Νέο «τσουνάμι» ακρίβειας

Με φόρα έρχεται στη ζωή μας και νέο κύμα ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες, την ώρα που οι καταναλωτές ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις τιμών σε ρεύμα, καύσιμα, υπηρεσίες και τρόφιμα εδώ και σχεδόν 12 μήνες.

Από: topontiki.gr / Αντριάνα Βασιλά

Το νέο «τσουνάμι» ακρίβειας καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά με «παγωμένες» αποδοχές, τα οποία έχουν βάλει «ψαλίδι» στην κατανάλωση βασικών αγαθών ή επιλέγουν φθηνότερα προϊόντα, ώστε να περιορίσουν τις δαπάνες του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Ειδικότερα πάντως οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών φαίνονται ήδη από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ενώ η συνέχειά τους αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες αγαθών και το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 8%. Ωστόσο υπάρχουν και προϊόντα των οποίων οι τιμές θα σημειώσουν αύξηση έως και 20%.

1. Συγκεκριμένα ήδη μέσα στον Αύγουστο ανατιμήθηκαν ή αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:

Τοματικά και κέτσαπ 15%, φρέσκες σαλάτες 12%, χαρτικά 3% έως 11%, παξιμάδια 10%, γιαούρτια 9%, δημητριακά, κατεψυγμένες πίτσες και σάλτσες 8%, στιγμιαίος καφές, ρόφημα σοκολάτας, ελληνικός καφές, σοκολατοειδή, μπισκότα, φρυγανιές, γάλα και προϊόντα στοματικής υγιεινής 6%, αλλαντικά 5%, μπίρες έως 5%, σαμπουάν 4% και εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά κατά περίπου 2%.

2. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ σε ποσοστό έως και 20%, στα καθαριστικά πανάκια και στα κρασιά έως 14%, στα τυριά έως 12%, στα αλκοολούχα ποτά έως 10%, στα σαπούνια, στο αλουμινόχαρτο, στα υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%, στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%, στις ρυζογκοφρέτες 7%, στο ρύζι, στο τσάι και στο βούτυρο 5%.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σουπερμάρκετ, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα οπωροκηπευτικά και τα κρέατα εντοπίζονται αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές είναι μειωμένες ή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ακριβότερα πωλούνται τα εγχώρια χοιρινά, στα 2,9 ευρώ το κιλό φέτος από 2,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα εγχώρια μοσχάρια, στα 6,5 ευρώ φέτος από 5,6 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι οι τιμές στα αρνιά, ενώ φθηνότερα πωλούνται τα κατσίκια.

Στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα ακριβότερα πωλούνται τα ξερά κρεμμύδια, στα 0,55 ευρώ το κιλό από 0,25 ευρώ πέρυσι, οι εγχώριες πατάτες, στα 0,53 ευρώ το κιλό από 0,35 ευρώ, και το καρπούζι στα 0,25 ευρώ το κιλό από 0,18 ευρώ το κιλό πέρυσι.
Ενεργειακός εφιάλτης

Εν τω μεταξύ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να αναμένονται εφιαλτικές ανατιμήσεις μέσα στο φθινόπωρο, καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «αποκαλύπτουν» τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και στο κόστος παραγωγής, οι οποίες θα συμπαρασύρουν τις τιμές των προϊόντων που αγοράζει ο τελικός καταναλωτής.

Την ίδια ώρα έχουμε ακριβότερη βενζίνη στην Ελλάδα από την Ελβετία κατά 15%, καθώς εδώ την πληρώνουμε κατά μέσον όρο στα 2,41 ευρώ ενώ οι Ελβετοί στα 2,1 ευρώ. Το ηλεκτρικό ρεύμα ο Έλληνας το πληρώνει κατά 30% πιο ακριβά, με μέση τιμή 0,26 ευρώ την κιλοβατώρα έναντι 0,2 ευρώ στην Ελβετία.

Όμως αυτοί έχουν κατώτατο μισθό 3.800 ευρώ ενώ ο Έλληνας έχει 715 ευρώ. Διότι σημασία δεν έχει μόνο το κόστος ζωής αλλά και τα εισοδήματα που κάποιος διαθέτει.

Όσο για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί μπορεί να κατέβασαν τα πάγια που ξεπερνούσαν το πλαφόν των 5 ευρώ, αλλά προχώρησαν σε αυξήσεις των χρεώσεων κιλοβατώρας. Έτσι άλλη μια φορά την ανιούσα πήραν οι τιμές των ανταγωνιστικών χρεώσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου για να καλύψουν τις απώλειες από το πλαφόν στα πάγια.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,476 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα, παρότι η δέσμευση της κυβέρνησης μιλούσε για επιστροφή στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, όταν η τιμή κυμαινόταν κοντά στα 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πλέον από τις τιμές κάθε προμηθευτή αφαιρείται ποσό ύψους 0,377 ευρώ/kWh, που αποτελεί την κρατική επιδότηση για τον Αύγουστο.

Αναλυτικά, τα τιμολόγια έχουν ως εξής:

1. ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, η νέα τιμή χρέωσης είναι 0,486 ευρώ/kwh. Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω διαμορφώνεται στα 0,498 ευρώ/kwh, ενώ για το νυχτερινό τιμολόγιο στα 0,445 ευρώ/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ τον μήνα.

Πέραν αυτών, η ΔΕΗ προχώρησε σε νέα αύξηση των τιμών στα σταθερά προγράμματα που αφορούν τους νέους πελάτες, χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση. Πρόκειται για αυξήσεις που φτάνουν έως και το 172%. Συγκεκριμένα, η τιμή της κιλοβατώρας στο myHomeOnline σκαρφαλώνει από 0,229 ευρώ σε 0,539 ευρώ, μια αύξηση κατά 135%, ενώ η τιμή για όσους πελάτες έχουν νυχτερινό μετρητή αυξάνεται από 0,176 ευρώ/kwh σε 0,480 ευρώ/kwh, δηλαδή εκτοξεύεται κατά 172%.

2. Protergia: Χρέωση ενέργειας ημέρας 0,54913 ευρώ/kwh και νυχτερινή χρέωση 0,54555 ευρώ/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

3. Ήρων: Για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 ευρώ/kWh. Πάγιο 3 ευρώ τον μήνα.

4. Elpedison: Τιμολόγια από 0,9395 έως 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ τον μήνα.

5. NRG: Τιμή ενέργειας 0,499 – 0,569 ευρώ/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα, και πάγιο 1,8 ευρώ έως 5 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη της ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού (e-bill) και της πάγιας εντολής.

6. Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 ευρώ/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583-0,591 ευρώ/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.

7. Volterra: Χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 0,670 ευρώ/kWh και πάγιες χρεώσεις 4,5 ευρώ τον μήνα.

8. Watt+Volt: 0,62 ευρώ/kWh για το πρόγραμμα zero+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.

9. ZeniΘ: Χρέωση ενέργειας 0,555 ευρώ/kWh. Πάγιο 4,5 ευρώ.

Νέες παρεμβάσεις

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες νέα σειρά παρεμβάσεων έναντι της ακρίβειας ετοιμάζει η κυβέρνηση και μεταξύ των μέτρων στήριξης βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη δηλαδή επιταγή ακρίβειας έως 230 ευρώ, Fuel Pass 3 και επίδομα θέρμανσης. Τα μέτρα αυτά μάλιστα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ήδη, παράγοντες της κυβέρνησης κάνουν λόγο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, τα αποθέματα του οποίου θα επιστραφούν στους πολίτες στο σύνολό του, ενώ επισημαίνουν ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι και από το Ταμείο Μετάβασης. Οι ενισχύσεις που έχουν προϋπολογιστεί είναι στα 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Για το δεύτερο εξάμηνο είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τον Αύγουστο δόθηκαν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν περί τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων είναι:

1. Η νέα επιταγή ακρίβειας: Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, προκειμένου να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και κοινωνικές ομάδες. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 230 ευρώ.

2. Το Fuel Pass 3: Εξετάζεται επέκταση του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους.

3. Το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης εν όψει του χειμώνα. Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι όχι μόνο να αυξηθούν τα κονδύλια για το επίδομα, αλλά και να είναι περισσότερα τα νοικοκυριά που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

4. Οι συντάξεις: Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχουν οι συνταξιούχοι. Ήδη υπάρχει συζήτηση για να δοθούν αναδρομικά είτε ως εφάπαξ ποσό είτε σε δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να προκριθεί μια έκτακτη 13η σύνταξη πριν από τα Χριστούγεννα, που ουσιαστικά θα αφορά τα αναδρομικά.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ήδη σενάρια για το ποιοι μπορεί να είναι οι δικαιούχοι, το αν τα αναδρομικά θα αφορούν και εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, αλλά και για τα ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν.

«Κόκκινο» χτυπάει η απαισιοδοξία των νοικοκυριών

Επιδείνωση του σχετικού δείκτη στη δημοσκόπηση του ΙΟΒΕ

«Μαύρα» βλέπουν τα πράγματα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούλιο, οι Έλληνες παραμένουν στην πρώτη θέση των πιο απογοητευμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ε.Ε., παρά τα επιδόματα, οι πιο απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση για τους τελευταίους 12 μήνες, όπως και για το προσεχές δωδεκάμηνο, βλέπουν νέο κύμα ακρίβειας, δεν αποταμιεύουν και 7 στους 10 δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα.

Μάλιστα οι δείκτες της έρευνας του ΙΟΒΕ δείχνουν αισθητή επιδείνωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις -55,3 (από -52,5) μονάδες τον Ιούνιο. Όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ, παρά τις διαδοχικές δέσμες παρεμβάσεων, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και τον αντίκτυπό του, κυρίως μέσω του ενεργειακού κόστους, προβληματίζει τα νοικοκυριά για την προσεχή οικονομική τους κατάσταση, καθώς και για τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες, βάσει των τάσεων στα σχετικά ισοζύγια στην έρευνα.

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, τάση η οποία, εφόσον συνεχιστεί, θα έχει θετικές επιδράσεις στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και ακολούθως στις προσδοκίες τους στη συνέχεια του έτους.

Παράγοντας, η επίδραση του οποίου στην προσεχή καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν εύκολο να σταθμιστεί, είναι οι υγειονομικές εξελίξεις, με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα να καθιστούν πιθανή μια νέα σημαντική έξαρση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προείπαμε, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην στην Ε.Ε. με -55,3 μονάδες εμπιστοσύνης μονάδες, έχοντας σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Δεύτεροι και τρίτοι έρχονται οι καταναλωτές σε Ουγγαρία και Σλοβενία, με επίπεδο δείκτη -38,4 και -37,9 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Κύπρου και της Αυστρίας, με -35,3 και -33,2 μονάδες αντίστοιχα.

Παράλληλα, η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει αισθητή υποχώρηση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους κατά τους προηγούμενους 12 μήνες υποχώρησαν τον Ιούλιο στις -59,0 μονάδες (έναντι -53,6).

Επίσης, το 74% (από 72%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 1% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -20,4 και -20,7 μονάδες αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, κατά τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -57 (από -52) μονάδες.

Το 68% (από 66%) των νοικοκυριών αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% εκ νέου προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -19,2 και -18,0 μονάδες αντίστοιχα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail