Πέρα ​​από τη φαντασία: Οι Πολωνοί κάνουν ουρές για μέρες για να αγοράσουν άνθρακα πριν το χειμώνα

nettetal10 / pixabay
Πριν από αρκετές εβδομάδες αναφέραμε ότι εν μέσω των απίστευτων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, η Deutsche Bank προέβλεψε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών νοικοκυριών θα χρησιμοποιήσει καυσόξυλα για θέρμανση, μια πρόβλεψη που φαίνεται να έχει γίνει αυτοεκπληρούμενη καθώς η γερμανική αναζήτηση στη Google για καυσόξυλα ("brennholz") είχε από τότε εκραγεί στα charts:

zerohedge.com - Παρουσίαση Freepen.gr



Αλλά ενώ οι Γερμανοί εξακολουθούν να «ψάχνουν» απλώς στην εικονική σφαίρα, για αμέτρητους Πολωνούς η αναζήτηση είναι πολύ πραγματική.

Σύμφωνα με το Reuters, με την Πολωνία να συνεχίζει να βρίσκεται στη ζέστη του καλοκαιριού, εκατοντάδες αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν ήδη παραταχθεί στο ανθρακωρυχείο Lubelski Wegiel Bogdanka, καθώς οι ιδιοκτήτες που φοβούνται τις χειμερινές ελλείψεις περιμένουν μέρες και νύχτες για να εφοδιαστούν με καύσιμα θέρμανσης πριν από τον κρύο χειμώνα που έρχεται σε ουρές που θυμίζουν κομμουνιστική εποχή.

Ο Artur, 57 ετών, συνταξιούχος, έφυγε από το Swidnik, περίπου 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) από το ορυχείο στην ανατολική Πολωνία την Τρίτη, ελπίζοντας να αγοράσει αρκετούς τόνους άνθρακα για τον εαυτό του και την οικογένειά του.

«Σήμερα τοποθετήθηκαν τουαλέτες, αλλά δεν έχει τρεχούμενο νερό», είπε, μετά από τρεις νύχτες ύπνου στο μικρό κόκκινο χάτσμπακ του σε μια ουρά φορτηγών, τρακτέρ που ρυμουλκούν ρυμουλκούμενα και ιδιωτικών αυτοκινήτων. "Αυτό είναι πέρα ​​από κάθε φαντασία, οι άνθρωποι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Θυμάμαι την εποχή του κομμουνισμού, αλλά δε μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κάτι ακόμη χειρότερο".

Το νοικοκυριό του Artur είναι ένα από τα σχεδόν 4 εκατομμύρια στην Πολωνία που βασίζονται στον άνθρακα για θέρμανση (λογικά, αυτά τα νοικοκυριά είναι πιθανώς σε καλύτερη κατάσταση από αυτά που βασίζονται στο φυσικό αέριο των οποίων η τιμή για θέρμανση αυξάνεται κατά 10-20% κάθε μέρα και τώρα είναι σχεδόν κυριολεκτικά στη στρατόσφαιρα) και τώρα αντιμετωπίζουν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών, αφού η Πολωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν εμπάργκο στο ρωσικό άνθρακα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Πολωνία απαγόρευσε τις αγορές με άμεση ισχύ τον Απρίλιο, ενώ το μπλοκ έδωσε εντολή να εξαλειφθούν μέχρι τον Αύγουστο.

Ενώ η Πολωνία παράγει πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους από τα δικά της ορυχεία κάθε χρόνο, ο εισαγόμενος άνθρακας, το μεγαλύτερο μέρος του από τη Ρωσία, αποτελεί βασικό προϊόν του νοικοκυριού λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και του γεγονότος πως ο ρωσικός άνθρακας πωλείται σε σβώλους πιο κατάλληλους για οικιακή χρήση.



Η αυξανόμενη ζήτηση ανάγκασε την Bogdanka και άλλα ορυχεία που ελέγχονται από το κράτος να πωλούν σιτηρέσια ή να προσφέρουν τα καύσιμα σε μεμονωμένους αγοραστές μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, σε περιορισμένες ποσότητες. Ο Αρτούρ, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το πλήρες όνομά του, είπε πως είχε συλλέξει έγγραφα από την ευρύτερη οικογένειά του με την ελπίδα να πάρει όλα τα καύσιμα τους αμέσως.

Το ορυχείο σχεδίαζε να πουλήσει καύσιμα για περίπου 250 νοικοκυριά την Παρασκευή και θα συνεχίσει τις πωλήσεις το Σαββατοκύριακο για να μειώσει τον χρόνο αναμονής, δήλωσε στο Reuters η Ντορότα Τσόμα, εκπρόσωπος του ορυχείου Μπογκντάνκα. Τα όρια έχουν τεθεί για να αποτραπεί η συσσώρευση και η κερδοσκοπία στη μαύρη αγορά, ή ακόμα και η πώληση σημείων στην ουρά, είπε ο Choma.

Όπως όλα τα πολωνικά ανθρακωρυχεία, η Bogdanka πωλεί συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα που παράγει σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρυσι, πούλησε λιγότερο από το 1% της παραγωγής της σε μεμονωμένους πελάτες, επομένως δε διαθέτει τα logistics για να πουλάει καύσιμα απευθείας σε λιανικούς αγοραστές .

Ο Lukasz Horbacz, επικεφαλής του Πολωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εμπορίου Άνθρακα, δήλωσε ότι η μείωση των ρωσικών εισαγωγών ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν η Μόσχα άρχισε να χρησιμοποιεί σιδηροδρομικές γραμμές για στρατιωτικές μεταφορές.

"Αλλά ο κύριος λόγος για τις ελλείψεις είναι το εμπάργκο που τέθηκε σε άμεση ισχύ. Γύρισε την αγορά ανάποδα" , είπε στο Reuters. Ένας εκπρόσωπος των Weglokoks, ενός κρατικού έμπορου άνθρακα που είχε αναλάβει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις εισαγωγές από άλλες χώρες αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το υπουργείο Κλίματος δεν ήταν διαθέσιμο για σχόλιο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Πολωνία θα έχει αρκετά καύσιμα για να καλύψει τη ζήτηση.

Τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία υπήρξε ο πιο ένθερμος επικριτής της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα που διαμορφώθηκε από μια θλιβερή Σκανδιναβή έφηβη και ένθερμο υπερασπιστή του άνθρακα που παράγει έως και το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Αλλά η παραγωγή άνθρακα μειώνεται σταθερά καθώς αυξάνεται το κόστος εξόρυξης σε βαθύτερα επίπεδα. Η κατανάλωση άνθρακα παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή, προκαλώντας σταδιακή αύξηση των εισαγωγών. Το 2021, η Πολωνία εισήγαγε 12 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, εκ των οποίων 8 εκατομμύρια τόνοι προέρχονταν από τη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκαν από νοικοκυριά και μικρές εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Τον Ιούλιο, η Πολωνία διέταξε δύο ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες να εισάγουν πολλά εκατομμύρια τόνους καυσίμου από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Κολομβίας και της Αφρικής, και εισήγαγε επιδοτήσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των τιμών του άνθρακα από τον περασμένο χειμώνα.

«Έως και το 60% εκείνων που χρησιμοποιούν άνθρακα για θέρμανση μπορεί να επηρεαστούν από την ενεργειακή φτώχεια», είπε ο Horbacz.

Πίσω στην Bogdanka, ο Piotr Maciejewski, 61, ένας τοπικός αγρότης που μπήκε στην ουρά την Τρίτη, είπε ότι ήταν προετοιμασμένος για μια μακρά αναμονή. «Το τρακτέρ μου μένει στην ουρά, πάω σπίτι να κοιμηθώ», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail