Αφού πρώτα την ισοπέδωσε, το ΝΑΤΟ δηλώνει μακροχρόνιος στενός εταίρος της Σερβίας

Freepen.gr - Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λέει ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία είναι ένας μακροχρόνιος στενός εταίρος της Σερβίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Vijesti της Ποντγκόριτσα [Μαυροβούνιο], ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η εταιρική σχέση βασίζεται στον πολιτικό διάλογο και την πρακτική συνεργασία, με πλήρη σεβασμό της κρατικής πολιτικής της Σερβίας περί στρατιωτικής ουδετερότητας.

"Ο πολιτικός μας διάλογος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Περιλαμβάνει τις επαφές μου με τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και άλλους πολιτικούς ηγέτες και τις τακτικές αλληλεπιδράσεις που έχουν ο αναπληρωτής βοηθός μου για πολιτικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας και ο επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι με Σέρβους συναδέλφους. Περιλαμβάνει επίσης εδραιωμένες σχέσεις μεταξύ του διοικητή της KFOR και του Σέρβου αρχηγού Γενικού Επιτελείου», φέρεται να είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μια τέτοια σχέση επιτρέπει ένα εποικοδομητικό πνεύμα και αμοιβαίο σεβασμό, που πρέπει να συνεχιστεί, είπε ο Στόλτενμπεργκ θυμίζοντάς μας τον αμοιβαίο σεβασμό του 1999 όταν το ΝΑΤΟ ισοπέδωσε την τότε Γιουγκοσλαβία.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι πρόσφατα μίλησε με τους πολιτικούς ηγέτες στην Πρίστινα και το Βελιγράδι για τις «εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

"Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν ήρεμες, να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ. Σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ, η αποστολή της KFOR παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα", ανέφερε συμπληρώνοντας πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στο διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail