Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει τους πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία παρά τον καύσωνα

Οι γαλλικές αρχές επέτρεψαν σε πέντε πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να αδειάσουν ζεστό νερό σε ποτάμια ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ακόμη καύσωνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να εξοικονομήσει φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα.

Τσβετάνα Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο γίγαντας ενέργειας EDF έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών, καθώς τα επίπεδα του νερού των ποταμών είναι χαμηλά και οι θερμοκρασίες του νερού υψηλές. Το νερό από τα ποτάμια χρησιμοποιείται συνήθως για την ψύξη των αντιδραστήρων, ενώ οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί θέτουν όρια στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, επειδή το ζεστό νερό που επανεισέρχεται στα ποτάμια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Ωστόσο, υπό εξαιρετικές συνθήκες φέτος, η γαλλική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας, ASN, δήλωσε τη Δευτέρα πως αλλάζει προσωρινά τους κανόνες για την εκκένωση ζεστού νερού στους πυρηνικούς σταθμούς Blayais, Bugey, Golfech, Saint-Alban και Tricastin.

Η ρυθμιστική αρχή παρέτεινε έτσι τις εξαιρέσεις για αυτούς τους σταθμούς, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε να διατηρηθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, ενόψει της διατήρησης του φυσικού αερίου και της υδροηλεκτρικής ενέργειας για το φθινόπωρο και το χειμώνα, ανέφερε η ASN.

Η γαλλική EDF προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες πως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία θα μειωθεί καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών Ροδανό και Γκαρόν τους κάνουν πολύ ζεστούς για να ψύχουν τους αντιδραστήρες.  

Η Γαλλία είχε προβλήματα με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας φέτος, γεγονός που μείωσε τη διαθέσιμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και την Ευρώπη και εκτόξευσε τις γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος. Οι μισοί από τους αντιδραστήρες που λειτουργεί η EDF είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης για προγραμματισμένη συντήρηση ή επισκευή.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας αντιπροσωπεύει περίπου το 70 τοις εκατό του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της και όταν οι αντιδραστήρες της είναι πλήρως λειτουργικοί, είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η παρατεταμένη συντήρηση σε αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες φέτος σημαίνει πως η Γαλλία —και η υπόλοιπη Ευρώπη— έχουν τώρα λιγότερη ενέργεια που παράγεται από πυρηνικά.  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail