διάρκειας με τη Σαουδική Αραβία, ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν ελαφρώς τους όγκους, αλλά δεν μπορούν να τους μειώσουν δραστικά.

Οι συνολικοί όγκοι εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Μέση Ανατολή μειώθηκαν ελαφρά τον περασμένο μήνα. Η κύρια χώρα που επλήγη ήταν το Ιράκ, το οποίο είδε τον όγκο του να μειώνεται κατά 9,3% τον Ιούλιο, μειώνοντας τον όγκο των εξαγωγών του Ιράκ κάτω από το όριο του 1 εκατομμυρίου bpd για πρώτη φορά σε 10 μήνες. Μέχρι τώρα, η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή παρουσία, κυρίως λόγω της ινδικής ζήτησης για ρωσικές ποιότητες ESPO (πλούσιες σε ντίζελ), ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής.

Τους επόμενους μήνες, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ινδία, καθώς η διεθνής πίεση αυξάνεται στο Δελχί για να αλλάξει τις φιλορωσικές πετρελαϊκές πολιτικές του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πολύ σκόπιμη στην προσέγγισή της, ασκώντας πίεση στο Δελχί να ελαχιστοποιήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να απομακρύνουν την Ινδία από τον εθισμό της στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι πρώτες αντιδράσεις από την ινδική κυβέρνηση, ωστόσο, υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει πραγματική διάθεση να συμμορφωθεί με αυτή την πίεση, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί ανησυχούν για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων.



Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές ότι το ρωσικό αργό και τα προϊόντα πετρελαίου που αγοράζει η Ινδία βρίσκουν το δρόμο τους προς τις δυτικές αγορές έχουν προκαλέσει σάλο. Οι δυτικοί πολιτικοί, ειδικά στη ΒΔ Ευρώπη, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την Ινδία σε αυτά τα ζητήματα, εάν δε θέλουν να γίνει εσωτερικό πρόβλημα. Όπως δείχνει το γράφημα Petrologics παραπάνω, το ρωσο-ινδικό πετρέλαιο εξακολουθεί να φτάνει στις δυτικές αγορές.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία μπαίνει σιγά σιγά στο παιχνίδι παραγωγών swing στην Ασία. Ενώ το Βασίλειο δεν έχει δείξει πραγματική αποφασιστικότητα να ανακτήσει επιθετικά μερίδιο αγοράς στην Ασία, το Ριάντ είναι πάντα πρόθυμο να κερδίσει έναν ανταγωνιστή. Αυξάνοντας τους επίσημους όγκους παραγωγής του τον Ιούνιο κατά 218.000 bpd για να αγγίξει το επίπεδο των 8,79 εκατομμυρίων bpd, το Βασίλειο ασκεί σιγά σιγά πίεση σε άλλους. Σε ετήσια αξιολόγηση, οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 20,1% ή κατά 1,47 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο του 2022. Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 146.000 bpd σε 7,2 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο. Η συνολική αύξηση δε σημαίνει αύξηση της παραγωγής σε πλήρη κλίμακα, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας (αργό πετρέλαιο και προϊόντα) μειώθηκαν κατά 1,01 εκατ. bpd τον Ιούνιο, αν και αυτό είναι σχετικά μικρή πτώση σε σύγκριση με τα 234,7 εκατ. βαρέλια που απομένουν.

Τους επόμενους μήνες, οι αγορές θα παρακολουθούν όχι μόνο τις στρατηγικές εισαγωγής πετρελαίου της Ινδίας και τις συνθήκες της οικονομικής αγοράς της Κίνας, αλλά και μια πιθανή εσωτερική σύγκρουση μεριδίων αγοράς του ΟΠΕΚ+. Ενώ το Ριάντ και η Μόσχα εξακολουθούν να είναι πολύ σύμμαχοι, εμφανίζονται εσωτερικές διαφορές και ευκαιρίες για μείωση του μεριδίου αγοράς του αντιπάλου. Ο αντίκτυπος των τελευταίων κυρώσεων της ΕΕ για το πετρέλαιο μπορεί να είναι αργός, αλλά θα αναγκάσει να κατευθύνει τους όγκους του ρωσικού πετρελαίου σε ήδη περιορισμένες αγορές. Πιθανές κυρώσεις από τη Δύση σε τρίτα μέρη, ιδίως την Ινδία και πιθανώς την Κίνα, θα άνοιγαν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για το Βασίλειο. Το αν η Aramco ή ο συμπατριώτης της ADNOC θα επωφεληθούν από μια τέτοια κίνηση παραμένει ασαφές, αλλά ο παγκόσμιος παραγωγός swing έχει ακόμα λίγη παραγωγή πετρελαίου να παίξει. Σε αντίθεση με τη Μόσχα, τα οικονομικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι γεμάτα στο χείλος, δίνοντάς της λίγο χώρο για να παίξει με OSP αν χρειαστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail