Οι ΗΠΑ εγκρίνουν χτύπημα της Ουκρανίας στην Κριμαία

Freepen.gr - Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στο Politico αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία να χτυπήσει την Κριμαία, την οποία η Ρωσία ελέγχει από το 2014, αλλά ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Κίεβο αναγνωρίζουν ως ρωσικό έδαφος, γράφει ο Dave DeCamp στο antiwar.com.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν χτυπήματα σε ουκρανικό έδαφος «αυτοάμυνα», κάτι που ισχύει για την Κριμαία στα μάτια της Ουάσιγκτον. "Δεν επιλέγουμε στόχους, φυσικά, και όλα όσα έχουμε παράσχει είναι για σκοπούς αυτοάμυνας. Οποιοσδήποτε στόχος επιλέγουν να επιδιώξουν σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος είναι εξ ορισμού αυτοάμυνα", είπε ο αξιωματούχος.

Τα σχόλια ήρθαν μετά από μια σειρά εκρήξεων σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης στην αεροπορική βάση Σάκι που σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψε εννέα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. Επισήμως, το Κίεβο δεν έχει λάβει τα εύσημα για τα επεισόδια, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται έντονα την εμπλοκή της Ουκρανίας.

Ενώ τα πρόσφατα περιστατικά φαίνεται να είναι πράξεις δολιοφθοράς, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν πως ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως πυραυλικά συστήματα HIMARS, για να επιτεθούν στην Κριμαία. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει η Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, αλλά η Κριμαία φαίνεται να είναι δίκαιο παιχνίδι αφού οι ΗΠΑ τη θεωρούν Ουκρανία.



Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε την Τετάρτη πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ σε «κατεχόμενα εδάφη» της Ουκρανίας. «Αλλά αν μιλάμε σήμερα για την αποκατοχή των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας όπου βρίσκεται ο εχθρός, τότε, αντίστοιχα, δεν έχουμε τέτοιους περιορισμούς», είπε ο Ρέζνικοφ.

Όταν ρωτήθηκε από το Antiwar.com εάν η απαγόρευση των ΗΠΑ στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ σε ρωσικό έδαφος ισχύει και για την Κριμαία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: "Η Κριμαία είναι Ουκρανία".

Οι επιθέσεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην Κριμαία κινδυνεύουν να προκαλέσουν τη Μόσχα και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα θεωρήσουν τέτοιες επιχειρήσεις ως μια μεγάλη κλιμάκωση. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποίησε τον Ιούλιο πως οι ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία θα σημαίνουν «την ημέρα της κρίσης» για την ουκρανική ηγεσία .

Ο Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι το γεγονός πως η Ουκρανία και τα έθνη του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως ρωσική αποτελεί απειλή για τη Μόσχα. «Εάν κάποιο κράτος, είτε η Ουκρανία είτε μια χώρα του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι η Κριμαία δεν είναι μέρος της Ρωσίας, είναι μια συστημική απειλή για εμάς», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail