Η Τουρκία θα αυξήσει το κόστος διέλευσης από το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια

Freepen.gr - Η Τουρκία θα αυξήσει πέντε φορές την τιμή για τη διέλευση από τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια σύμφωνα με τα δικαιώματα που της παρέχονται από τη Σύμβαση του Μοντρέ, γράφει τη Δευτέρα η εφημερίδα Sabah.

Η Σύμβαση του Μοντρέ εγκρίθηκε το 1936. Διατηρεί την ελευθερία διέλευσης από τα στενά για τα εμπορικά πλοία τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, αλλά τα καθεστώτα είναι διαφορετικά για τον καθένα. Ταυτόχρονα, το έγγραφο περιορίζει την παραμονή στη Μαύρη Θάλασσα πολεμικών πλοίων χωρών εκτός της Μαύρης Θάλασσας για περίοδο τριών εβδομάδων.

«Η Τουρκία θα αυξήσει το κόστος διέλευσης από τα στενά πέντε φορές σύμφωνα με τα δικαιώματα που της παρέχει η Σύμβαση του Μοντρέ. Καταργήθηκε το σύστημα πληρωμών με το επιτόκιο, το οποίο καθορίστηκε με έκπτωση 75 τοις εκατό το 1983. 39 χρόνια θυματοποίησης, το ετήσιο εισόδημα θα ανέλθει στα 200 εκατομμύρια δολάρια», γράφει το δημοσίευμα.

«Από τις 7 Οκτωβρίου 2022, τα τέλη για τον φάρο, την εκκένωση και την ιατρική περίθαλψη στα περάσματα μέσα από τα στενά θα αυξηθούν 5 φορές και τα έσοδα, που είναι επί του παρόντος 40 εκατομμύρια δολάρια, θα αυξηθούν στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Μοντρέ, που υπογράφηκε το 1936, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εισπράττει τέλη για φάρους, εκκένωση και ιατρική περίθαλψη από πλοία που περνούν από τα στενά της Κωνσταντινούπολης και εισέρχονται και εξέρχονται από τα στενά των Δαρδανελίων», ανέφερε η εφημερίδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail